Kustendorf završen: Zlatno jaje za "Presudu u slučaju K" i "Pravo po rođenju"

Na zatvaranju Kustendorfa, Emir Kusturica je poručio da je veoma srećan da je još jedan festival održan

  • 2
Emir Kusturica, Kustendorf

Kustendorf Printskrin: Tanjug

Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf završen je večeras dodelom nagrada najboljim filmovima takmičarskog programa, a nagrada "Zlatno jaje" dodeljena je filmovima "Presuda u sličaju K" i "Pravo po rođenju", saopštili su organizatori.

Članovi žirija Miki Manojlović, Aliče Rorvaher, Bruno Tarijer i Mišel Amatje, odlučili su jednoglasno da nagradu Zlatno jaje dobiju dva ostvarenja "Presuda u slučaju K", reditelja Uzgira Anila iz Austrije i film "Pravo po rođenju", rediteljke Inbar Horeš iz Izraela.

Imena dobitnika nagrada saopštio je glumac Miki Manojlović rekavši da nije bilo lako doneti odluke, ali da ih je žiri doneo jednoglasno.

"Ta dva filma su po našem mišljenju najbolja jer imaju sve. Imaju priču, prilično dobre priče, vrlo dobro su režirani, vrlo dobro snimljeni, kao i montirani, gluma je dobra, sve. Mislimo da su 22 mlada reditelja, filmska stvaraoca, celokupne filmske ekipe, ljudi koji su radili na tim filmovima, veoma talentovani. Nadamo se da će reditelji svih filmova, naročito reditelji dva pobednička filma postati veliki reditelji. U bliskoj budućnosti" rekao je Manojlović.

Nagradu Srebrno jaje, kako je kazao Bruno Tarijer, dobio je film "Kiša", reditelja Pjotra Milčareka iz Poljske.

"Svima nam se dopao ovaj kratki film koji traje svega pet minuta, ali koji je u tih pet minuta stvorio takvu vrtoglavu emociju. Ovaj film koji kombinuje humor, crtanje i zvuk, univerzalnog je jezika, podstiče maštu time što navodi na razmišljanje, što je u ovom filmu prilično zanimljivo, jer više stvari može da se radi istovremeno. Možete da razmišljate o problematici društva, kakve god prirode ona bila, i razmišljati na potpuno drugačiji način", obrazložio je Tarijer.

Treće mesto, odnosno nagradu ''''Bronzano jaje'''', osvojio je film "Konzumirati savremeno", rediteljke Ane Aleksovske iz Severne Makedonije.

Nagradu je dodelila Aliče Rorvaher uz poruku da to priznanje ide filmu koji govori o umetnosti i gladi.

"Rediteljka nam je prikazala nezaboravan lik, sa toliko nežnosti, radosti, i gledajući ovaj film, pomislili smo da je ona predivno živo biće i čini mi se da je uvek važno ukazati na vezu između živih bića i dobrih reditelja i filmova. Može da se oseti ta veza između reditelja i lika", kazala je Rohvaher.

Emir Kusturica, Kustendorf

Emir Kusturica, Kustendorf KustendorfPrintskrin: Tanjug

Nagradu "Vilko Filač" za najbolju kameru dobio je Sezar Stolecki za film "Dome, slatki dome" koji je režirala Agata Pušč iz Poljske.

Nagradu je proglasio Mišel Amatje.

Žiri je odlučio da ove godine dodeli i Specijalnu nagradu filmu "U čamcu", reditelja Bajzaka Mamatalijeva iz Kirgistana.

Nagradu je obrazložila Aliče Rorvaher, istakavši da specijalno priznanje žirija ide reditelju koji je transformisao nekoliko elemenata, ženu, muškarca i dete u ovom filmu.

Na zatvaranju Kustendorfa, Emir Kusturica je poručio da je veoma srećan da je još jedan festival održan.

''''Evo 14 godina pokušavamo i uspevamo, godinu za godinom, sa dobrim vibracijama i filmovima. I razlog iz kog sam posebno radostan je to da svake godine imamo po 300, 400, 500 filmova između kojih izaberemo 20, a hajdemo reći da se za polovinu njih, može reći da su odlični", kazao je Kusturica.

Poslednjeg festivalskog dana u okviru programa "Savremene tendencije", bili su prikazani filmovi "Kamenolomac" (Spačapietre) rediteljskog dvojca koji čine Đanluka i Masimilijano De Serio, kao i poslednji film proslavljenog reditelja Kim Ki Duka "Rastvaranje" (Din).

Filmove su pratili razgovori Emira Kusturice sa autorima, braćom De Serio i razgovor sa Dinarom Žumagalijevom koja je producirala ovaj film i u njemu igrala glavnu ulogu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kusturica

    26. januar 2021 | 01:28

    Svetski, a nas.

  • Ljiljana Kuzjak

    26. januar 2021 | 13:57

    Odradjeno sjajno i vrlo simpaticno i slatko, a pre svega profesionalno! Ekipa je bila briljantna...pas, macka, jagnje, guska....Uzivali smo i hvala vam. Bilo je ovo najoriginalnije izdanje "Kustendorfa" ....najtoplije i najemotivnije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA