≫ 

"Dara iz Jasenovca" će se sa ovim filmovima iz regiona boriti za nominaciju za Oskara

U kategoriji za najbolji međunarodni film takmičiće se ostvarenja koja su producirana izvan SAD, sa prvenstveno neengleskim dijalogom, a to mogu biti i animirani i dokumentarni filmovi

  • 4
Film Dara iz Jasenovca "Dara iz Jasenovca" / Foto: Aleksandar Letić

Devedeset i treća dodela Oskara će biti održana 25. aprila 2021. Filmovi koji će se boriti za zlatnu statuu su oni koji su premijerno prikazani u svojim zemljama od 1. oktobra 2019. do 31. decembra 2020. Uži izbor od 10 biće objavljen 9. februara 2021.

U kategoriji za najbolji međunarodni film takmičiće se ostvarenja koja su producirana izvan SAD, sa prvenstveno neengleskim dijalogom, a to mogu biti i animirani i dokumentarni filmovi.

Na prošlogodišnjoj dodeli Oskara, prijavljeno je 92 strana filma, među kojima su bili Pain and Glory (Španija), Corpus Christi (Poljska), Honeyland (Severna Makedonija), Les Miserables (Francuska), a Oskar je dodeljen filmu "Parazit" (Južna Koreja), koji je postao prvi neengleski film koji je dobio Oskara i u kategoriji za najbolji film.

Srpski kandidat za Oskara 2021. je film "Dara iz Jasenovca" Predraga Antonijevića, emotivno snažna drama koja se bavi istorijskom traumom nudeći, pre svega, poštovanje prema žrtvama Drugog svetskog rata.

Za sada je prijavljen veliki broj filmova iz zemalja širom sveta, a "Dara iz Jasenovca" će se za nominaciju za Oskara boriti i sa ovim filmovima iz regiona:

Otvorena vrata – Florenc Papas (Albanija)

Film je sniman u Albaniji, Kosovu i Metohiji, Italiji i Makedoniji 2018. Premijeru je imao na Filmskom festivalu u Sarajevu, a potom je prikazan i u Solunu, Sofiji, Tirani. "Otvorena vrata" kazuje priču o albanskoj majci i njenoj trudnoj sestri u potrazi za muškarcem koji bi igrao ulogu sestrinog supruga pre nego što se sastanu sa njihovim strogim, tradicionalnim ocem. Albanija još uvek nije uspela da ostvari nominaciju u užem izboru za Oskara.

Quo Vadis, Aida? – Jasmila Žbanić (Bosna i Hercegovina)

Radnja je smeštena u 1995. i prati UN prevoditeljku Aidu, koja pokušava da spasi svoju porodicu nakon što srpska vojska zauzima Srebrenicu. Premijerno je prikazan na Festivalu u Veneciji, a onda i u Torontu. Bosna i Hercegovina je 2001. dobila Oskara za film "Ničija zemlja" Danisa Tanovića.

Otac – Kristina Grozeva i Petar Valčanov (Bugarska)

Ovo je komedija o udovcu koji veruje da može da kontaktira pokojnu suprugu preko vidovnjaka, na zapanjenost svog sina. Film je dobio najvišu nagradu na festival u Karlovim Varima 2019, a prikazan je i u Torontu, Londonu i Geteborgu. Bugarska dosad nijednom nije bila nominovana za Oskara, iako je slala filmove 30 puta.

Dopunska nastava – Ivan-Goran Vitez (Hrvatska)

Hrvatskoj je ovo 29. film koji je poslala, ali još treba da ostvari nominaciju za Oskara. "Dopunska nastava" je krimi komedija-triler o nedavno razvedenom ocu koji odeljenje svoje ćerke, na njen rođendan, uzima za taoce. Film je premijerno prikazan na Festivalu u Puli 2019, a potom i u Čikagu i Palm Springsu u SAD.

Grudi – Marija Perović (Crna Gora)

Radnja spaja četiri prijatelja na proslavi 20 godina srednjoškolske mature. Jedna od njih je ozbiljno bolesna. Kako bi joj pomogli, ostali moraju da istinski otkriju sebe. Film je premijerno prikazan u Crnoj Gori u januaru 2020, a potom i u Srbiji sledećeg meseca. Ovo je šesti pokušaj Crne Gore da bude nominovana za Oskara.

Vrba – Milčo Mančevski (Severna Makedonija)

Mančevski je već uspeo da za Oskara nominuje film svoje zemlje 1995, sa ostvarenjem "Pre kiše". Takođe je režirao i naredna dva "Senke" (2008) i "Majke" (2011). Severna Makedonija je prošle godine bila nominovana za Oskara u kategoriji za najbolji međunarodni film, sa "Honeyland" Tamare Kotevske i Ljubomira Stefanova, kao i u kategoriji za najbolji dokumentarac. "Vrba" je premijerno prikazana u Rimu 2019, a govori o tri žene koje se nose sa problemima kontrole svojih tela, tradicije i usvajanja.

Collective – Aleksandar Nanau (Rumunija)

Radnja prati grupu tim istražitelja rumunskog lista Gazeta Sporturilor dok pokušavaju da otkriju veliku zdravstvenu prevaru koja je obogatila mogule i političare i dovela do smrti nevinih građana. Rumunija još uvek nije uspela da nominuje film za Oskara, nakon 35 pokušaja.

Priče iz kestenove šume – Gregor Božič (Slovenija)

Stariji stolar i usamljena mlada prodavačica kestena sastaju se u oronuloj šumi na jugoslovensko-italijanskoj granici i razmenjuju sećanja na prošlost, ujedno razmišljajući o svojoj budućnosti. Premijera filma je održana u Torontu 2019, a onda Glazgovu, Šangaju... Ovo je režiserski prvenac Gregora Božiča, koji je dolazio i na beogradski FEST 2020.

Interesantno je napomenuti da, pored "Dare iz Jasenovca", film koji je u trci za Oskara, a takođe se bavi događajima iz Drugog svetskog rata je i onaj iz Slovačke, pod nazivom "Izveštaj iz Aušvica" Petera Bebjaka. Drama govori istinitu priču dvoje slovačkih Jevreja, koji uz pomoć drugova zarobljenika, beže iz ozloglašenog logora kako bi se vratili u domovinu i obelodanili istinu o Aušvicu.

Video: Nakon rata u Hrvatskoj, Mileni su u Zagrebu pokazivali ljubav što je ona ponovo tamo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    2. decembar 2020 | 12:34

    "Dara iz Jasenovca" nikada neće dobiti oskara jer tako želi naš veliki prijatelj Angela Merkel koja vodi "veoma mudru i pametnu politiku" !

  • Milan

    2. decembar 2020 | 14:20

    Pozdrav da li neko zna gde mogu pogledati film?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA