Oskarom nagrađeni filmovi na predstojećem 49. Festu

Koji bi ste voleli da odgledate?

  • 0
bafta, nomadland, zemlja nomada Zemlja nomada Foto: Tanjug/AP

Na predstojećem, 49. Međunarodnom filmskom festivalu Fest, koji će se održati od 7. do 16. maja, premijerno u Srbiji biće prikazano pet ovogodišnjih dobitnika najprestižnije nagrade u svetu filma - Oskar, saopštili su iz organizacije Festa.

Publika FEST-a moći će da pogleda filmove "Zemlja nomada" rediteljke Klo Džao, koji je nagrađen Oskarom za najbolji film, režiju i glavnu glumicu (Franses MekDormand), "Otac" Florijana Zelera, dobitnik u kategorijama glavna muška uloga (Enthony Hopkins) i adaptirani scenario (Florijan Zeller i Kristofer Hempton), "Žena koja obećava" čija je rediteljka i scenaristkinja Emerald Fenel dobila Oskara za najbolji originalni scenario.

Od filmova nagrađenih Oskarom u programu Festa su se našli "Zvuk metala" sa nagradama za najbolju montažu i zvuk, kao i film "Minari" Li Ajzaka Čunga, koji je dobio Oskara za najbolju glumicu u sporednoj ulozi (Jun Ju-Džung).

U užem krugu izbora za najbolji film van engleskog govornog područja našao se film "Čovek koji je prodao svoju kožu" koji je režirala tuniska autorka Kaouther Ben Hania, a biće prikazan u Glavnom takmičarskom programu 49. FEST-a.

Ostvarenje "Zemlja nomada" kineske rediteljke Klo Džao, u prvom planu ima legendarnu glumicu Franses MekDormand koja je treći put dobila Oskara za svoju glumu, nakon filmova "Fargo" (1996) i "Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju" (2017), i mnogih drugih prestižnih priznanja u svetu glume.

Ona se tako priključila odabranom društvu od svega četvoro aktivnih glumaca sa po tri Oskara, koji još čine Meril Strip, Džek Nikolson i Danijel Dej Luis..

U filmu "Otac" reditelja Florijana Zelera glavnu ulogu tumači legendarni Anthony Hopkins, u jednoj od svojih najupečatljivijih uloga u čitavoj karijeri.

Olivia Colman Film "Otac" Foto: Tanjug/AP

U središtu radnje ovog ostvarenja je upravo njegova glumačka kreacija, koja je pobrala hvalospeve kritike i publike širom sveta i zasluženo nagrađena drugim Oskarom u karijeri ovog glumačkog veterana.

Hopkins tumači "imenjaka", osamdesetogodišnjaka Entonija, koji je nestašan, prkosno živi sam i odbacuje pomoć negovatelja koje njegova ćerka En ohrabrujuće dovodi.

Film "Žena koji obećava" rediteljke i scenaristkinje Emerald Fenel predstaviće beogradskoj publici britansku glumicu Keri Maligan koja je ove godine drugi put u karijeri nominovana za Oskara (nakon uloge u filmu

Film "Zvuk metala" prati bubnjara metal benda, Rubena, koji počinje da gubi sluh. Kreativan pristup dočaravanju njegove situacije najviše je došao do izražaja upravo u montaži i zvuku, za koje je ovaj film dobio najprestižniju svetsku filmsku nagradu.

Film - Awards Season "Zvuk metala" Foto: Tanjug/AP

Kada Rubenu lekar kaže da će mu se stanje pogoršati, on pomisli da su njegova karijera i život gotovi i mora da bira između nove stvarnosti i ztzivota kakav je nekada poznavao.

Ovo ostvarenje je režirao Darius Marder, a glavne uloge tumače Riz Ahmed, Olivija Kuk, Pol Raci, Loren Ridlof i Metju Amalrik.

Drama "Minari" prati korejsko-američku porodicu koja se seli na farmu u Arkanzasu u potrazi za sopstvenim američkim snom.

Film Awards Season "Minari" Foto: Tanjug/AP

Porodična kuća se potpuno menja dolaskom njihove lukave, neuredne, ali neverovatno ljubazne bake koju tumači Youn Yuh-jung, ovogodišnja dobitnica Oskara u kategoriji najbolje glumice u sporednoj ulozi. Film je režirao Lee Isaac Chung, a u glavnim ulogama su Stiven Yeun, Han Jeri, Alan Kim, Noel Kejt Čo, Jun Ju Džung, i Vil Paton.

Tuniski film "Čovek koji je prodao svoju kožu" za glavnog junaka ima Sama Alija, mladog, osećajnog i impulsivnog Sirijca, koji je napustio svoju zemlju i prebegao u Liban da bi izbegao rat.

Međunarodni filmski festival Fest će ove godine biti održan uz poštovanje svih mera Vlade Republike Srbije i Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19.

Organizacioni tim festivala kao prioritet ističe zdravlje i bezbednost publike, gostiju i festivalskog tima.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA