≫ 

"Sky Rojo" - poslastica za fanove "Casa de papel": A za celu seriju ne treba više od 4 sata

Tempo je vratoloman, jezik više nego sočan, ali upozoravamo - nije za svačiji ukus

  • 1
Sky Rojo "Sky Rojo" / Foto: TAMARA ARRANZ/Netflix

"Kuća od papira" ("Casa de Papel" ) ogroman je Netfliksov hit delom i zato što kombinuje akciju sa dobro kreiranim likovima koji ne gube vreme. Tako da je logično da su tvorci ove serije isti princip primenili i u novom ostvarenju "Skaj roho" ("Sky Rojo"). Osam epizoda ove španske serije može da se odgleda za manje od četiri sata, a subjektivan osećaj je da vam treba još manje.

Serija koja uskoro dobija svoju drugu sezonu prati tri prostitutke i drugarice koje u naletu besa povrede svog makroa, pobegnu iz javne kuće i upuste se vratolomnu bežaniju kako bi sačuvale goli život. Za petama su im dva gangstera, koji imaju zadatak da ih vrate u klub kako bi im se hendikepirani makro lično osvetio.

Situaciju između ove tri žene i tri muškarca dodatno komplikuju romantične veze čije postojanje ne mogu da poreknu.

Vodeće glumice čine internacionalnu ekipu. Veronika Sančez (Koral) je iz Španije, Jani Prado (Đina) sa Kube, a Lali Esposito (Vendi) je argentinska superzvezda. I njihove heroine, baš kao i one, potiču iz tih zemalja, a tokom serije otkrivamo i kako su dospele u "Klub", javnu kuću čiji moderni, fensi enterijer treba da prikrije činjenicu da su skoro sve prelepe devojke "na izvol'te" tu protiv svoje volje.

Kreator serije Aleks Pina ovaj put nas nije ni "zatvorio" u ogromnu zgradu, kao u "Kući od papira", niti nas častio predivinim i egzotičnim krajolicima Ibice, kako je to velikodušno uradio u "Belim linijama".

Prašnjavi putevi Tenerifa i automobili, saniteti, buldožeri, kojim se protagonisti jure uglavnom su deo scenografije, a preseca ih tek poneka plaža na vrelom španskom suncu. Posebna priča je javna kuća, "Klub", u kojoj su do detalja opisane perverzije čije ispunjenje muškarci na ovakvim mestima traže. Tvorci nisu štedeli na eksplicitnim kadrovima, ali ni na vulgarnom jeziku, koji će onima koji tečno govore španski možda i zasmetati.

Aleks Pina i Ester Martinez Lobato opisali su svoju seriju kao "latino petparačku priču", što ona zaista i jeste. Za razliku od "Kuće od papira", koja je vrlo napeta i sofitisticirana, "Sky rojo" ponekad ide u sasvim drugom pravcu. Što nije obavezno i loše.

Sve je vrlo direktno, bez digresija, svaka scena i rečenica imaju poentu koja će se u nekom trenu otkriti. Tempo radnje je munjevit. Vizuelno, serija podseća na pop spotove iz 1990-ih, zbog čega, doduše, scene nasilja nad ženama ponekad deluju pomalo glamurozno.

Ipak, koliko god se priča zašećerila, jedno se ne može poreći - "Sky rojo" se bavi prostitucijom, trgovinom ljudima, prinudnim seksualnim radom i zavisnošću... Čak i glavna junakinja Koral, koju njen makro opisuje kao "sofisticiranu i elegantnu, ženu s kojom muškarci žele da spavaju nakon što odgledaju francuski film", radi u "Klubu" stvari koje su joj odvratne.

"Sky Rojo" nijednog trena ne opravdava ili rehabilituje ove nasilne i okrutne muškarce. Ali istovremeno pokušava da objasni zašto su se njih trojica (Romeo i njegovi pomoćnici, braća Kristijan i Mojsije (uočićete ironiju u imenima)) našli u poslu koji je ništa drugo do moderno robovlasništvo. Takođe se ispituju kontradikcije u njihovoj mizoginiji. Romeo voli svoju ženu i ćerke. Mojsije i Kristijan obožavaju svoju (takođe zlostavljanu) majku. A opet, sva trojica žene ponižavaju, zloupotrebljavaju, tuku, čak i ubijaju.

Odnos prema nasilju sličan je onaj kakve vidimo u Tarantinovim filmovima, a kao rezultat, mnogi vrlo uznemirujući momenti prikazani su gotovo komično.

Glavna zamerka koju su pojedini gledaoci izneli na društvenim mrežama jeste upravo to što se serija nekada previše zabavlja zlostavljajući svoje heroine, i fizički, i mentalno. Ipak, ona to nasilje nikada ne opravdava. I ako se ima u vidu narativna svrha ovih scena, dobija se prilično atraktivan rezultat.

A svrha leži u tome da se pokaže snaga ovih žena i njihova nesalomivost čak i u najtežim trenucima. One se odlučno bore jedna za drugu. Ne pribegavaju nasilju osim da se odbrane, a čak i u najgorim situacijama nalaze mesta za ljubav i brigu o drugome.

- Jesmo li zečice ili lisice? - pita Koral svoje saborkinje i pobeđuje u trci koja kao da je prepisana iz "Paklenih ulica".

Prva sezona sastoji se od osam epizoda od po 30-ak minuta, dok druga sezona na Netfliks stiže već 23. jula.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Chance

    29. jun 2021 | 16:33

    Serija je odlicna, tako ludacka, ne ocekujte nista normalno ako resite da je gledate. Ali se necete pokajati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA