≫ 

Nakon smrti muža-špijuna saznala da on ima još 3 žene: Neverovatna porodična priča poznate glumice

Glumica Rut Vilson je povest svoje porodice ispričala u BBC drami

  • 2
Ruth Wilson, Rut Vilson Rut Vilson / Foto: Shutterstock

Glumica Rut Vilson privukla je pažnju planete kao prelepa, ambiciozna i nemilosrdna gospođa Koulter u seriji "Njegova mračna tkanja". Publika ju je zavolela i pre ove ekranizacije popularnih romana, u filmu "Džejn Ejr", serijama "Luter" i "Afera". Ipak, mnogi fanovi propustili su njenu mini-seriju "Gospođa Vilson", delo kome je verovatno dala najviše sebe - jer je u upravo tu ispričala svoju neverovatnu porodičnu povest.

Stvarati i glumiti u TV drami o sopstvenoj porodici može da zvuči egoistično, no priča o Vilsonovima kao da je stvorena za televiziju. Kroz tri epizode ove BBC drame prikazan je brak Alison (koju igra njena unuka Rut) i Aleksandra Aleka Vilsona (Ijan Glen), engleskog pisca i špijuna. Alison i Alek upoznali su se dok su tokom Drugog svetskog rata zajedno radili za MI6. Ubrzo su se venčali, dobili dva sina i više od 20 godina proveli zajedno.

No, kada je Alek iznenada umro, Alison je otkrila šokantnu tajnu - ona nije jedina gospođa Vilson i njeni sinovi nisu jedina Alekova deca.

Alek Vilson bio je poligamista i agent koji je iz službe otpušten i osramoćen, što njegove porodice takođe nisu znale. Da li je bio i izdajnik, nije utvrđeno, jer su dokumenta vezana za njegovu službu i dalje zapečaćena. Potomci sumnjaju da mu je možda MI6 smestio i da je netačna priča kako je Alek netačno, prevodeći izveštaje drugih agenata, izmišljao događaje baš onako kako je činio u svojim romanima.

Jedino što o njemu pouzdano znaju jeste da je rođen 1893, a umro 1963. godine. I da je imao najmanje četiri žene.

- I dalje ne znamo tačno ništa o njegovoj službi. MI5 i dalje ne želi da objavi podatke o njegovom radu. I dalje su klasifikovani kao "osetljivi", šta god to značilo. Tako da ni nakon 70 godina ne znamo šta je radio ni za MI5, ni za MI6. Takođe ne znamo da li su njegovi brakovi delom bili zbog posla. Da li je bio zaljubljen u sve te žene ili su mu neke od njih bile pokriće? Taj čovek je satkan od misterije - rekla je njegova unuka Rut.

Paralelne porodice

Tokom svog života Aleksandar Vilson ženio se četiri puta i dobio sedmoro dece. Nikada se nije razveo ni od jedne svoje žene, koje nisu znale za njegove paralelne porodice.

Gladis, svoju prvu suprugu Alek je oženio 1916. godine i to je bio njegov jedini legalan brak. Dobili su troje dece, dva sina i ćerku, od kojih je jedan sin Denis (100) i dalje živ. I sam je postao pisac.

Svoju drugu ženu, Doroti, upoznao je dok je radio kao profesor engleskog jezika u Indiji. Venčali su se u Lahoru, a baš u to vreme Vilson je postao pisac. Par se nakon tri godine vratio u Englesku sa sinom Majklom, ali Vilson je ženu i dete ostavio da žive u Londonu, dok se on tajno vratio Gladis i sa njom proveo punih 18 meseci. Doroti je rekao da se bavi špijunskim poslom. Nakratko se vratio u Dorotin život, ali je prestao da joj se javlja kada je Majklu bilo samo osam godina.

Doroti se na kraju odselila u Jorkšir, a sinu rekla da mu je otac poginuo u Drugom svetskom ratu 1942. godine. Majkl je istinu otkrio tek šest decenija kasnije.

Treća, 20 godina mlađa, žena 

Za to vreme Alek je radio kao špijun i u prostorijama MI6 upoznao svoju treću ženu - Alison MekKelvi, Rutinu baku, koja je i centralni lik TV drame "Gospođa Vilson". Alison je imala samo 20 godina kada je 1940. pristupila tajnoj službi kao sekretarica. U neku ruku još uvek tinejdžerka, ona je pala na šarm starijeg muškarca, tada uglednog agenta.

Rut Vilson Rut Vilson kao Alison Vilson / Printskrin: YT/Masterpiece PBS

- Moja baka ga je videla kao harizmatičnog i misterioznog. Iako je znala da je oženjen, verovala je da je njegov razvod neminovan i izdala svoja jaka hrišćanska uverenja. Zatrudnela je sa njim pre nego što su se venčali - rekao je jedan od njenih unuka.

Alek je slagao Alison da se razveo od Gladis, a potom je zaprosio. Par se venčao i dobio dva sina, Gordona i Najdžela (Rutinog oca).

- Izgleda da je Aleksandar uspevao da se oženi četiri puta tako što je menjao svoje srednje ime. Samim tim nije bilo podataka o njegovim prethodnim brakovima - kazala je Rut.

Sredinom 1950-ih, radeći kao domar u bolnici, upoznao je mladu medicinsku sestru Elizabet Hil, svoju četvrtu (i pretpostavlja se poslednju) ženu. Dobili su sina Daglasa, ali je Alek ubedio Elizabet da se sa sinom preseli u Škotsku, a da im on šalje novac.

Patriota ili patološki lažov?

Tokom svoje karijere Alek je nekoliko puta bio osumnjičen i osuđivan, uglavnom za krađu. Ipak, baš zbog karijere špijuna teško je razlučiti šta je u njegovom životu bilo stvarnost, šta fikcija. Da li je osuđivan i javno prokazan da bi lakše prodao priču o izdajniku i infiltrirao se u neprijateljske krugove? Ili je zaista bio lopov i lažov, koji je zaslužno robijao? I najveće od svih pitanja - da li je otpušten iz tajne službe zato što je kao prevodilac fabrikovao svoje izveštaje ili je ta priča zapravo bila prava laž, žrtva koju je podneo po nalogu MI6?

Alek je Alison ubeđivao da je sve to bila maska i da svoj ugled žrtvuje kako bi radio kao tajni agent. Kada je uhapšen i javno prokazan zbog lažne pukovničke uniforme, kleo se da je sve to deo plana. Ili kada je otišao u zatvor jer je navodno potkradao bioskop u kom je radio, tvrdio je da je to čini kako bi se u zatvoru infiltrirao u fašističku grupu.

Čak je i njegovo poreklo bilo laž. Alison i sinovima je pričao da se školovao na Kembridžu i Oksfordu, da je rođak Vinstona Čerčila i da potiče iz veoma stare porodice. Ništa od toga nije bilo tačno. Njegovi roditeli bili su obični ljudi, koji su se zbog vojne karijere često selili. Alek se zapravo školovao na uglednom, ali javnom koledžu u Hong Kongu.

Jedan pokojnik, dve udovice: "Moja ljubav je svedena na hrpu pepela"

Tek nakon njegove smrti sve ovo je otkriveno. Po rečima njihove unuke Rut, Alison je  sređivala Alekove papire i shvatila da je po njima on i dalje oženjen Gladis. Pozvala ju je da je obavesti o Alekovoj smrti i njih dve su se dogovorile oko sahrane. Da ne bi istraumirala Gordona (21) i Najdžela (18), Alison je zamolila Gladis i njenog sina Denisa da se pretvaraju da su Alekovi rođaci. Saglasili su se.

Rut Vilson Rut Vilson / Printskrin: YT/Masterpiece PBS

Alison i Gledis srele su se kraj Alekovog groba. Dve udovice. Tada i nikad više. Denis je znao sve, dok je Gordona i Najdžela Alison sve do svoje smrti štitila od istine. Napisala je dve knjige memoara. Jedne im je dala da pročitaju neposredno pre njene smrti, druge je naložila da otvore tek pošto ona umre. Tek tada, decenijama kasnije, saznali su za svoju polubraću i polusestru.

Ali ni tada za sve, jer u stvarnom životu Alison, koja je umrla 2005. godine, nikada nije saznala za Doroti i Elizabet. Mislila je da je jedina žena koju je Alek prevario.

- U seriji je Alison mnogo više angažovana u potrazi za istinom. Nisam sigurna da je moja baka želela da sazna istinu - kazala je Rut, koja je seriju ipak izmenila. U "Gospođi Vilson" Alison uporno istražuje prošlost svog muža i na kraju saznaje za sve tri njegove žene. 

Prava Alison za to nije imala snage. U svojim je memoarima pisala o Alekovom i njenom braku kao o "velikoj laži".

Rut Vilson Serija "Gospođa Vilson" / Printskrin: YT/Masterpiece PBS

- Nije samo umro, on je sebe uništio. Ništa nije ostalo do hrpe pepela. Moja ljubav je svedena na hrpu pepela - pisala je Alison.

Iz njenog pisanja je jasno da je uvek sumnjala, ali da za dobrobit svojih sinova nikada nije suočila Aleka sa njegovim lažima. Iako je znala da je radio sa MI6, nije verovala u pokrića njegovih dugih odsustava i pretpostavila je da se viđao sa nekom drugom ženom.

- Hvala Bogu što nije saznala za druge dve supruge - rekla je Rut.

Sva braća na okupu

U godini kada je umrla, 2005, Gladisini i Alisonini sinovi doživeli su novi šok, kada ih je kontaktirao Dorotin sin Majkl. Iako nikada nije sumnjao da je Alek umro tokom Drugog svetskog rata kao heroj, Majkla su kopkala sećanja iz detinjstva, poput onog da je 1938. godine u Indiji upozano Nemca za kog se ispostavilo da je Joakim Ribentrop, Hitlerov ministar spoljnih poslova. Želeo je da sazna više o svom ocu.

Zamolio je novinara Tima Kruka da mu pomogne, a ovaj je ubrzo otkrio mnogo toga, uključujući i brak sa Gladis. Majkl je upoznao Denisa, koji mu je ispričao za Alison i čudnu sahranu njihovog oca. Kada su se susreli sa Najdželom i Gordonom, ovi su im otkrili da ih je u međuvremenu kontaktirao i njihov najmlađi brat Daglas. Odrastavši bez oca, i Daglas je sam bio na putu spoznavanja porodične istorije.

Poslednjih godina mnogi potomci Aleksandra Vilsona su se upoznali i počeli da jedni druge doživljavaju kao porodicu. Podržali su Rut u njenoj nameri da snimi seriju. Ova mini-drama objavljena je 2018. godine i na IMDB-u ima ocenu 7.5.

Video: Priča o pravom Džejmsu Bondu: Radio je u Poljskoj, a odale su ga alkohol i žene

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA