≫ 

Komemoracija povodom smrti Feđe Stojanovića: Glumac dugim aplauzom ispraćen na večni počinak

Komemoracija je održana u Ateljeu 212, gde je Feđa Stojanović glumio

  • 0
Komemoracija, Feđa Stojanović Komemoracija povodom smrti glumca Feđe Stojanovića u Ateljeu 212 Foto: Telegraf

Komemoracija povodom smrti Feđe Stojanovića održala se u beogradskom Ateljeu 212, u kojem je poznati glumac proveo radni vek. Od Feđe su došli su da se oproste njegove kolege Gordan Kičić,  Svetislav Bule Goncić, Branislav Zeremski, Ivan Jevtović, Jelena Gavrilović, Gorica Popović, Rada Đuričin, Branka Petrić, Branko Cvejić i drugi.

Na komemoraciji je i Feđina ćerka Zoja. Na početku je održan minut ćutanja za glumca, a zatim je govor održao Stojanovićev kolega, glumac Erol Kadić.

- Bez njega nisam mogao da zamislim svoje podele. Nikada neću zaboraviti kako smo se fantastično svađali - naveo je, između ostalog Kadić, u svom govoru.

- U azbuci Ateljea jedno slovo suvereno pripada njemu. Igrao je 10 godina u mojoj diplomskoj predstavi. Imali smo sreće jer jer bio pouzdan, posvećen, strog i kritičan, ali i blag, šarmantan, spreman za šalu. Odlučila sam da se više ne opraštam, jer koga voliš od njega se ne opraštaš. Feđa je za mene zrno magije koje će pozorište održati u životu - rekla je Milica Kralj.

- Hvala ti što si nas pustio u svoje društvo, da bismo se i mi osećali moćnima. Hvala ti za podršku i sve što si učinio za nas. Volimo te - pročitao je govor Mire Banjac glumac Branislav Bane Trifunović.

Na komemoraciji je puštan snimak na kojem se videlo kako Feđa Stojanović peva "Nemoj poći sad", a zatim je glumac ispraćen i dugim, aplauzom ispraćen na večni počinak.

Na kraju je pušten snimak na kom Feđa peva, što je njegove kolege rasplakalo, pa je glumac dobio i poslednji aplauz.

Feđa Stojanović preminuo je u sredu, 5. maja, posle teške bolesti.

Biografija Feđe Stojanovića

Feđa Stojanović rođen je u Aleksincu 31. januara 1948. godine u učiteljskoj porodici koja je menjala mesto stanovanja po potrebi službe, kao beba je došao u Beograd. Glumom je počeo da se bavi kao dete u grupi Bate Miladinovića i prvu filmsku ulogu imao u filmu "Nikoletina Bursać".

Na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu diplomirao je glumu 1973, u klasi prof. Milenka Maričića. Bio je stalni član pozorišta Ateljea 212 od 1973. Radio je kao profesor na katedri za glumu na akademiji umetnosti BK univerziteta. Krajem 2020. godine otkriven mu je tumor na bubregu nakon čega je imao tešku operaciju. Preminuo je 5. maja 2021. godine u Beogradu, nakon duge bolesti.

Bio je poznat po radijskim nastupima, a redovno je učestvovao u emisiji Srpski na srpskom koja se bavi jezičkim dilemama na Radio Beogradu koju je veoma cenio i akademik Ivan Klajn. Za taj radio je tumačio više uloga u radio-dramama.

Video: Preminuo glumac Feđa Stojanović: Pamtićemo ga po ulogama u Porodičnom blagu, Maloj noćnoj muzici...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA