Napunio je 97, na filmu proveo 73 - Puriša Đorđević: "Redovno sam posećivao FEST svih godina"

- Iskreno, nagrada FEST-a me je veoma prijatno iznenadila - podelio je utiske jedan od najproduktivnijih reditelja iz vremena stare Jugoslavije

  • 0
Mladomir Puriša Đorđević Mladomir Puriša Đorđević Foto: Tanjug/Rade Prelić

Čuveni filmski reditelj i pisac Mladomir Puriša Ðorđević danas je imao susret sa medijima u Kombank Dvorani povodom kratkog predavanja o režiseru Ejzenštajnu, kao i značajne nagrade "Beogradski pobednik" koju je primio u petak od direkcije 49. FEST-a na samom otvaranju tog međunarodnog filmskog festivala.

Prestižnu nagradu FEST tradicionalno dodeljuje za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, a prve večeri ove smotre u Sava centru nagradu je dobio i glumac Rade Šerbedžija.

- Iskreno, nagrada FEST-a me je veoma prijatno iznenadila - podelio je utiske jedan od najproduktivnijih reditelja iz vremena stare Jugoslavije.

- Istina, dugo vremena nisam imao odnos sa ovim festivalom, iz jednostavnog razloga što ni oni nisu imali konkretnog razloga da se sretnu sa mnom - iskreno je izjavio reditelj Ðorđević.

Tokom skoro pet decenija FEST-a, Ðorđević kaže da ga je redovno posećivao.

- Birao sam filmove i znao sam koje režisere hoću da vidim. Dočekao sam da budem oduševljen sa ovim sadašnjim umetničkim direktorom, koji me je pozvao telefonom i pristao na moju ideju - rekao je umetnik.

Tako je održao predavanje "Ejzenštajn - Pozorište", na osnovu knjige Vječeslava Ivanova o estetici velikana svetske kinematografije.

Mladomir Puriša Đorđević Mladomir Puriša Đorđević Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ðorđević je izneo svoja razmišljanja o delu antologijskog ruskog reditelja Sergeja Mihajloviča Ejzenštajna i njegovom radu u osvit Drugog svetskog rata, posle pakta Hitlera i Staljina o nenapadanju.

Onda je duhovito istakao da je 6. maja na Ðurđevdan dodao sebi još jednu godinu, i da mu je već jako neprijatno koliko je napunio.

- Ne znam da li smem da kažem, i da li vi možete da izračunate, ako vam otkrijem da sam rođen 1924. godine - šarmantno je zabavio predstavnike medija laureat nagrade "Beogradski pobednik".

Nagrađivani scenarista i reditelj, rodom iz Čačka, najpoznatiji je po svojim neprolaznim i uspešnim dugometražnim igranim filmovima „San“ (1966), „Jutro“ (1967) i „Podne“ (1968) kao svojevrsna anti-ratna trilogija.

U sva tri filma igrao je Ljubiša Samardžić, a uz njega su nastupale legendarne glumice - Milena Dravić, Neda Arnerić, Olivera Katarina.

Reditelj je evocirao uspomene kako je upamtio sve filmove u periodu od 1930. do 1940. godine, a za vreme okupacije nije gledao ostvarenja sedme umetnosti.

Takođe je otkrio da je u mladosti išao u školu za partizane, i imao je sreću, kako navodi, da bude u tkz. Užičkoj republici, gde je proveo tri meseca letnjeg raspusta kao kondukter na železničkoj stanici.

Prisećao se da je u jednom momentu bio u Gestapou i Prekom sudu, tako da je delovalo da je njegov život poput igranog filma ili TV serije.

Puriša Ðorđević je napunio 97 godina, a od toga je na filmu proveo 73.

U filmografiji ima 18 dugometražnih igranih filmova, pet TV filmova, jednu mini seriju i preko 50 kratkih ostvarenja.

Potpisao je zapravo veliki broj kratkih dokumentarnih filmova, a njegov potpis kao režisera se nalazi na ukupno 63 dela, a kao scenarista na 70.

Objavio je tri drame, deset romana, dobio ogroman broj domaćih i međunarodnih nagrada od Venecije, preko Moskve do Rio de Žaneira.

Mladomir Puriša Đorđević Puriša Đorđević / Foto: Tanjug/Rade Prelić

Filmovi nastali između 1965. i 1970. učinili su Purišu Ðorđevića poznatim evropskim rediteljem.

Iako je stvarao paralelno s autorima crnog talasa, lično tvrdi da nije pripadao tom pokretu. On je učvrstio anarhičnu, fragmentarnu dramaturgiju u jugoslovenskoj kinematografiji uspevši da spoji iskustva ruskih filmskih čudotvoraca, Ejzenštajna, Dovženka, Dzige Vertova sa poetikom Godara, Renea, Rob Grijea.

Danas u Kombank dvorani, na zatvorenoj projekciji će premijerno biti prikazan specijalni koncertni film „Satori na tvrđavi Golubac: Zvuci prošlosti” sa nastupom cenjenog holandskog umetnika Satorija, koji je snimljen na srednjevekovnoj tvrđavi Golubački grad.

Odmah po startu projekcije, počeće i globalni prenos na zvaničnoj Facebook stranici EXIT festivala u 20:21h, dok će u 22:50 snimak biti emitovan na drugom programu RTS-a.

Već sutradan publika 49. FEST-a će premijerno moći da pogleda kratki film „Pogledaj me” rediteljke Nike Fehmiu (Kombank dvorana, 19h), dok će na repertoaru biti reprize dugometražnog filma „Zastoj” Vinka Moderndorfera (Cineplexx Galerija u 11:30) i kratkog ostvarenja „Porodični odmor” Katarine Koljević, od 11:30 u Kombank dvorani.

(Tele.graf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA