U "Ko to tamo peva" trebalo je da igraju drugi glumci: Intuicija Milene Dravić u jednom je presudila

Čak se i Gaga Nikolić dvoumio oko uloge

  • 5
Ko to tamo peva "Ko to tamo peva" / Foto: Jugoslovenska kinoteka

Legende jugoslovenskog glumišta, kao što su Boro Stjepanović, Danilo Bata Stojković, Dragan Nikolić, Neda Arnerić, Slavko Štimac, Pavle Vuisić i mnogi drugi, pojavili su se u filmu "Ko to tamo peva", koji je ove godine obeležio svoje 40. leto.

Film, koji danas sa pravom nosi status kultnog, dokaz je i da plan B nekada može biti jednako dobar kao plan A, jer po prvobitnoj ideji mnogi velikani domaće kinematografije u njemu uopšte nije trebalo da se nađu.

Ko to tamo peva "Ko to tamo peva" / Foto: Jugoslovenska kinoteka

Pre svega, režiseru Slobodanu Šijanu data je rediteljska stolica u ovom projektu nakon što je Goran Paskaljević od nje odustao, kako bi se posvetio filmu "Zemaljski dani teku". A kako je Šijan nedavno otkrio, i uloge Miška i šlager pevača bile su namenjene drugim glumcima.

Kada je reditelj birao glumačku postavu, uloga Miška, kog tumači Aleksandar Berček, bila je prvo ponuđena Bogdanu Dikliću, ali on zbog predstava u pozorištu nije mogao da je prihvati.

- Ulogu Miška Krstića sam namenio Bogdanu Dikliću, ali njegovo tadašnje matično pozorište nije htelo da ga pusti na snimanje, pa je morao da me odbije. Zbog toga sam ulogu vozača ponudio Aleksandru Berčeku koji ju je odmah prihvatio - prisetio se Šijan  i dodao:

- Aleksandar Berček je u to vreme bio mladi glumac u usponu koji je, recimo, pre toga uradio odličnu ulogu u filmu “Kvar” Miše Radivojevića. Hteo sam ga za ulogu sina, to jest šofera, ali sam zamislio da ga ošišam do glave da bi taj njegov šarmantni, osvajajući osmeh delovao pomalo idiotski na način koji nama za film treba. Razgovarao sam s Mišom Radivojevićem da mi pomogne da ga ubedimo… Sumnjao sam da li će uopšte pristati da igra jer on tu ima jako malo teksta, a tek šišanje… Međutim, prihvatio je, pristao - izjavio je Slobodan.

Sa druge je strane uloga koju tumači Dragan Nikolić, uloga šlager pevača, bila najpre ponuđena Ljubiši Samardžiću koji ju je iz nepoznatog razloga odbio.

- Ulogu pevača šlagera sam u prvoj podeli namenio Ljubiši Samardžiću, ali ju je on, iz meni nepoznatog razloga, odbio. Gaga Nikolić ju je prihvatio u poslednjem trenutku i odlično mu je legla.

Čak se i Gaga dvoumio oko uloge. Naime, Milena Dravić, koja je sa Draganom u braku provela 45 godina, nikada se nije mešala u odabir njegovih uloga, ali je ostalo upamćeno kao zanimljiv detalj da je uz njenu podršku prihvatio, ispostaviće se, svoju legendarnu ulogu u filmu "Ko to tamo peva".

- Ne znam tačno ni zašto ni kako, al’ bio je nekako indisponiran u to vreme kad je dobio tekst pa ga je isprva odbio. Uzmem ja tekst, pa radi se o Dušku Kovačeviću... on ne omanjuje… I kad sam pročitala, kažem: „Dragane, javljaj se ekipi, uzmi ovu ulogu, videćeš, biće ti važna“... A on je potom ubrzo na pravi način sagledao i svoju ulogu i kompletan scenario - pričala je ona.

Video: Reditelj Slobodan Šijan nakon 40 godina od snimanja Ko to tamo peva otkriva nepoznate detalje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dunja

    29. decembar 2020 | 11:15

    Taj film i Maratonce mogu da gledam milion puta i da mi ne dosadi.

  • Zvele

    29. decembar 2020 | 16:49

    Svaki put kada ga gledam u opšte mi nije dosadan.Legendarni film sa legendama u njemu koje žive večno.......

  • Nešo

    29. decembar 2020 | 10:23

    Bilo vec milion puta ,znamo sve na pamet i za Berceka i za Nikolica . Dajte nešto novo .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA