≫ 

Da, "Posrnula Madona" i dalje postoji: 10 činjenica koje niste znali o legendarnoj seriji "Alo, alo"

U čast Gordena Keja, koji je rođen na današnji dan i koji je glumio Renea Artoa, evo i nekih zamiljivosti iz serije

  • 1
Serija Serija "Alo, alo", Karmen Silvera kao madam Edit, Gorden Kej kao Rene Artoa Printskrin: BBC

Na današnji dan, 7. aprila 1941. godine, rodio se britanski glumac Gorden Kej, čuveni Rene Artoa iz serije "Alo, alo" . Šarmantnog francuskog ugostitelja, koji se borio protiv nacista i iz nekog razloga bio smrt za žene, glumio je od 1982. do 1992. godine, u 84 epizoda.

Keju, koji je preminuo 2017. godine, bila je to životna uloga.

U čast Gordena Keja, predstavljamo vam 10 činjenice koje verovatno niste znali o seriji "Alo, alo", koja je jako popularna na ovim prostorima.

1. Kao što je poznato, Karmen Silvera (madam Edit) i Rouz Hil (madam Fani) su u ostvarenju "Alo, alo" igrale majku i ćerku (Rouz je bila majka, Karmen ćerka). Međutim, razlika između njih je samo 8 godina. Međutim, to uopšte nije bila prepreka, te su Karmen i Rouz perfektno odigrale svoje uloge.

2. Pozornik Krabtri, britanski špijun koji je maskiran u policajca, muku muči u seriji sa izgovorom francuskih reči. Pamtimo ga po čuvenom "Dobar jutar!", ili, što bi Englezi napisali "Good moaning". Ironija je ta da glumac Artur Bostrom, koji je igrao lik pozornika Krabtrija, u pravom životu tečno govori francuski.

3. Ako ste gledali početnu špicu za seriju "Alo, alo", možda ste primetili da su autori serije Dejvid Kroft i Džeremi Lojd. Međutim, ovaj dvojac se tokom serije rastao. Naime, na kraju šeste sezone, Dejvid Kroft je napustio projekat, te je Džeremi Lojd završio seriju zajedno sa Polom Adamom.

4. Ulogu kapetana Hansa Geringa u seriji "Alo, alo" igrao je Sem Keli, a ono što je privuklo pažnju jeste da je ovaj lik, prilikom nacističkog pozdrava umesto "Heil Hitler" izgovarao nešto što je Englezima zvučalo kao "klop". Mnogi su to čuli pogrešno, budući da je Keli u ulozi Geringa nije izgovarao "klop!", već "tler", što je skraćenica od "Heil Hitler".

5. Gorden Kej je nakon 6 sezone umalo stradao. Naime, u januaru 1990. godine, Ujedinjeno Kraljevstvo je zahvatila teška oluja, a Gorden je umalo poginuo u saobraćajnoj nesreći. Kej je imao hitnu operaciju mozga, koju je srećom preživeo. Nastavio je da glumi Renea Artoa u seriji "Alo, alo", a na njegovoj glavi je bio primetan i ožiljak.

6. Ako se pitate zašto svaka sezona serije "Alo, alo" ima između 6 i 8 epizoda, a peta sezona neverovatnih 26, evo i odgovora. Naime, kreatori serije Kroft i Lojd pokušali su da svoje ostvarenje plasiraju na američko tržište. Budući da američka publika voli malo sezone sa malo više epizoda, peti serijal imao ih je čak 26.

Međutim, britanska serija nije uspela u Americi, te se vratilo na prvobitnu formu - 6 do 8 epizoda po sezoni.

7. "Alo, alo" nije bila samo serija. Naime, 1986. godine, kreatori Kroft i Lojd odlučili su da svoj sitkom prezentuju i narodu u vidu turneje. Ekipa serije je putovala od grada do grada i promovisala seriju. Sa tom praksom se nastavilo i nakon završetka serije, a pre sedam godina neke od zvezda "Alo, alo" gostovale su na Filmskom festivalu u Sofiji.

8. Seriju "Alo, alo" otvara čuvena melodija koju svi znate. Napravili su je autor Dejvid Krof i Roj Mur, ali takođe postoji tekst koji je napisala Karmen Silvera, koja je glumila madam Edit.

Kako je cela ekipa pevala ovu pesmu, poslušajte.

Verzija Karmen Silvere:

9. Nije samo Karmen Silvera pevala. Naime, 1986. godine Gorden Kej (Rene Artoa) i Viki Mišel (Ivet Karte Blanš) snimili su svoju verziju čuvene pesme "Je t'aime... moi non plus", koju u originalu izvode Džejn Birkin i Serž Genzbur.

Pesma je bila i hit, a čak je došla i na muzičke liste.

10. "Posrnula Madona sa veliki si*ama" izmišljenog slikara Van Klompa bila je prepoznatljiva šala u popularnoj seriji. Ovo delo prodato je 2018 godine privatnom kupcu. Endi Stiv, koji je prodao sliku na aukciji, rekao je da je najnoviji kupac iz Nuviona u Francuskoj, gde se serija navodno i odigrala, tako da slika „odlazi kući". Ovo kradeno i vraćeno toliko puta umetničko delo su Francuzi u desetinama epizoda skrivali na najrazličitijim mestima - među kobasicama, u pantalonama, ali i iza pozlaćenog rama koji je bio poklon Adolfu Hitleru.

Slika je smatra važnim delom britanske sitkom istorije, a samo je jedna od nekoliko kopija koje su preživele svih devet sezona serije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA