≫ 

Ovo je prvi animirani film ikad: Pogledajte crtać koji je promenio sve

Pogledajte tu prekretnicu

  • 0
Humorous phases of funny faces, prvi crtać "Humorous phases of funny faces" / Printskrin: YT/Library of Congress

Džejms Stjuart Blekton, britansko-američki filmadžija, smatra se ocem američke animacije. Ovaj ugledni umetnik proslavio se u eri nemog filma kada je uspeo da ekranizuje nekoliko književnih klasika.

Nakon što se sa svojom porodicom preselio u SAD, osnovao je Vitagraf studio 1897. i nastavio da sprovodi uspešne ekranizacije sa tehnikama kadar-po-kadar i tradicionalnom, crtanom animacijom.

Inspirisan Albertom Smitom i Tomasom Edisonom, Blekton je odlučio da svoje majstorstvo izrazi kroz kinematografiju. Jedna od njegovih prvih crtaća, "Začarani crtež" (The Enchanted Drawing), objavljen je negde krajem 19, početkom 20. veka. U njemu nije mnogo odstupao od tehnika koje su koristile i druge filmadžije tog dobat. Blekton se opredelio za kadar-po-kadar tehniku oko 1905. godine kada je njegov tim slučajno otkrio iluziju kontinuiteta koji je proizvodila para od efekata zaustavljanja.

Međutim, upravo se Blektonov nemi animirani film "Duhovite faze smešnih faca" (Humorous Phases of Funny Faces) iz 1906. godine smatra prvim animiranim filmom koji je snimljen na standardnoj filmskoj traci. Ovaj šarmantni kratki crtaž sastoji se od smešnih scena u kojima su klovn, ili pas koji preskače hulahop. Bio je prvi koji je urađen tako da deluje da se crteži pomeraju sami od sebe, čime se daje iluzija igranog filma.

Ovaj crtać bio je neverovatno uticajan. Inspirisao je druge američke filmadžije da i sami eksperimentišu sa kadar-po-kadar tehnikom. Blekton je bio među njima, tako da je njegov crtać "Ukleti hotel" (The Haunted Hotel) iz 1907. godine postao neverovatno popularan u Evropi. Dok je svet pokušavao da pronikne u njegove tajne, umetnost animacije se zauvek menjala.

U videu u tekstu pogledajte tu prekretnicu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA