Kusturica odbio kandidaturu za člana Srpske akademije nauka i umetnosti

Osim Kusturice, za članstvo u SANU predložen i predsednik Matice srpske Dragan Stanić

  • 30
Emir Kusturica Filmski reditelj Emir Kusturica Foto: ATA images

Filmski reditelj Emir Kusturica odbio je danas da bude kandidat za člana Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

- Teška srca sam doneo odluku da se zahvalim Odeljenju jezika i književnosti SANU na kandidaturi za članstvo u uglednoj ustanovi i da, evo, ljubazno zamolim brisanje moga imena i prezimena sa pomenutog spiska - napisao je Kusturica u autorskom tekstu za portal Iskra, prenosi Tanjug i Beta.

Zgrada Sanu SANU / Foto: Wikipedia/Λατίνος

On je naveo da iza ovog predloga stoji, kako je rekao, "osvetoljubivi" predsednik SANU Vladimir Kostić, ocenivši da danas u Srbiji ima mlađih pisaca koji zaslužuju da budu akademici pre njega.

Ocenio je da bi bilo logičnije da ga je umesto Odeljenja za jezik i književnost, na predlog Kostića, predložilo novostvoreno Odeljenje za umetnost gde su kandidati scenski umetnici i što predstavlja medij u kojem je postigao najveće rezultate.

Takva kandidatura bi odgovarala zdravom razumu i čitavom postupku dala smisao. Ovako, ta su vrata otvorena vrednim umetnicima, ali onima čija politička korektnost je jači izraz, nego njihovo delo - rekao je Kusturica.

Istakao je da nije saglasan sa Vladimirom Kostićem, naročito kada je u pitanju budućnost Kosova i Metohije.

Dugo će se čekati odgovor na poziv Bećkovića, Pipera, Tešića, Danojlića o neophodnosti isticanja stava SANU u vezi sa statusom i budućnošću Kosova i Metohije - zaključio je Kusturica.

Podsetimo da je osim Kusturice, za članstvo u SANU predložen i predsednik Matice srpske Dragan Stanić.

Vladan Velickovic, komemoracija Vladimir Kostić / Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Na istom spisku za dopisne članove ovog odeljenja su i profesori na katedri za srpski jezik i književnost Milo Lompar, Rajna Dragićević, Radivoje Mikić, Marko Nedić, Milivoj Nenin i Zorica Nestorović.

Tu su i pisci Radovan Beli Marković, Selimir Radulović, Mihajlo Pantić, Goran Maksimović, Miroslav Maksimović i Zoran Živković, Vladan Matijević i germanista Miodrag Loma, javile su ranije "Novosti".

Za novoformirano odeljenje umetnosti, koje je nastalo preimenovanjem Odeljenja za likovnu i muzičku umetnost, instutucije izvan Akademije predložile su reditelje Dejana Mijača i Gorana Markovića, kao i scenografa Miodraga Tabačkog.

Među kandidatima za to odeljenje su i kompozitori Ivana Stefanović, Srđan Hofman, Zoran Erić, Milan Mihajlović, gitarista Uroš Dojčinović i teoretičarka kulture Milena Dragićević Šešić.

Video: Kusturici nagrada iz Afrike koju je dobio i Nelson Mandela

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vuk

    28. februar 2021 | 18:13

    Bravo Kusto, kada vidiš ko je sve tamo, čoveku muka, bravo.

  • Ex

    28. februar 2021 | 17:51

    Kusturici je mesto u SANU, pre nego nekima koji su sa titulom a to ne zaslužuju. Poštujem njegovu odliku, da ne deli titulu sa takvim ljudima.

  • DARKO 100%

    28. februar 2021 | 18:03

    Svaka cast svakome ali danas akademija nauka je jedno kupljeno drustvo,cesto dobiju mnogi tu titulu ali realno nije u skladu sa njihovim delima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA