Otvoren Kustendorf: Emir Kusturica pričao sa Mikijem Manojlovićem i ostalim članovima žirija

Festival je takođe otvorila i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković

  • 0

Međunarodni filmski i muzički festival "Kustendorf" osnivača Emira Kusturice, počeo je večeras na Mećavniku i trajaće do 25. januara onlajn, a moći će da se prati preko digitalne platforme na veb adresi "kustendorf.online".

Festival su zvanično otvorili Kusturica i potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Srbije Maja Gojković.

Prikazan je rođendanski omaž glumici Fej Danavej i dokumentarni film "Junaci našeg vremena", u režiji Kusturice.

Maja Gojković napomninje da Mokra Gora i Mećavnik svakog januara postaju filmski centar Evrope i sveta, jer je Kustendorf festival koji slavi film i umetnost u svojim najčistijim oblicima lišenim komecijalizacije i surovih pravila tržišta.

"Nažalost, festival je kao i većina kulturnih sadržaja u prethodnih godinu dana morao da se prilagodi novim oblicima komunikacije sa publikom. Verujem da će bez obzira na okolnosti festival svojim bogatim i raznovrsnim sadržajem opravdati epitet manifestacije koju publika prati prvenstveno iz ljubavi premna filmu", kazala je Gojković.

Ona je dodala da je posebno zadovoljna jer je festival zadržao dobru praksu promocije mladih filmskih stvaralaca.

"Festival na maštovit način podstiče talente iz Srbiji i regiona, i celog sveta da postanu filmski stvaraoci koji će ostaviti dubok trag u sedmoj umetnosti kao što su to učinili osnivač festivala Emir Kusturica, ili gosti prethodnih izdanja Kustendorfa, kao što su Džoni Dep, Džim Džarmuš, Paolo Sorentino", kazala je Gojković.

Ministarka je naglasila da Ministarstvo kulture i informisanja podržava festival od samog osnivanja zbog ogromnog značaja na planu međunarodne saradnje, afirmacije filmske umetnosti, promocije Srbije kao zemlje kulture, ali mogućnosti koju pruža neafirmisanim autorima da se sretnu, upoznaju i razgovaraju sa velikanima filma.

Gojković je na kraju uputila simboličnu poruku u odnosu na vreme u kojem trenutno živimo "Dogodine na Mokroj Gori".

Upoznajući onlajn publiku sa članovima žirija festivala, Emir Kusturica je izneo nadanja da je ovo jedino izdanje festivala koje će biti održano bez živog kontakta ljudi.

"Pesimistični deo mene govori mi da je ovo naša budućnost, ali videćemo. Zdrav razum nam nalaže da zajedno gledamo filmove u bioskopskoj sali", kazao je Kusturica.

Aliče Rorvaher, nagrađivana italijanska rediteljka kazala je da je ljudima potrebno da zajedno gledaju film u bioskopskoj sali.

"Danas se filmovi gledaju na monitoru računara ili televizoru gde publika ima apsolutnu kontrolu nad ostvarenjima. Svako može da zaustavi film u tim uslovima jer hoće da napravi pauzu zbog bilo čega. To nije dobro jer se tako preuzima kontrola nad filmom što nije ideja autora ostvarenja", kazala je članica žirija iz Italije.

Srpski glumac Predrag Miki Manojlović, takođe član žirija, ističe da se često osećao usamljeno kao da je u montaži, dok je sam gledao filmove iz programa festivala.

"Potrebno nam je da imamo zajedničku reakciju sa drugim ljudima u sali dok gledamo film. Kustendorf je poznat festival i nadam se da će mladi ljudi preuzeti svetsku kinematografiju u svoje ruke i učiniti filmove zanimljivim i odvažnim", kazao je Manojlović.

Emir Kusturica, Kustendorf

Emir Kusturica razgovara sa članovima žirija Kustendorfa, među kojima je bio i Predrag Miki Manojlović Printskrin: Tanjug

Bruno Tarijer, snimatelj i dizajner zvuka i direktor fotografije Mišel Amatje, obojica iz Francuke složili su se da je ovakvo izdanje Kustendorfa na naki način ukidanje slobode.

"Navikli smo na druženja, upoznavanja, razmenu utisaka o filmovima, zabave...Kustendorf je mesto gde je film slobodan", složila su se preostala dva člana žirija festivala.

U okviru takmičarskog programa, prvog dana festivala biće prikazano pet filmova i četiri razgovora osnivača festivala sa autorima.

Biće prikazani filmovi „Odlutala" Une fon Majdel iz Nemačke, "Nina" mladog autora iz Bugarske Hrista Simenova, "Kiša", Pjotra Milčareka iz Poljske, "Za Vasotu" Petra Pešuta iz Srbije i "Rio" Ženje Kazankine iz Rusije.

Programska celina "Savremene tendencije", počinje u 21 sat filmom "Dragi drugovi!" čuvenog ruskog reditelja Andreja Končalovskog, a nakon filma, biće prikazan razgovor režisera sa Kusturicom.

Emir Kusturica, Kustendorf

Emir Kusturica Printskrin: Tanjug

U okviru "Retrospektive velikana", od 23 časa će biti emitovana prva od planirane četiri epizode Kusturičine mini serije "Bila jednom jedna zemlja", nastala nakon filma "Underground" (1995), od viška snimljenog materijala.

Takmičarski program će se sastojati od 22 kratkometražna filma domaćih i stranih autora.

Kao specijalni užitak za sve ljubitelje sedme umetnosti, biće prikazani razgovori osnivača festivala Kusturice sa svim učesnicima ovogodišnjeg festivala, autorima čiji se filmovi prikazuju u okviru takmičarskog i programa "Savremene tendencije", gde spada i ruski režiser Končalovski, dobitnik specijalne nagrade žirija Venecijanskog filmskog festivala.

U "Savremenim tendencijama" biće prikazani i filmovi "Vendi" Bena Zejtlina, "Gospođica Marks" Suzane Nikjareli - dobitnik nagrade filmskih kritičara na festivalu u Veneciji i "Kamenolomac" rediteljskog tandema Ðanluka i Masimilijano De Serio.

U ponedeljak, 25. januara biće projekcija i poslednjeg filma slavnog reditelja Kim Ki Duka "Rastvaranje", uz prateći razgovor Kusturice sa Dinarom Žumagalijevom, koja je u tom filmu igrala glavnu ulogu i bila producent.

Kustendorf u 14. izdanju održava se u organizaciji producentske kuće "Rasta International" u vlasništvu Kusturice, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i Mećavnik grada.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA