≫ 

Američke reakcije o "Dari iz Jasenovca": Na nama je odgovornost da ispričamo ovu neverovatnu priču

Za američki portal Movie Roar ova priča je "jedan od najviše zanemarenih delova istorije u kom Nemci ne vode Jasenovac, već kompleksom upravljaju  fašističke ustaše", pa dodaje "zverski su ubijani Jevreji, Srbi, Romi, među kojima je bilo i mnogo žena i dece"

  • 24
Film Dara iz Jasenovca Foto: Aleksandar Letić

U isčekivanju početka američke distribucije filma "Dara iz Jasenovca", reditelja Predraga Gage Antonijevića, najavljene za 5. februar, respektabilni američki sajtovi uveliko prenose svoje utiske o filmu i tematici kojom se film bavi.

O srpskom kandidatu za Oskara i Zlatni globus u svim kategorijama kritike su izneli brojni sajtovi specijalizovani za film, ali i filmski znalci među kojima su Ron Barkl, pod čijom je izvršnom "palicom" film došao u Studio 101, kao i Dejvid Glaser, izvršni direktor američke distributerske kuće.

Tako američki The Wrap u prvi plan ističe da je u pitanju istorijska priča koja se prelama kroz sudbinu jedne devojčice pa navodi:

Film Dara iz Jasenovca Foto: Aleksandar Letić

- U novom filmu "Dara iz Jasenovca" vidimo retku stranu Holokausta iz drugog dela Evrope i iz očiju desetogodišnje devojčice.

Sajt namenjen filmskoj tematici LRMonline piše:

- Neverovatno je da 80 godina kasnije i dalje slušamo priče iz Holokausta. I svaku od njih je šokantno čuti. Nadam se da priča o Jasenovcu doprinosi zatvaranju tog mračnog poglavlja u istoriji.

Za Movie Roar ova priča je "jedan od najviše zanemarenih delova istorije u kom Nemci ne vode Jasenovac, već kompleksom upravljaju  fašističke ustaše", pa dodaje "zverski su ubijani Jevreji, Srbi, Romi, među kojima je bilo i mnogo žena i dece".

Član Izvršnog odbora Studija 101, Ron Barkl, poručio je da je godinama izuzetno poštovao rad reditelja Predraga Antonijevića i dodao svoja zapažanja o filmu:

- Dirnula me je nepoznata priča ispričana o Dari iz Jasenovca. Verujem da će publika ceniti umešnost kojom je kroz oči deteta ispričana ova ubedljiva priča.

I izvršni direktor Studija 101, Dejvid Glaser, ističe da je "Dara iz Jasenovca" prvi igrani film koji razotkriva zločine "notorno brutalnog koncentracionog logora Jasenovac" i dodaje:

- Na nama je odgovornost da ispričamo ovu neverovatnu priču, a Studio 101 oseća se privilegovanim da američku publiku upozna sa filmom.

Podsetimo, nakon početka distribucije u SAD, film će beogradsku premijeru imati 22. aprila, nakon čega će se naći u bioskopima širom Srbije.

(Tanjug.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vuki

    25. januar 2021 | 15:44

    Ako ovaj film Amerika pogleda i bude imala strpljenja da prosudi, odnos Amerike prema Srbiji će se totalno promeniti, naravno na bolje, skroz mnogo veći pozitivni stav će imati ameri prema Srbima. Imam rodbinu u Čikagu, izbeglice iz Borova Sela, tako se priča.

  • NN

    25. januar 2021 | 15:31

    Ne smije se cutati, na glas da svi znaju, da svi cuju, sta se to radilo na ovim prostorima, kakve zvijeri u ljudskom rodu su hodale, kakvo zlo je zivjelo sa nama.

  • ✍️

    25. januar 2021 | 15:39

    Koliko je trebalo godina da se snimi ovaj film. Jedva čekam da vidim.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA