≫ 

"Dara iz Jasenovca" ispala iz trke za Oskara: Film o Srebrenici prošao dalje

Podsećamo, "Dara iz Jasenovca" je prethodno izbačena iz trke za Zlatni globus

  • 89
Dara iz Jasenovca

"Dara iz Jasenovca" / Printskrin: YouTube/101 Studios

Film reditelja Predraga Gage Antonijevića "Dara iz Jasenovca" nije ušao u uži izbor filmova koji su još uvek u trci za Oskara u kategoriji najboljeg filma van engleskog govornog područja, objavljeno je na zvaničnoj službenoj stranici.

Sredinom marta će biti poznato koji filmovi su i zvanično nominovani za Oskara i tada će se lista od 15 naslova bude svedena na samo pet filmova.

Quo Vadis Aida, Jasna Đuričić

Jasna Đuričić / Foto: Deblokada Promo

Među 15 kandidata koji su u užem izboru je i film Bosne i Hercegovine "Quo vadis, Aida?", kao i ostvarenja iz Čilea, Danske, Češke, Francuske, Gvatenale, Hongkonga, Irana, Obale Slonovače, Meksika, Norveške, Rumunije, Rusije, Tajvana i Tunisa.

U pitanju su ovi filmovi:

Bosnia and Herzegovina, “Quo Vadis, Aida?”

Chile, “The Mole Agent”

Czech Republic, “Charlatan”

Denmark, “Another Round”

France, “Two of Us”

Guatemala, “La Llorona”

Hong Kong, “Better Days”

Iran, “Sun Children”

Ivory Coast, “Night of the Kings”

Mexico, “I’m No Longer Here”

Norway, “Hope”

Romania, “Collective”

Russia, “Dear Comrades!”

Taiwan, “A Sun”

Tunisia, “The Man Who Sold His Skin”

Dodela Oskara biće održana 25. aprila.

Podsećamo, "Dara iz Jasenovca" je prethodno izbačena iz trke za Zlatni globus.

Film je postao kontroverzan i pre nego što se počelo sa emitovanjem, s obzirom da se dotiče srpsko-hrvatskih odnosa i govori o stradanjima Srba za vreme Drugog svetskog rata u ustaškom logoru Jasenovac u NDH. Fokus priče je na devojčici Dari kojoj ubijaju majku i starijeg brata i koja pokušava da sačuva život mlađeg brata.

Dara iz Jasenovca, IMDB

Printskrin: YouTube/101 Studios, IMDB

Ovo ostvarenje reditelja Predraga Antonijevića dobilo je veoma negativne kritike krajem januara u američkom magazinu „Variety“ koji ga je nazvao "srpskom nacionalističkom propagandom".

Narednih dana su se na IMDB-u Srbi i Hrvati „takmičili“ u davanju najviših i najnižih ocena ovom naslovu, pa je ova platforma na nekoliko dana ukinula mogućnost ocenjivanja. Film je na ovom sajtu trenutno ocenilo skoro 49.000 ljudi, a prosečna ocena je izuzetno visoka i iznosi 8,7.

Video: Vučić: Nemamo pravo da zaboravimo nijedan zločin nad srpskim narodom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ne smemo tugovati

    10. februar 2021 | 08:39

    Vazno je da je skoro posle 80 godina od ustaskih zlocina nad Srbima napokon snimljen prvi srpski film o Jasenovcu. To je ono sto je bitno i sa tim treba nastaviti, zbog nasih zrtava i zbog nas i nasih potomaka. Najvaznije je da mi pamtimo i znamo sta je istina, da ne zaboravimo i da ne dozvolimo da nam iko prekraja istoriju. Najvaznije je kakvi smo mi, a svet je ono sto jeste i sto je oduvek bio i bice: lazan, licemeran, pokvaren, nepravedan, korumpiran i bezdusan.

  • Tt

    10. februar 2021 | 09:06

    Ljudi , amerika je vojno pomagala hrvate , siptare i muslimane u ratu. Mi srbi smo medijski samljeveni za sva vremena . I mi sad ocekujemo da ameri nagradjuju nase filmove pored filma o srebrenici , smesno je koliko smo naivni.

  • Pih

    10. februar 2021 | 09:09

    Nisam ni očekivao da zapad prizna zločine! Od ugnjetavanja Indijanaca pa do danas mogu se pohvaliti samo tiranijom zarad sticanja bogatstva.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA