≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Posvetio je pesmu Mileni Dravić, dao glas Sofroniju, napisao je numeru za seriju "Bolji život"

Vreme čitanja: oko 1 min.

I bio je legenda domaće kinematografije. Neponovljivi Ljubiša Bačić

  • 0
Ljubiša Bačić sofronije bolji zivot Printskrin: Youtube/RTS, Foto: Promo

24. marta 1999. godine, preminuo je slavni glumac, pesnik i prevodilac Ljubiša Bačić. Rodio se 30. decembra 1922. godine u Sokobanji, a veliku popularnost stekao je sinhronizovanjem crtanih filmova koji su se emitovali na Televiziji Beograd tokom 1980-ih i ranih 1990-ih.

Davao je glas mnogim crtanim likovima, kao što su Sofronije, Sima Strahota, Elmer Davež, brojnim likovima u crtanom filmu "Nindža kornjače".

Takođe, bio je deo čuvene emisije "Laku noć deco", gde je davao glas magarcu, psu i ježu.

Ljubiša je takođe učestvovao je i u brojnim drugim televizijskim dečjim emisijama, gde je nastupao i sa poznatim dečjim horom "Kolibri". Takođe, čitao je i bajke.

Bačić je bio deo Ateljea 212 i ostvario je niz uloga, kako na filmu, takođe i na televiziji. Pisao je i pesme. Možda i najpoznatija je ona "Bolji život" za istoimenu seriju, u izvođenu Dada Topića.

Pesmu "A ja bez tebe" posvetio je glumici Milenu Dravić, a ovu numeru je otpevala  Snežana Mišković Viktorija na svom albumu.

Snimio je nekoliko singlova sa pesmama za decu, kao i singlove sa šlagerima. Pisao je poeziju na dijalektu, i to govoru svoga sokobanjskog kraja u kojoj je pokazao izuzetni talenat, a isto tako i prevodio s ruskog jezika.

Jednu od svojih poslednih uloga ostvario je u čuvenom ostvarenju "Otvorena vrata", gde je igra lik socijalnog radnika.

Ljubiša Bačić je napisao i knjige pesama, i to: "Stena gologlava" i "Moj živote, malo li te ima, pesme, sećanja" (priredio Feliks Pašić).

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA