≫ 

"Petar Pan", "Dambo" i drugi crtaći su loši za decu? Dizni+ ih sklonio zbog rasističkih stereotipa

"Možda sadrži zastarele kulturološke prikaze", navodi se u upozorenju

  • 7
Petar Pan

"Petar Pan" (1953) / Printskrin: YouTube/Panda TV

Striming servis Disney+ uklonio je pojedine crtane filmove iz dečjeg odeljka svoje platforme, budući da u njima postoje likovi koji su bazirani na rasističkim stereotipima, piše Mirror. Animirani klasici i dalje su dostupni na servisu koji je van odeljka za decu.

Petar Pan (1953), Dambo (1941), Švajcarska porodica Robinson (1960) i Mačke iz visokog društva (1970) uklonjeni su iz dečje sekcije, pa se mogu pogledati samo uz roditeljski pristanak.

To što su Indijanci u Petru Panu nazvani "crvenokošci" verovatan je razlog zašto je ovaj animirani klasik uklonjen.

U Dambu možemo primetiti scenu sa vranama gde je lik Džima Kroua prikazan kao uvredljivi afričkoamerički stereotip, dok Mačke iz visokog društva prikazuju sijamsku mačku sa, takođe, negativnim stereotipnim facijalnim karakteristikama i akcentom istočne Azije.

Švajcarska porodica Robinsom prikazuje "žuto lice" i "braon lice" gusara što je, takođe, najverovatniji razlog zašto je odstranjena iz dečjeg odeljka.

Disney+ je počeo i sa praksom upozorenja gledalaca o uvredljivom sadržaju u svojim starijim naslovima.

- Možda sadrži zastarele kulturološke prikaze – navodi se u upozorenju.

 

Buzzfeed News piše i da je scena iz Fantazije (1940) prepravljena jer sadrži crnoputog kentaura koji služi ženu-kentaura svetlije puti.

Jedan stari Diznijev animirano-igrani film uopšte nije deo Disney+ biblioteke, a to je Pesma Juga (Song of the South) iz 1946. godine, koja je dobio Oskara za najbolju originalnu pesmu (Zip-a-Dee-Do-Dah) i zaradio 65 miliona dolara.

Ovaj film, koji prati dečaka bele puti koji odlazi da živi na dedinoj plantaži nakon Američkog građanskog rata i sprijateljuje se sa čovekom afroameričkog porekla zvanog "ujak Remus", naširoko je prepoznat kao uvredljiv rasisistički stereotip.

Godine 2011, "Gardijan" je pisao kako je tadašnji predsednik Diznija, Bob Ajger, nakon objave kućnog izdanja Pesme Juga, izjavio da film "danas neće nužno biti prijatan izvesnom broju ljudi".

Video: Rasistički okršaj: Crnac pretukao belca jer ga je ovaj navodno uvredio

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miloš

    27. januar 2021 | 10:03

    Više ne smeš ni da se obratiš nekom na ulici a da ne bude rasizam

  • Ja

    27. januar 2021 | 10:20

    Glupost frustriranih ljudi.Njima mora da se podilazi.

  • xxx

    27. januar 2021 | 12:23

    Gluposti,stari crtaci su zdravi a ne ovi novi agresivni katastrofa

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA