"Zemlja nomada" najbolji film u 2020. godini, po oceni kritičara: Ovi glumci korak bliže Oskaru

Ceremonija dodele filmskih nagrada po izboru kritičara održana je sinoć

  • 1
Frensis MekDormand, "Zemlja nomada" / Foto: Tanjug / Searchlight Pictures via AP

Američki filmski kritičari (Critics Choice Awards) proglasili su dramu "Zemlja nomada" (Nomadland), rediteljke Kloi Džao za najbolji film u 2020. godini. Isti film je nagrađen i za najbolju režiju, najbolji adaptirani scenario i najbolju kinematografiju na ceremoniji koja je održana sinoć delom onlajn, delom uz prisustvo publike. Ceremoniju je ponovo vodio glumac Taje Digs.

Po redu 26. dodela Filmskih nagrada po izboru kritičara dovela je film "Zemlja nomada" korak bliže Oskaru, baš kao i Čedvika Bouzmana, nedavno preminulog glumca, kome je nakon Zlatnog globusa posthumno dodeljena i ova nagrada za najboljeg glumca za njegovu poslednju ulogu u filmu "Crna zadnjica Ma Rejni". Kritičari su smatrali da je ova drama o džezu bila najbolja i kada su u pitanju kostimi, šminka i frizure.

Taje Digs Taje Digs / Printskrin: Youtube

Najboljom glumicom proglašena je Keri Maligan za film "Mlada žena koja obećava", hvaljenoj feminističkoj drami koja briše granice među žanrovima i ispituje šta se desi kada žene počnu da se svete za silovanja drugih žena. Neobični film dobio je i nagradu za najbolji originalni scenario.

Danijel Kaluja i Marija Bakalova slavili su kao najbolji sporedni glumci, i to u filmovima "Juda i Crni Mesija", tj. "Borat 2". Pojedini ocenjuju da mlada bugarska glumica (24) ima najviše razloga da slavi jer je kao anonimus pobedila iskusne koleginice Glen Kloz, Oliviju Kolman i Ju-Džung Joun.

Osmogodišnji Alan Kim nosio je smoking i leptir mašnu dok je gledaoce pozdravljao iz svoje kuće, a potom se zaplakao pred kamerama kada je proglašen za najboljeg mladog glumca. Dečak je igrao u filmu "Minari".

"Zvuk metala" i "Suđenje čikaškoj sedmorici" podelili su nagradu za najbolju montažu, a poslednji film Kristofera Nolana "Tenet" nagrađen je za vizuelne efekte.

Animirana Piksarova komedija "Duša", o džez muzičaru koji pokušava da pomogne duši jednog deteta, imala je najbolju muziku, mada ne i najbolju pesmu. Ta je nagrada otišla u ruke tvoraca "Speak Now" iz filma "Jedna noć u Majamiju".

Od svih fimova koji nisu snimljeni na engleskom jeziku, očekivano, na vrh se popeo "Minari", drama o porodici Korejaca koji pokušavaju da se integrišu u američko društvo, a da pritom ne izgube sebe.

Za razliku od novinara koji su dodelili Zlatni globus "Boratu 2" za najbolju komediju, ovi novinari/filmski kritičari smatrali su da je najviše smeha u 2020. godini doneo "Palm Springs", film o voje stranaca koji se sreću na venčanju i ne mogu da pobegnu ni od ceremonije, a ni jedno od drugog.

Kada je o televiziji reč, Netfliksova "Kruna" ponovo je ostavila sve druge u prašini. Osvojila je nagrade za najbolju dramu, glumca (Džoš O'Konor u ulogu princa Čarlsa), glumicu (Ema Korin kao princeza Dajana), sporednu glumicu (Džilijan Anderson kao Margaret Tačer).

Umeće Majkla K. Vilijamsa priznato je u seriji "Lavkraftova zemlja" kao najboljeg sporednog glumca, a Džejsona Sudeikis kao najboljeg glumca komedije. Njegova humoristička serija "Ted Lejso" odnela je nagrade i u kategoriji najbolje komedijie i najbolje sporedne glumice u komediji (Hana Vadingam).

Slavili su i Ketrin O'Hara i Danijel Livaj iz serije "Šits Krik".

Hvaljena i voljena "Damin gambit" proglašena je najboljom kratkom serijom, tj. serijom koja celu priču zaokružuje i jednoj sezoni. Anja Tejlor Džoj je u istoj kategoriji dobila nagradu za najbolju glumicu, a njen kolega Džon Bojega za "Malu sekiru".

U kategoriji sporednih glumaca kratke serije dominirali su Donald Saterland ("Slom") i Uzo Aduba ("Gospođa Amerika").

Najbolja komična TV emisija je "Kasno uveče sa Setom Mejersom", a najbolji komični specijal "Džeri Sajnfeld: 23 sata za ubistvo" i "Mišel Buto: Dobrodošli u Butopiju".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stojko

    8. mart 2021 | 08:40

    Sad ce hipsteri da krenu sa smaranjem o novom korejskom remek delu sedme umetnosti. Kao sto su smarali i prosli put sa filmom koji su svi zaboravili.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA