EU hoće da ograniči britanske filmove i serije: "Oni su pretnja evropskoj kulturi"

Velika Britanija je najveći evropski proizvođač filmskog i TV programa

  • 4
Birmingemska banda, peaky blinders "Birmingemska banda" / Foto: BBC

Evropska unija se sprema da reaguje protiv nesrazmerne količine britanskog televizijskog i filmskog sadržaja koji se prikazuje u Evropi nakon Bregzita.

Velika Britanija je najveći evropski proizvođač filmskog i TV programa, vrednog 1,4 milijarde funta od prodaje međunarodnih prava, ali je, u internom dokumentu EU u koji je britanski dnevnik "Guardijan" imao uvid, njena dominacija opisana kao "pretnja evropskoj kulturnoj raznolikosti" i "meka moć" u Evropi.

Podsetimo, neke od globalno najpopularnijih serija u ovom trenutku potiču iz Ujedinjenog kraljevstva. Dovoljno je pomenuti "Krunu" ("The Crown"), "Birmingemsku bandu" ("Peaky Blinders"), "Šerlok" ("Sherlock"), "Na dužnosti" ("Line of Duty"), "Dautonsku opatiju" ("Downton Abbey")...

Ovo pitanje će se verovatno pridružiti listi tačaka zbog kojih vlada velika napetost u odnosima EU i Britanije od kada je ona napustila jedinstveno tržište i carinsku uniju, uključujući sporove o prodaji britanskih kobasica u Severnoj Irskoj i izdavanju dozvola u ribolovnim vodama.

Prema direktivi o audiovizuelnim medijskim uslugama EU, većina programa koji se emituje mora biti program evropskog sadržaja na zemaljskoj televiziji i mora činiti najmanje 30 odsto broja naslova na platformama na video na zahtev (VOD), kao što su Netfliks i Amazon.

Zemlje poput Francuske otišle su još dalje, odredivši kvotu od 60 odsto za evropske sadržaje.

Ovo je ljude koji rade u industriji zabavnog sadržaja u Ujedinjenom kraljevstvu. Kako kažu za Gardijan, pokušaj da se britanski sadržaj ne opiše kao evropski, mogao bi da izvrši značajan udar na njihovo tržište, naročito kada je u pitanju drama. Naime, pretprodaja međunarodnih prava je u slučaju "Dauntonske opatije" ili najskuplje serije ikada, "Krune", često bila odlučujući faktor da se snimanje uopšte nastavi.

- Gubitak velikog dela evropskog tržišta mogao bi da zada ozbiljan udarac našem TV sektoru - rekao je Adam Mins, izvršni direktor Asocijacije komercijalnih emitera.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA