≫ 

Autor "Vikinga" pravi TV seriju "Veliki Getsbi": Ipak, to neće biti priča koju svi dobro znamo

"Veliki Getsbi je danas jednako svež kao i kad se pojavio, čak je dobio na težini i značaju", istakao je kritičar Lajonel Triling

  • 0
Veliki Getsbi Leonardo Dikaprio u filmu "Veliki Getsbi" (2013) / Foto: Promo

"Veliki Getsbi", roman zbog kog je F. Skot Ficdžerald postao ime svetske književnosti, postaje i mini-serija, koju potpisuje autor popularne "Vikinzi", Majkl Hirst, koji ima nove planove za staru priču, piše The Hollywood Reporter.

Hirst, koji će napisati seriju i služiti kao izvršni producent uz Majkla Londona (Milk), smestiće priču u afroamerički geto u Njujorku 1920-ih, usmerivši se i na muzičku scenu tog doba. Razlog za ovakav pristup je što su prethodnih pet ekranizovanih adaptacija "Velikog Getsbija" bile dominantne s glumcima bele puti.

- Čini mi se da sam živeo sa Getsbijem celog života, prvenstveno ga čitajući u školi, kasnije ga predajući na Oksfordu, a potom ga ponovo povremeno čitajući. Kao što je kritičar Lajonel Triling jednom napisao: Veliki Getsbi je danas jednako svež kao i kad se pojavio, čak je dobio na težini i značaju – istakao je Hirst i dodao:

- Danas, kad SAD ponovo traga za preporodom, savršen je trenutak da drugim očima pogledamo vanvremensku priču, da istražimo njene čuvene likove kroz savremeno okno pola, rase i seksualne orijentacije. Ficdžeraldova iskonski romantična vizija ne sprečava ga da istraži i otkrije mračniju stranu američkog iskustva, pa je iz tog razloga ovo priča o nadi i tragediji, zbog čega traje i danas.

Blejk Hazard, praunuka F. Skota Ficdžeralda, služiće kao producent-konsultant mini-serije.

- Dugo sam sanjala o raznolikom, inkluzivnijom verzijom "Getsbija", koja bolje oslikava Ameriku u kojoj živimo, onu koja bi nam možda dozvolila da se vidimo u Skotovom romantičnom tekstu. Majkl gaji duboko poštovanje za Skotov rad, ali i neustrašivost da u dobro poznatu priču utka novi, sveži život. Oduševljena sam što sam deo ovog projekta – izjavila je Blejk Hazard.

Veliki Getsbi, kratke knjige "Veliki Getsbi", F. Skot Ficdžerald, prvo izdanje romana (1925) / Foto: Wikipedia

Roman "Veliki Getsbi" objavljen je 1925. godine. Radnja je smeštena u izmišljeni grad Vest Eg na Long Ajlendu u leto 1922. Priča prati misterioznog milionera Džeja Getsbija i njegovu opsesiju lepom Dejzi Bjukenen. Iako je Ficdžerald poput svog junaka Nika Karaveja slavio bogatstvo i sjaj Burnih dvadesetih i Dobi džeza, osećao je nelagodu zbog neobuzdanog materijalizma i nedostatka morala svojih savremenika.

Što se tiče filmskih adaptacija romana, najpoznatije su istoimena ostvarenja sa i Robertom Redfordom i Mijom Farou iz 1974, i sa Leonardom Dikaprijem i Keri Maligan iz 2013. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA