Punokrvne dalmatinske žene i tihi muškarci: Film "Tereza 37" premijerno na FEST-u

Film “Tereza37” će i večeras imati projekciju u Kombank dvorani

  • 0
Tereza 37 "Tereza 37" / Foto: Promo/Fest

Hrvatski film “Tereza 37” reditelja Danila Šerbedžije premijerno je prikazan sinoć u Glavnom takmičarskom programu na 49. FEST-u na sceni Kombank dvorane u Beogradu.

Film u kome glavna glumica Lana Barić istovremeno potpisuje i scenario, prati Terezu, 37-godišnju Splićanku koja nakon četiri pokušaja i nekoliko pobačaja ne uspeva da dobije dete. Njen život se naglo menja kada joj lekarka nehajno spomene da ona i muž možda nisu genetski komaptabilni, a onda i u polušali predloži da počne da menja partnere i proba da tako zatrudni.

Tereza 37 "Tereza 37" / Foto: Nikola Predović/Focus Media

Osećajući pritisak sredine, Tereza počinje da preispituje svoj rutinski brak i šta je sve spremna da uradi kako bi ostavarila cilj, ali i konačno stekla slobodu i istinu koju dotad nije poznavala.

Lana Barić je godinama radila na ovoj priči, a priznaje da pre toga nije imala mnogo iskustva sa pisanjem scenarija. Zato je inspiraciju pronalazila u ljudima oko sebe, svojoj porodici i prijateljima.

- Imala sam na umu jednu konkretnu osobu koju sam želela prikazati. To je vrsta osobe koju bismo možda mogli ružno nazvati sporednim likom svog života. Htela sam da joj dam dovoljno prostora da postane glavni lik filma, jer je u njoj srž  svega onoga što je problematika pozicije žene u Dalmaciji, a mislim i u ovim našim balkanskim društvima generalno - rekla je Lana Barić na pres konferenciji.

Uz nju u ovom filmu glume i Dragan Mićanović, Leon Lučev, Ivana Roščić, Marija Škaričić, Goran Bogdan i drugi.

Punokrvne dalmatinske žene i tihi muškarci

Terezinog muža Marka tumači Leon Lučev, koji je na FEST-u prisutan i sa ostvarenjem “Ribanje i ribarsko prigovaranje” uz Radeta Šerbedžiju. Kazao je da mu se uloga na prvi pogled učinila vrlo depresivnom, ali da je svestan da je tišina, koja prva pada na pamet kada je o Marku reč, deo kulture starije Dalmacije. Njegov lik je pomorac, često odsutan i, kao mnogi muškarci, nezainteresovan za svoju suprugu.

- Ovaj lik je napisan kao tih čovek. Bila je to zahtevna uloga. Njihov odnos je težak. Znam da smo igrali scene posle kojih bih rekao Lani – ovo je užasno depresivno. Ta neka tišina i podrazumjevanje da je to tako i nikako drugačije. Ja sam, kao i Lana, odrastao u Dalmaciji i to mi je sve poznato. Jako puno odnosa u Dalmaciji, a pogotovo u starijoj generaciji, baziralo se na tim tišinama i par riječi, što je jednostavno bilo normala. Bilo mi je divno da Lana s ljubavlju radi film o nekoj normali, koja više nije normalna. Nadam se da će mlađe generacije doneti novu normalnost - kazao je on.

Nasuprot njemu stoji Nikola, dobar i pošten čovek koji je u betonu Splita ušao u život Tereze i u njega uneo haos.

- On je profesor matematike i fizike, koga Tereza sumnjiči da je špijun. Hteo je nešto više od poznanstva sa njom, ali kako to obično biva u tim odnosima, neko želi više, neko ne - rekao je kratko Dragan Mićanović, koji tumači Nikolu.

Tereza 37 Leon Lučev i Dragan Mićanović / Foto: Promo/Fest

Reditelj Danilo Šerbedžija, sin slavnog glumca Radeta Šerbedžije, priznao je da se zaljubio u scenario na prvi pogled i da mu je jedino žao što ga on sam nije napisao.

Dug rad na filmu, toliko dug da je prvobitini naziv "Tereza 33" pretvoren u "Teraza 37", urodio je plodom. Film je osvojio mnoge nagrade na Festivalu u Puli, između ostalog i za najbolju režiju i najbolju epizodnu žensku ulogu koja je pripala Ivani Roščić. Ivana je imala 15 snimajućih dana koliko obično, ističe Lana, glavna glumica ima u hrvatskom filmu.

Ostvarenje je hvaljeno i zbog prostora koje poklonja ženi.

Tereza 37 Ivana Roščić, Danilo Šerbedžija i Lana Barić / Foto: Promo/Fest

- Imamo divne ženske role što u našoj kinematografiji nije često. Ove godine smo imali presedan – čak tri filma s velikim ženskim ulogama. Skeptična sam da li će se to nastaviti, ali nada postoji - dodala je Lana Barić.

Kako je dodala, brinule su je reakcije publike, da li će se Splićani i Dalmatinci generalno uvrediti. No, kada je nakon 67. Pulskog festivala "Tereza 37" imao nekoliko projekcja u Splitu i drugim gradovima u Dalmaciji, reakcije su bile pozitivne, a od ženske publike vrlo emotivne. Samo je jednom dobila pitanje zašto su dalmatinske žene prikazane kao punokrvne, a muškarci dvodimenzionalno.

- Ne znam, zapitajte se što je tako - uz osmeh je rekla Lana.

Nakon premijere po festivalima čitavog regiona, film “Tereza37” će krenuti u redovno prikazivanje po Hrvatskoj od 10. juna, pretežno na otvorenim prostorima - terasama i na obalama mora.

Film “Tereza37” će i večeras imati projekciju u Kombank dvorani.

Čestitam FEST-u

- Čestitam direkciji FEST-a što su uspeli da ipak naprave festival, da može da se održava uživo, a ne onlajn, što je zaista fantastično. Ipak je film pravi hram umetnosti i neophodno je da se družimo i posećujemo na ovakvim smotrama, iako razumem druge da moraju emitovati filmove na internet platformama - zaključio je režiser.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA