≫ 

"Doživela je mnoge udarce ostrašćenih nacionalista": Kolege se opraštaju od voljene Mire Furlan

"Svima nam je ostala u srcu jer je Mira Furlan, siguran sam, bila jedna od najdivnijih glumica na području bivše Jugoslavije", izjavio je Rade Šerbedžija

  • 14
Mira Furlan Mira Furlan / Foto: Wikipedia

Srbijom je jutros odjeknula vest da je preminula glumica Mira Furlan, čuvena po ulogama u kultnim ostvarenjima "Lepota poroka", "Braća po materi", "U raljama života", TV seriji "Lost"... Imala je 65 godina.

Njene kolege i prijatelji počeli su da se opraštaju od voljene Mire, ukazujući na njenu nesvakidašnju plemenitost, lepotu, talenat, i prisećajući se raznih zajedničkih trenutaka.

- Bio sam u kontaktu sa Mirom Furlan često. Kad sam se vraito iz Amerike nazad, onda je to bilo ređe, ali dok sam živeo u istom gradu, Los Anđelesu, često smo se viđali i družili. Šta da kažem. Dugo je nisam video. Dugo je bolovala neizlečivo i teško. Bila je u komi. Tad je bila prekinuta bilo kakva veza sa njom. Ali svima nam je ostala u srcu jer je Mira Furlan, siguran sam, bila jedna od najdivnijih glumica na području bivše Jugoslavije - izjavio je Rade Šerbedžija gostujući u Jutarnjem programu RTS-a i dodao:

Lenka Udovički i Rade Serbedžija Rade Serbedžija / Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Bila je istinoljubiva. Doživela je nepravedno mnoge udarce ostrašćenih nacionalista zemlje u kojoj je živela, ali je sve to preživela. Da bi se vratila u Hrvatsku 2002. godine, odigrala Medeju i gotovo nije bilo jedne negativne kritike ili napada na nju, svi su bili oduševljeni - rekao je Šerbedžija te dodao kako to govori i o našem mentalitetu.

On je dodao kako je Mira bila velika i pravedna žena, te briljantna osoba i glumica koju je volela i publika i kamera. Istakao je kako je uspela da izgradi uspešnu karijeru u SAD-u u strašnoj konkurenciji i nakon bega od rata, uz pomoć supruga Gorana Gajića, za kojeg je Šerbedžija takođe imao samo reči hvale. Šta je još rekao, možete videti u snimku ispod.

Znam da s turneje imam jednu veoma dragu fotografiju i uzmem kutiju s fotografijama i prvo što ugledam je Mira Furlan. Da čovek ne poveruje, neverovatno. To je kutija s više od hiljadu fotografija. Prva - ona i ja sedimo - izjavio je glumac Emir Hadžihafizbegović za Klix.ba i dodao:

- Kada sam video vest mislio sam da sanjam. Nisam znao ni da je bolesna, još ne znam ni uzrok smrti. Bili smo u kontaktu, videli bismo se kad god bi ona došla na ove prostore. Bila je beskrajno posvećena poslu, a plenila je plemenitošću. Obrazovana i pametna upuštala bi se u razgovore samo s ljudima kojim je ona lično puštala da joj se približe.

Emir Hadžihafizbegović Emir Hadžihafizbegović / Printskrin: N1

Upoznao sam se s njom 1983. godine, kada smo bili mladi, a skoro 40 godina smo bili prijatelji. Najčešće smo se viđali u Puli na Film festivalu. Mnogo je volela Sarajevo, a bila je senzibilna na bosanskohercegovačku tragediju. Kada sam joj pričao kakav pakao i tiraniju su prolazili ljudi u BiH, znala je i zaplakati - zaključio je Hadžihafizbegović.

Nekoliko reči za Miru imao je i Petar Božović, njen kolega iz filma "Lepota poroka" (1986).

Nisam znao da je bila bolesna. Prvo što sam ugledao jutros bio je njen krupni plan i znao sam da nisu dobre vesti - izjavio je Božović za Kurir i dodao:

Petar Božović Petar Božović / Foto: A. Nalbantjan

- Mnogo mi je žao što je otišla. Bila je divna osoba. Ona je svoju tragičnost utkala u svaku ulogu i sa svojom fizičkom lepotom ostavila neizbrisiv trag u našoj kinematografiji. To su tako retka bića koja svoju sudibnu nose, a onaj gore ih gura tamo gde nisu hteli. Zahvalan sam joj na svemu i ostaće u uvek lepa u mom sećanju. Zbogom Mirka, počivaj u miru.

Koleginica iz istog filma, Mira Banjac, prisetila se drage imenjakinje, koju će pamtiti kao mirnu i tihu osobu, profesionalca u svom poslu, ali, pre svega, kao prijatelja.

Mira Banjac Mira Banjac / Foto: ATA Images

Bila je odlična glumica, veliki borac. Nosila je neki svoj teret. Nije bila rado viđena u svojoj domovini (Hrvatskoj), ali je ona to nosila gospodski. Nosila je to u sebi - izjavila je Banjac za Novosti.

Glumac Voja Brajović svrstao je Miru Furlan među ljude koji su svojim likom i delom oplemenjivali dušu. Njena smrt, kaže, nenadoknadiv je gubitak.

- Odlaze osobe koje su vam nešto značile u životu, ode i osoba kojoj ste vi nešto značili. To je, nekako, dvostruki gubitak. Bila je inspirativna. Koliko god radoznala i kreativna, toliko i inspirativna - istakao je Brajović.

Voja Brajović Voja Brajović / Foto: RINA

Povodom smrti glumice, oglasila se i Ana Franić, kojoj je Mira igrala majku u filmu "Diši duboko" (2004).

Nikada neću poverovati jer je besmisleno i, ko god da ti je ikada prišao blizu ili stao u kadar sa tobom, osetio je beskonačnost i trajanje u najčistijem obliku - piše Ana i dodaje:

- Lila moja, za mene si večita prpošna i putena devojčica i mama, a mame su ljubav... Čuvam te u sećanju kroz ovaj zagrljaj od milion dolara.

 

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Ana Franic (@anafranic_)

- Mila moja, ja ne verujem... Legendo najveća, pameti, talentu, lepoto.. bol i velika tuga - napisala je Snežana Bogdanović na Instagram storiju.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Snezana Bogdanovic (@snezib)

Na svom Instagram profilu, oglasio se i Milutin Mima Karadžić, koji je sa Furlanovom, takođe, igrao u ostvarenju iz 1986. godine.

- Juče je umrla Mira Furlan. Imao sam ogromno zadovoljstvo da zajedno snimimo jedan od naših najvećih filmova "Lepota poroka", u režiji Živka Nikolića. To su bili moji filmski prvenci, imao sam s kim i biti i opstati. Mira je bila divna, sjajna... srećan sam što sam je znao i plačem što je više nema - istakao je Karadžić.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Mima Karadzic (@karadzicmima)

Novost o smrti glumice pogodila je i Tihomira Stanića, koji je s Mirom sarađivao u filmu i TV seriji "Turneja".

- Vest me nije iznenadila, čuo sam za njenu bolest od zajedničkih prijatelja pre nekoliko meseci, ali me je veoma potresla. Goran Marković, Svetozar Cvetković i ja smo bili veoma ponosni kada je pristala da dođe iz Amerike i sa nama snimi film "Turneja". Njen osmeh iz filma "Lepota poroka" je nešto što nikad nećemo zaboraviti. Mira je ostavila dubok trag svojom lepotom i talentom, ne samo u kinematografiji nego i u srcima svih nas. Čast mi je što sam je poznavao, jer je, i meni kao i drugima, obogatila život - rekao je Stanić za Novosti.

Video: Legendarna jugoslovenska glumica Mira Furlan preminula je u 65. godini

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Branka

    22. januar 2021 | 14:38

    Umrla je od tuge,stresa i nepravde kao i mnogi prognani iz svoje domovine i rodnog Zagreba .Neka joj je večna slava.

  • Mare

    22. januar 2021 | 15:43

    Udala se za Srbina hrvati joj branili da dodje u hrvatsku??? Pa gde to ima na svetu, ja mislim nigde, osim u ovoj malo nebitnoj drzavi koju uzgred niko ne kaznjava za svoje ekstremne postupke, a kao u EU je? Pa gde su te ljudske vrednosti??

  • DARKO 100%

    22. januar 2021 | 13:18

    Sta reci VELIKA GLUMICA,zalosno sto su je u jednom segmentu zivota sikanirali i proganjali samo sto nije sejala mrznju medju ljudima,i nacionalisticki nikog vredjala,jer uvik je vrednovala kao vrednost medju ljudima a to je Ljubav,ma sta oce onaj Emir 🤔

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA