≫ 

"Zašto si me ubio?": Neverovatna priča o majci koja je preko MySpace-a pronašla ubicu svoje ćerke

Netfliksov dokumentarac donosi priču o ženi koja je, tragajući za osvetom, bila spremna i da započne rat kriminalnih grupa

  • 1
Zašto si me ubio, Why did you kill me

"Zašto si me ubio" / Foto: Netflix

"Zašto si me ubio" pitanje je koje još u naslovu postavlja novi Netfliksov dokumentarac, prateći ne samo tragičnu smrt Kristal Tiobald, već i neverovatan napor koji je njena porodica uložila u to da pronađe njenog ubicu, onda kad je policija naišla na ćorsokak.

Obračuni bandi nisu retka pojava u Riversajdu, u Kaliforniji, ali ovaj slučaj se ipak istakao zahvaljujući Belindi Lejn, koja je podatke o ubici svoje ćerke (24) tražila putem MajSpejsa (MySpace). Njena istraga, za koju policija nije znala, donela je pravdu za smrt za njenu ćerku, iza koje je inače ostalo dvoje male dece.

Dokumentarac je otkrio šokantne detalje:

Stradala greškom

 

Osam članova lokalne bande poznate pod imenom 5150 krstarili su ulicama 24. februara 2006. godine tražeći beli SUV u kom su bili članovi druge, rivalske bande koja je navodno na njih pucala prethodnog dana. Kristal Tiobald, njen dečko Huan Patlan i brat Džastin bili su u Džastinovom belom SUV-u kada ih je 5150 zaistavila i na njih prosula kišu metaka. Kristal je podlegla povredama dva dana kasnije.

Lov na ubicu

 

Kada je policija naišla na ćorsokak, Kristalina rođaka Džejmi Mekintajer (kome je tada bilo samo 14) napravila je lažni MajSpejs profil. Stavila je Kristaline slike, ali lažno ime u nadi da će pronaći nekog ko se seća događaja iz te noći. U jednom trenutku se povezala sa Vilijamom Džokerom Sotelom, poznatim članom 5150 bande koji je kasnije otkrio da vozi beli "ford eskalejd", kola iz kojih je pucano na Kristal.

Džejmi nije bilo lako da izvuče ovo priznanje. Ona se sve vreme pravila da je svoja mrtva rođaka koja iz groba putem društvene mreže zavodi svog potencijalnog ubicu i navodi ga da se zaljubi u nju. Kroz suze je priznala koliko joj je oveo teško palo i na kraju predala sve šifre Kristalinoj majci Belindi.

Belinda je sakupljene informacije podelila sa policijom, koja je privela Sotela na saslušanje. On je priznao da poseduje i da je vozio kola iz kojih je pucano na Kristal te kobne noći. Takođe je odao svog saučesnika Hulija "Lil Huero" Heredija, tada 17-godišnjaka, za kog se kasnije ispostavilo da je slučajno ubio nesrećnu devojku, misleći da je i ona član rivalske bande.

Borba majke

 

Belinda se borila sa sopstvenim demonima pre preprane smrti svoje ćerke, koje je uspela da pobedi uoči tragedije. Otkrila je da je godinama koristila met i dilovala drogu, što ju je Kristal redovno molila da prestane da radi.

Potraga za ubicom ćerke dala joj je osećaj svrhe i ona je naposletku preuzela MajSpejs profil od Džejmi. Kada nove vesti nisu pristizale, postala je depresivna i frustrirana, što ju navelo da bude još više ispituje članove bandi na društvenim mrežama. I tako je skupila nove podatke, čak i fotografije kola i registarskih tablica, prikazanih u dokumentarcu.

Ovaj slučaj postao je njena opsesija koja ju je korak po korak odvela na vrlo mračan i opasan put. Belinda je tragala za osvetom i u jednom trenu kontaktirala i treću brandu, poznato kao Kasa Blanka, odlučna da započne rat između dve zavađene kriminalne grupe. Policija je od nje zahtevala da prestane još otkako je nekoliko belih SUV-ija bilo zapaljeno u tom kraju. Kriminalci su znali da im je neko na tragu.

No ona je celim svojim bićem čeznula za odmazdom. Toliko da je na kraju poslala svima koje je sumnjičila za smrt svog deteta poziv na elitnu zabavu, koja se tobože održavala na tajnoj lokaciji - na napuštenom magistralnom putu.

- Planirala sam da ih sama ubijem. Da pucam u sve njih. Bili su moji. Ja ću ih ubiti. Imala sam plan i pištolj - rekla je ona u dokumentarcu.

No, njeni sinovi nisu joj dozvolili da ostvari te planove. Uskoro je prestala da se dopisuje sa Sotelom i okončala svoju istragu.

Provaljena

 

Belinda je Soteli rekla da je žena sa slika na MajSpejsu preminula i da sumnja da je on u tome igrao ulogu. Sotelo se odmah sakrio. Za to vreme policija je sprovodila svoju istragu, usredsredivši se na druge članove 5150 bande, braću Manuela i Vilijama Lemusa, čije će svedočenje pomoći da se Heredija osudi za ubistvo. U zamenu za saradnju, obojica su izbegla tužbu.

Gde su sada?

 

Heredija je osuđen 2011. godine za sedam kriminalnih dela, uključujući i ubistvo Kristal Tiobald i pokušaj ubistva njenog brata Džastina i dečka. Osuđen je na doživotnu kaznu, bez mogućnosti uslovnog otpusta, plus 25 godina za ubistvo iz pištolja. Njegov život je pošteđen zahvaljujući Belindi Lejn. Kaznu trenutno služi u Sakrementu.

Sotelo je uhvaćen nakon što se čitavu deceniju krio na raznim mestima, i to tako što je neko Belindi anonimno dostavio podatke o njegovoj kući u Meksiku gde je živeo sa ženom i četvoro dece. Priznao je ubistvo iz nehata i početkom 2020. osuđen na 22 godine zatvora.

Danas mu je 33 godine, a tek će u maju 2030. moći da podnese zahtev za uslovni otpust.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA