≫ 

"Moguće je napraviti izbor tamo gde ga nema, to je put do slobode": Ovako je govorila Mira Furlan

Glumica je preminula u sredu 20. januara

  • 4
Daniel Ruso, Mira Furlan

Printskrin: Youtube / aadrienns

Proslavljena jugoslovenska glumica Mira Furlan preminula je 20. januara, potvrđeno je na njenom zvaničnom Tviter nalogu.

Furlan je rođena u Zagrebu 7. septembra 1955. godine. Isprva je bila istaknuta glumica Hrvatskog narodnog pozorišta u Zagrebu, da bi osamdesetih godina prošloga vieka postala jedna od najprepoznatljivijih i najautentičnijih jugoslovenskih filmskih glumica.

 

U tom periodu svog rada ostvarila je veoma uspešne filmske uloge kao što su one u filmovima "Kiklop (1982.) Antuna Vrdoljaka, "U raljama života" (1984.) i "Za sreću je potrebno troje" (1986.) Rajka Grlića, kao i filmu "Lepota poroka" (1986.) Živka Nikolića.

Početkom raspada Jugoslavije Furlan odlazi u Ameriku, gde je takođe nastavila da ostvaruje zapažene uloge. Kao najznačanija i svakako najpopularnija ostvarenja u kojima je imala uloge uzimaju se planetarno popularne televizijske serije "Babylon 5" i "Izgubljeni".

Furlan je bila intelektualka koja je izražavala kritički stav prema ludilu koje se devedesetih desilo na našim prostorima, ukazivala na pogubnosti nacionalizma i mržnje koja iz njega proizilazi, ali i precizno demaskirala sve one užase koji se u svetu oko nas događaju. U nedavnom intervjuu za beogradski nendeljnik NIN ona je rekla:

- Vlastodršci svoje podanike nastoje držati u uverenju da nemaju izbora osim onog propisanog. A što ako ipak imaju? Što ako je ipak moguće napraviti izbor u situaciji u kojoj izbora navodno nema? Ma kako težak taj izbor bio i ma kakve da su posledice po čoveka? Sama ta pomisao je opasna po sistem i zato subverzivna. Ali upravo ta pomisao je možda jedini put do slobode.

 

Povodom predstave "Jesenja sonata" u kojoj je 2017. ostvarila ulogu u razgovoru sa Srđanom Sandićem je rekla:

- Ja se zbog nečega osjećam gotovo lažno kad uđem u 'fikciju'. Treba mi vlastiti osjećaj autentičnosti i istinitosti da bih sama povjerovala u autentičnost i istinitost onoga što glumim ili pišem. Treba mi potpuna identifikacija, potpuno podlaganje, izlaganje. Inače se osjećam kao da lažem. Čak je i promjena imena u memoarskoj prozi za mene problematična jer istoga časa stvar više ne doživljavam 'istinito'. Na racionalnoj razini znam da je to besmislica, ali to ne mijenja moje vlastito osjećanje. I vi i ja, vidim, upotrebljavamo navodnike kad se bavimo pojmovima kao što su 'fikcija' i 'istina'. Navodnici su točni jer ukazuju na fluidnost tih ideja, na njihovu subjektivnost i promjenjivost. Budući da već godinama radim na svojim memoarima, kao svaka pristojna stara glumica (smijeh), znam da, pišući 'istinu', zapravo pišem 'fikciju'. To mi je kristalno jasno. Jer je moje sjećanje subjektivno, a istina, ovog puta bez navodnika, neuhvatljiva.

- (...) Prvo da kažem da se ne smatram "izvedbenom umjetnicom". Takvo shvaćanje glumačkog posla dovodi do toga da su glumci ovdje, kako mi je rekla jedna ovdašnja glumica, 'na dnu ljestvice'. To je tako krivo. Glumac je taj koji će stajati na toj sceni i pred tom kamerom i tamo nam otkriti sebe i, preko sebe, i nas same. Dakle, on je "na vrh", a ne "na dnu". Bez glumca nema kazališta. Bez režisera ga može biti. Glumci u Americi imaju status "autora" pa tako dobivaju honorare po svakom izvođenju. Za taj status su se izborili još davno glumci kao što je Hemfri Bogart, npr. treba im biti zahvalan.

Video: Legendarna jugoslovenska glumica Mira Furlan preminula je u 65. godini

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lejla

    22. januar 2021 | 08:28

    Nikad više njene oči,nikad više njene kose...neće viđet smiraj dana...ona spava, ona spava...

  • jerko

    22. januar 2021 | 08:18

    Šteta, mogla je još malo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA