≫ 

Publika je odlučivala u kom smeru će teći radnja: Prikazan interaktivni film "Odluka"

Tema filma je aktuelna, a samo ostvarenje je rađeno u formi koja nije uobičajena na ovim prostorima

  • 0

U utorak, 15. juna, u "Kombank dvorani", održano je javno izvođenje interaktivnog filma "Odluka" rediteljke Branke Bešević Gajić, koji je nastao na doktorskim studijama, na odseku Digitalne umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu i koji je realizovan pod mentorstvom profesora dr Ivana Pravdića i dr Sonje Marinković.

Prikazivanje ovog ostvarenja izazvao je veliku pažnju. Pre svega, tema je aktuelna, borba protiv nasilja u porodici, a budući da je film interaktivan, publika je sama mogla da bira u kojem smeru će teći priča. Naime, preko Fejsbuk stranice ovog ostvarenja, gledaoci su prilikom glasanja u anketi odlučivali kako će se odvijati radnja.

Inače, glavni junaci interaktivnog filma "Odluka" su Ana (glumi je Radomirka Rada Šarić) i Marko (glumi ga Saša Đurašević), koji su mladi bračni par. Marko je doživeo traumu kada je izgubio tragično majku gde kasnije zbog posledica trauma iz detinjstva postaje nasilnik, Ana je odrasla u porodici gde je svakodnevno gledala majku koja trpi nasilje, da bi kasnije izabrala nasilnog partnera poput svog oca. Ana i Marko su dvoje ljudi promašenih ideja, neostvarenih snova, nesretnim spletom okolnosti završavaju u pogrešnom vremenu, na pogrešnom mestu. Film je zasnovan na istinitom događaju.

Pored Radomirke Rade Šarić i Saše Đurašević, u ovom ostvarenju još glume Eva Ras, Emilija Nestorović, Jelica Kovačević, Aleksandar Lazić, Stefan Đoković, Svetlana Lazarević Sretenović, Marija Masal, Vladimir Jocović, Veroljub Jeftić, Todor Trifunović, Vuk Gajić i drugi.

Kako je bilo na javnom izvođenju interkativnog filma "Odluka", pogledajte na snimku na početku teksta.

Nakon odgledanog filma, ekipa na čelu sa rediteljkom Brankom Bešević Gajić se poklonila publici. Ekipa rubrike Pop&Kultura bila je na licu mesta, te je porazgovala sa akterima ovog ostvarenja.

Glavna junakinja interaktivnog filma Radomirka Rada Šarić, koju je glumila lik Ane, rekla nam je da joj ovo bila jedna od naježih uloga koji je imala.

- Film je rađen po istinitom događaju. To je trebalo negde meni glumački kao da bude verodostojno, da publika oseti tu emoticiju i patnju njenu, strah i bol... Namučili smo se, ali sa rediteljkom Brankom Bešević Gajić to smo nekako uspeli da iznesemo dobro. Videla sam po publici da je reagovala emotivno - rekla je Radomirka Rada Šarić i navela da su ovim filmom napravili jedno veliko delo.

Video: Glumica Radomirka Rada Šarić o interaktivnom filmu Odluka

O svom interaktivnom filmu "Odluka", kao i o važnosti o borbi protiv porodičnog/partnerskog nasilja je pred našim kamerama govorila i rediteljka Branka Bešević Gajić.

- Nažalost, na Balkanu je još uvek patrijarhat zastupljen gde žena u odnosu na muškarca inferiorna. Kada sam razmišljala o temi, kada sam upisivala doktorske studije, znala sam šta ću da radim... da na taj način  da pomognemo žrtvi, da sagledamo uzroke i posledice, šta će se dogoditi i šta bi moglo da se dogodi, ako imamo podršku, jer istraživajući ovaj slučaj, posebno osuđujem bilo koje nasilje, da li je prema ženama, da li prema muškarcima, da li vršnjačko, da li psihičko, ekonomsko, fizičko, ali tema mog filma je partnersko nasilje koje je smešteno u interaktivnom mediju, gde prosto publika treba da odluči i da na osnovu glasova... Ovo je, nisam sigurna, prva projekcija interaktivnog filma na platnu inače na Balkanu - rekla je rediteljka Branka Bešević Gajić i dodala:

- Ne znam da li će film promeniti svet, iako mi sa te tačke gledišta, mi umetnici mislimo da je to moguće. Neće promeniti svakako svet, ali ako bar jedna žrtva prepozna da je u nezdravom odnosu, da se spasi iz svega toga, ja ću smatrati da je ovaj film uspeo - rekla je rediteljka za rubriku "Pop&Kultura".

Video: Rediteljka Branka Bešević Gajić o interaktivnom filmu Odluka

Svoje impresije o interaktivnom filmu izneo je i reditelj Strahinja Savić.

Video: Reditelj Strahinja Savić o interaktivnom filmu Odluka

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA