Martovski festival počinje večeras: "Najavljujemo bolje vreme i bolju godinu"

- Imamo i bogat revijalni program, svetsku, regionalnu i domaću panoramu - najavio je pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović

  • 0
Martovski festival Martovski festival Foto: Promo

Martovski festival, odnosno dva festivala u jednom 67. i 68. izdanje, biće otvoren večeras u 18 časova u Domu omladine, a posthumno će biti dodeljena nagrada za životno delo kompozitoru Zoranu Simjanoviću, najavio je pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović za TV K1.

-  Martovski festival je jedan od najdugovečnijih filmskih festivala i tradicionalno se održava u martu, ali je i ove godine zbog situacije sa pandemijom odlagan. Sada je pravi trenutak da sa ovakvim festivalom izađemo pred beogradsku publiku i da tako najavimo jedno bolje vreme i jednu bolju godinu. Nadam se da ćemo imati mnogo više manifestacija i da se uz sve mere koje su propisane vraćamo polako u neku normalu - naglasio je Mladenović.

On je precizirao da je predviđeno 95 filmova u takmičarskim kategorijama, 54 filma za 67. i 41 film za 68. izdanje festivala.

- Imamo i bogat revijalni program, svetsku, regionalnu i domaću panoramu dok se takmičarski program odnosi na dokumentarne filmove duže i kraće od 50 minuta, kratki igrani film, animirani i eksperimentalni film, kao i na kratki igrani film u međunarodnoj takmičarskoj kategoriji – naveo je Mlaednović.

On je dodao da je Martovski festival poseban i zato što se dodeljuju posebne strukovne nagrade i što se na taj način podstiče rad autora u različitim strukovnim kategorijama.

-  To je izuzetno važno da kao jedan dugovečan, tradicionalni festival se na taj način održi mogućnost dobijanja nagrade posebno mladim autorima koji se možda prvi put baš na ovom festivalu. Brojni autori su se ovde prvi put pojavili, a sad su svetska filmska imena - istakao je Mladenović.

On je posebno naglasio da su dva festivala posvećena nedavno preminulom kompozitoru Zoranu Simjanoviću.

- Moram da kažem da je Odbor festivala još prošle godine odlučio da nagradu za životno delo dodeli Zoranu Simjanoviću. Nažalost on nas je napustio, a nagrada će posthumno biti dodeljena njegovoj supruzi – najavio je Mladenović i pozvao građane da dođu i pogledaju filmove pridržavajući se svih mera.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA