Premijerno prikazan film "Koridor 92" o jednoj od najznačajnijih bitaka Vojske Republike Srpske

Poznat datum premijere u Srbiji

  • 11
Film Koridor 92 Vuk Kostić u "Koridor 92" / Foto: Igor Salinger/MC Odbrana

Dokumentarno-igrani film “Koridor 92 o jednoj od najznačajnijih bitaka Vojske Republike Srpske, autora Slađane Zarić, sinoć je premijerno prikazan na RTRS-u u okviru obeležavanja Dana Republike Srpske, 9. januara.

Ovaj film bavi se hronologijom jedne od najznačajnih bitki Vojske Republike Srpske - bitkom za proboj koridora u Posavini i baziran je na svedočenjima učesnika borbi, pripadnika gotovo svih jedinica koje su učestvovale u operaciji.

Film Koridor 92 Film "Koridor 92" / Foto: Igor Salinger/MC Odbrana

Film u koprodukciji “Zastava filma” i RTS, a uz pomoć Ministarstva odbrane Republike Srbije, publika u Srbiji, imaće priliku da premijerno pogleda 20. januara.

Na osnovu njihovih priča rekonstruisani su događaji koji su uticali na dalji ishod borbe - spajanje jedinica Istočnobosanskog i Prvog krajiškog korpusa, borbe za oslobođenje Modriče, Odžaka i Dervente, višemesečne borbe na Obodnom kanalu i Kostrešu i konačno oslobođenje Broda, piše Glas Srpske. 

Radnja filma počinje u martu 1992. godine, kada su hrvatske trupe prešle granicu na reci Savi i zajedno sa snagama HVO osvajale deo po deo Posavine. Usledili su formiranje logora, stradanje Srba u Odžaku i Derventi i pogibija 32 vojnika iz Vojne pošte Vranje.

Dokumentarno-igrani film pokriva dešavanja u opštinama Modriča, Odžak, Derventa i tadašnjem Bosanskom Brodu, u kojima je delovao Prvi krajiški korpsu Vojske Republike Srpske, nosilac vojne operacije “Koridor”.

Film se bavi i stradanjima srpskog stanovništva u hrvatskim logorima na prostoru Posavine u periodu pre otpočinjanja vojne akcije VRS mart-jun 1992. godine.

U logorima u Posavini bilo je zarobljeno oko 2.800 Srba, među kojima i 106 dece.

Za zločine i ubistva Srba u logorima u Derventi, Odžaku i Brodu pravosnažno je osuđeno 19 pripadnika Hrvatskog veća odbrane i Hrvatske vojske na kaznu zatvora u ukupnom trajanju od 120 godina.

Film Koridor 92 Autorka filma Slađana Zarić / Foto: Igor Salinger/MC Odbrana

Operacija “Koridor”, kako se zvanično zvala ova velika vojna akcija, za stanovništvo obe Krajine značila je život. Omogućila je ponovo uspostavljanje snadbijevanja hranom, strujom, dostavu lekova.

Zbog nedostataka kisonika, do kojeg je došlo posle presecanja putne komunikacije sa Jugoslavijom, u banjalučkom porodilištu tokom maja i juna 1992. godine umrlo je 12 beba.

12 beba banjaluka Zajednička grobnica 12 beba / Foto: Wikipedia/Rade Nagraisalović (a.k.a. Тonka)

Proboj Koridora bio je te 1992. godine pitanje opstanka ili nestanka srpskog naroda u jednom delu Republike Srpske.

Film hronološki prati događaje od 3. marta, kada su snage Hrvatske vojske uz pripadnike Hrvatskog veća odbrane ušle na prostor BiH i u daljem napredovanju presekle vezu srpskih Krajina sa Srbijom, do 7. oktobra 1992. godine kada je oslobođen Brod i kada su ostvareni ciljevi operacije “Koridor”.

U scenama rekonstrukcije borbi učestvovali su pripadnici Vojske Srbije koji su pružili i logističku podršku u realizaciji filma.

Film Koridor 92 Scena iz ilma / Foto: Igor Salinger/MC Odbrana

Prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, tokom akcije “Koridor” u opštinama Modriča, Derventa, Odžak i Brod poginulo je 508 boraca Vojske Republike Srpske i Milicije Republike Srpske Krajine. Prema hrvatskim podacima, stradao je 1.261 vojnik Hrvatske vojske i HVO-a.

Uz svedoke, u filmu će biti mnogobrojni glumci iz Republike Srpske i Srbije. Pored Vuka Kostića, igraće i Aleksandar Stojković, Zlatan Vidović, Ljubiša Savanović, Stojša Oljačić, Siniša Vučićević, Slobodan Perišić, Željko Erkić, Goran Jokić…

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🇷🇸

    10. januar 2021 | 12:47

    ЖИВЕЛА РЕПУБЛИКА СРПСКА!

  • Mirča

    10. januar 2021 | 14:25

    Ja sam Srbin iz Srbije, ali pravi Srbi su iz Republike Srpske.

  • SBH

    10. januar 2021 | 14:31

    Ovaj film se trebo napravit mnogo prije ne cekat 25-26 godina od zavrsetka rata. Sledeci film protjerani iz krajine i iseljavanje srba iz sarajeva posle potpisivanja dejtona. Sve pohvale

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA