≫ 

Vlada donela uredbu: Investitori u serije i filmove moraju da ulaže minimum ove svote

Filmska industrija bila je teško pogođena pandemijom

  • 0
Snimanje filma

Snimanje filma / Foto: Unsplash/Jakob Owens on Unsplash

Vlada Srbije donela je juče Uredbu o podsticajima za proizvodnju audiovizuelnih dela, čime je regulisan minimum sredstava koje investitori moraju da ulože u snimanje filmova, serija, reklama, kako bi dobili povraćaj iz budžeta od 25 odsto.

Novina je da je sporna norma od utrošenih 300.000 evra po epizodi TV serije, koja je nedostižna za celokupnu domaću TV produkciju, smanjena na 150.000, dok je za igrani film minimum budžeta ostao isti - 300.000 evra.

 

- Odluka o smanjenju praga za TV serije je dobra, ali, treba napomenuti da je i 150.000 evra gornja granica koju mogu da ispune samo retki, najskuplji projekti. Traženo je da se taj prag vrati na sto hiljada, ali predlog nije prošao. U domaćim uslovima, prosečna serija košta između 80. 000 i 100. 000 evra po epizodi - kaže, za "Novosti", producent Zoran Janković iz "Košutnjak filma", pod čijim je okriljem snimljeno na desetine najpoznatijih TV serija.

Donja granica za ulaganje u filmske projekte od 300.000 evra je, po rečima Jankovića, dostižna jer prosečni filmovi u Srbiji koštaju bar dvostruko više od toga.

- Trebalo je primeniti sličan princip i na serije - dodaje naš sagovornik.

Za ove namene iz budžeta je izdvojeno 700 miliona dinara, a od ove godine za sprovođenje vladine uredbe biće zaduženo Ministarstvo kulture i informisanja.

Filmska industrija bila je teško pogođena pandemijom, u jednom trenutku i potpuno zaustavljena, a po rečima direktorke Srpske filmske asocijacije (SFA) Milice Božanić, iako se situacija polako popravlja ne treba očekivati nemoguće.

 

- Danas je održan onlajn sastanak Evropske asocijacije filmskih komisija na kome smo čuli da je situacija jednako kritična u svim zemljama. Produkcije su limitirane jer epidemiološka situacija diktira putovanja, zbog posebnih mera bezbednosti, testova i brige o zdravlju ekipe troškovi snimanja su značajno porasli - objašnjava Božanićeva.

Direktorka SFA kaže da sve njene kolege dele zabrinutost i zbog veoma ograničene distribucije, pa se mnoga planirana snimanja odlažu dok bioskopi ne ožive.

- Nema filma bez bioskopa. Sa kolegama iz Evrope komentarisali smo da smo svi ograničeni na sadržaje koji dolaze isključivo od onlajn striming servisa.

Po rečima Božanićeve, za sada nema zvaničnih najava o dolasku stranih filmskih ekipa u Srbiju, osim projekata koji su već započeti, poput hit serijala "Predstraža" (Outpost) ili trilera The Ledge Hauarda Džeja Forda, čije snimanje je počelo u oktobru.

- Još je rano davati neke prognoze, sve je na čekanju. Zato su nam podsticaji bitni, da ostanu na nižim pragovima, da budu konkurentni, da ostanu otvoreni i za filmove, serije i za reklame. Jer, to su isti ljudi koji rade na tim projektima, i na taj način ćemo ih zadržati u poslu - objašnjava Milica Božanić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA