≫ 

Nije hteo da propusti utakmicu: Čudni razlozi zbog kojih su glumci odbili uloge u kultnim filmovima

Pojedine zvezde čak nisu ni trošile vreme na uobičajene izgovore poput "imam previše obaveza" ili "kreativno se razilazimo"

  • 1
Lijam Nison, Džejson Momoa, Šarliz Teron, Kristijan Bejl Foto: Jonathan Hordle / Shutterstock Editorial, Profimedia/Face to Face, Araya Diaz / Getty images, Tanjug/AP

Holivud je veoma nestalno mesto u kome karijere mogu da se uzdignu i nestanu tokom samo jednog projekta, a količina rada koju morate da uložite da bi napravili čak i drugorazredni film je neverovatna.

To važi kako za tvorce pokretnih slika, tako i za glumce. Kasting je stoga jedan od najvažnijih zadataka u pretprodukciji, naročito ako reditelj i studio ne mogu da se dogovore koga žele ispred kamere. Ili ako glumci iz nekih svojih ličnih razloga ne žele da prihvate uloge u filmovima koji slute na hit.

Tako se desilo da neka od (kasnije) čuvenih ostvarenja ostanu bez prvog izbora za glavnog junaka, a da se zvezde čak nisu ni trudile da daju uobičajene izgovore poput "imam previše obaveza" ili "kreativno se razilazimo".

Ovo su najčudniji razlozi zbog kojih su poznati glumci odbili sjajne role:

Lorens Fišburn smatrao je da "Petparačke priče" slave heroin

Samjuel L. Džekson dobio je nominaciju za Oskara za ulogu Džulsa Vinifilda u "Petparačkim pričama", samo što on nije bio prvi izbor Kventina Tarantina. Reditelj je iza crne uske kravate želeo Lorensa Fišburna, štaviše, napisao je ovu ulogu sa njim na umu.

Fišburn je pročitao scenario i zaključio da se u priči heroin prikazuje previše glamurozno i poželjno.

- Nije mi se dopalo kako je upotreba heroina prikazana. Pomalo viteški, labavo, privlačno. A onda i cela ona je**na scena sa injekcijama adrenalina. Ne - rekao je on.

Fišburn nije pojasnio da li je zažalio zbog toga, jer iako je možda priča delovala tako na papiru, film "Petparačke priče" daleko je od bilo kakve popularizacije narkotika.

Lijam Nison ne bi se oženio da je postao agent 007

Nakon što se Rodžer Mur oprostio od role najpoznatijeg špijuna na svetu, uloga Džejmsa Bodna ponuđena je brojnim glumcima, uključujući i Melu Gibsonu, Hjuu Grantu i Lijamu Nisonu. Gibson i Grant vrlo brzo su otpali, ali Nison je delovao kao savršen izbor.

Ipak, on je rekao "ne", jer mu je tadašnja verenica Nataša Ričardson zapretila da se neće udati za njega ako prihvati taj posao.

- "Ako budeš igrao Džejmsa Bonda, neću se udati za tebe", rekla mi je. I tako sam morao da odbijem, jer sam zaista želeo da se oženim njome.

Lijam Nison, Nataša Ričardson Lijam Nison i Nataša Ričardson / Foto: Profimedia

- Šta ćete. Žene. Druge države. Hale Beri... Potpuno je razumem - duhovito je rekao Nison.

Uloga je konačno pripala Pirsu Brosnanu koji je 1995. snimio "GoldenEye".

Džejson Momoa nije želeo da bude ćutljivi grubijan bez majice... PONOVO

Draks Razarač pojavio se u dva filma "Čuvari galaksije", a ispod nekoliko slojeva šminke publika je mogla da prepozna Dejva Botistu.

Pre njega studio je za ovu ulogu pikirao Džejsona Momou, ali iako je zvezdi "Igre prestola" bilo jasno da ga angažuju za blokbaster, bio je umoran od toga da uvek igra jednu te istu ulogu - tihog, snažnog i do pola obnaženog ratnika kakav je bio u "Zvezdana kapija: Atlantida", "Konan Varvarin" i pomenutoj HBO seriji.

- Već sam to isto radio mnogo puta. Vreme je za nešto drugačije - rekao je tada Moma, ali nažalost i dalje nije pobegao od ovog kalupa. Njegova sledeća velika uloga bila je "Akvamen".

Šarliz Teron je ponuda za "Čudesnu ženu" duboko uvredila

Hipolita, majka Dijane, Čudesne žene (koju u istoimenom filmu igra Gal Gadot) je dostojanstvena, graciozna i mirna žena koja istovremeno isijava snagom. Ona je uzor kakav Dijana treba da bi i sama postala superheroj.

U filmu ju je savršeno odigrala Koni Nilsen i tu ulogu ponovila još tri puta. Stoga je možda i dobro što je Šarliz Teron uvređeno odbila ovaj angažman.

Charlize Theron, Šarliz Teron Šarliz Teron / Foto: Tanjug/AP

- To je sjajan primer toga kako te Holivud ošamari kada počneš da stariš. Rekli su mi: "O, snima se akcija 'Čudesna žena', hteli smo da budeš toga svesna". Odgovorila sam im da ne znam o čemu se radi, kakva je uloga Čudesne žene i dobila komentar da je za mene predviđeno da budem mama heroine - kazala je ona. Ipak, ponuda joj je pomogla da shvati da je jedan period njene karijere iza nje.

Džet Li nije hteo da mu Holivud ukrade borilačke veštine

Uloga Serafima u drugom i trećem nastavku Matriksa prvo je ponuđena glumici Mišel Jeo, a kada ju je ona odbila, njenom kolegi legendarnom Džet Liju.

Džet Li Džet Li / Printskrin: YTElvanVideo Music

I on je kazao ne, i to iz vrlo promišljenih razloga.

- Nije bilo lako, posao je bio stvarno dobro plaćen. Ali shvatio sam da me Amerikanci žele na setu devet meseci, od kojih ćemo samo tri snimati. Preostalih šest želeli su da snimaju i kopiraju sve moje pokrete u digitalnu biblioteku. Na kraju bi sva ta prava otišla njima. Razmišljao sam o tome kako treniram celog svog života, kako neizbežno starim, a kako bi svi moji pokreti, sav moj trud mogli da postanu nečija intelektualna svojina. Tako da sam morao da odbijem - kazao je on.

Možda je ovo 2003. i delovalo kao bizarno obrazloženje, ali s obzirom koliko je osobenosti drugih glumaca sačuvano u digitlnoj formi, na koje oni više nemaju prava, ispostavlja se da je Džet Li bio ispred svog vremena.

Kristijan Bejl naterao je Juana MekGregora da odbije "Američki psiho"

Uloga Patrika Bejtmena jedna je od onih koje su obeležile karijeru Kristijana Bejla, a on se za ovu rolu istinski borio. Godinama je kružio oko nje, znajući da će snimanje početi u nekom trenutku i jednom prilikom je umalo izgubio kada je ponuđena Leonardu DiKapriju.

Zvezda "Titanika" napravio je tada najveću grešku u karijeri i snimio "Plažu", a Bejlu je put bio ponovo otvoren sve dok se na njemu nije pojavio Juan MekGregor.

- Čuo sam da je uloga ponuđena Juanu. Nazvao sam nekoliko ljudi i stavio im do znanja koliko sam posvećen tom projektu. Rekao sam im da je to moja rola. Ne pipaj je. Odmakni se. Ako nećeš, treba da razumeš protiv koga se boriš - otvoreno je rekao Bejl.

Dr Sleep Juan Mekgregor u filmu "Dr Sleep" / Foto: Printskrin/YouTube/Warner Bros. Pictures

Razgovor je verovatno bio mnogo ljubazniji s obzirom da su se glumci znali od ranije.

Džek Nikolson nije hteo da propusti utkmicu LA Lejkersa

Poznati glumac toliko je veran fan LA Lejkersa da je zbog njihovih utakmica i rasporeda odbio ulogu u "Obali komaraca", koja je trebalo da se snima u Belizeu.

S obzirom na to da je Nikolson imao ultraskupe sezonske karte za utakmice omiljenog tima još od 1970-ih, njegov razlog baš i nije bio toliko bizaran.

Džek Nikolson Džek Nikolson / Foto: Profimedia

U svakom slučaju, uloga je otišla Harisonu Fordu.

Tomu Kruzu nije bilo jasno kako Edvard Makazoruki odlazi u toalet

Uloga dobroćudnog Edvarda, dečaka koji umesto ruku ima džinovske makaze, bila je prekretnica u karijeri Džonija Depa, te je verovatno i dan-danas zahvalan što su je Tom Henks, Gari Oldman i Tom Kruz odbili, a ovaj poslednji uz pomalo čudno objašnjenje.

- Kruz je želeo da zna kako Edvard ide u toalet... Postao me je svakakva pitanja o liku koja ne možete da postaviti kada je reč o ovakvom liku. Upravo je delikatnost ove priče ležala u tome da se ne odgovori na pitanja kako on odlazi u toalet, kako je sve ove godine živeoo bez hrane... Tom nije želeo da bude deo filma, ako nema odgovore - rekla je Karlon Tompson, scenaristkinja.

Gejl Sondergard htela je da bude glamurozna veštica

Oskarovka Gejl Sondergard isprva je prihvatila  ulogu Zle veštice sa Zapada u filmu "Čarobnjak iz Oza", koji je vrlo brzo postao klasik i jedan od najuticajnijih ostvarenja sedme umetnosti.

Ipak, kada je otišla na probu za šminkanje, isprobana su dva izgleda - onaj atkraktivni, zavodljivi i stereotipno "ružni". Tvorci filma odlučili su da bi bilo bolje da Zla veštica bude i fizički odbojna, a Gejl da joj ne pada na pamet da se svesno poružni.

Odbila je ulogu i sve dovela u problem. Samo tri dana pre početka snimanja na metlu je skočila Margaret Hamilton.

Video: Oni su potpuni carevi: Žive daleko od svetlosti reflektora i potpuno su normalni

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DaDa

    3. jun 2021 | 18:24

    Fisburn je u pravu. Iako je u pitanju kultni film u Pp droga je predstavljena skoro kao normalna i regularna. skoro kao alkohol.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA