≫ 

Turske serije ovde cvetaju, a Srbi u njima uvek zlikovci: Prikazuju nas kao bahate, pijane, krezave

Još jedna serija u kojoj smo ocrnjeni snimljena je u Turskoj

  • 58
Film Serija koja se emituje u Turskoj / Printskrin: TRT1

Dok su turske serije sve popularnije u Srbiji, u javnosti se i češće čuje za nakaradan način na koji Turci Srbe predstavljaju u nekim svojim ostvarenjima. Za jedno takvo, "Mavi Kelebekler" ("Plavi leptiri"), nedavno se saznalo nakon što se na društvenim mrežama pojavio snimak na kome su Srbi prikazani kao bradati, pijani, krezavi varvari koji ne poštuju čak ni sahranu.

Scena počinje muslimanskom sahranom. Duboko ožalošćeni muslimani stoje oko tabuta, u molitvi i tugi. Odjednom se pojavljuje kamion na kome piše "Ovo je Srbija", pun pijanih i raspojasanih vojnika sa kokardama, koji bacaju falše na ljude i uzvijukuju pogrde i psovke.

Na kamionu se vijori crna zastava na kojoj stoji kosturska glava i natpis: "Za kralja i otadžbinu. Sloboda ili smrt", dok na šasiji kamiona piše: "Sloboda Srbima".

"Srbi" dobacuju ožalošćenima, urlaju i krevelje se, dok "ožalošćeni" dostojanstveno stoje, pognutih glava i ne reaguju na provokaciju.

Serija koja se emitovala između 2011. i 2013. godine nosi naziv po leptirima koji se hrane cvećem koje cveta na grobovima. Ovo je opis koji su postavili na Vikipediji:

- Tokom bosanskog rata između 1992. i 1995. godine, Srbi su izvršili masovna ubistva i iskopali duboke grobnice kako niko ne bi pronašao bošnjačke leševe. Godine 2007. Međunarodni sud pravde sazvao se zbog slučaja genocida koji je Bosna i Hercegovina pokrenula protiv Srbije i odlučio da nema dokaza da je Srbija počinila genocid. Nakon ove odluke, bosanska država je osnovala komisiju za pronalaženje masovnih grobnica. Godinu dana kasnije, geološke strukture nekih regiona su se promenile i plavi leptiri su postali široko rasprostranjeni u određenim regionima, što je privuklo pažnju komisije. Iskopavanja su vršena na područjima sa plavim leptirima i pronađeno je 300 masovnih grobnica koje su pripadale bosanskom ratu - navodi se u opisu.

U centru prile nalazi se Aida, devojka rastrgnuta između ljubavi prema svom prijatelju Muratu i bivšem susedu, a sada nerprijatelju Marku dok 1992. godine građanski rat bukti u Bosni.

Radnja se vrti oko ratnih odnosa Srba i Bošnjaka, a u kojoj su srpski vojnici predstavljeni kao bradati, priglupi, zli, neotesani i pijani vojnici koji ne prezaju od provokacija ni kada se radi o sahrani.

Nije prvi put

Podsetimo, ovo nije prvi put da se Srbi na sličan način opisani u turskim serijama. Današnji Turci pokušavaju da opravdaju i operu svoju viševekovnu ulogu nasilnika koji su pokorili i porobili druge narode, a efikasan način za to se našao u serijama.

Pritom se, naravno, ne preza od istorijskog revizionizma koji je bio više nego jasan na primeru filma "Turci idu mačem pravde“

Antijunak filma, "kralj" Lazar, u filmu se kune da se neće smiriti dok ne popije krv iz lobanje sultana Mehmeda, u čemu mu pomažu glavni vitezovi — Milošević i Кaradžić.

Turci su u filmu prikazani kao pošteni i moralni "verni pravom Bogu Alahu“, i oni se ovde bore protiv tiranina Lazara, koji u pohodu da stvori Veliku Srbiju zarobljava ženu pokojnog oca sultana Mehmeda Maru Branković i Mehmedove konjičke vojnike Akandžije.

Radnja je smeštena u 15. vek, iako nema nikakvih realnih dodirnih tačaka sa stvarnim događajima u tom istorijskom trenutku.

Film na specifičan način opisuje "kralja Lazara" kao krvoločnog osvajača žednog krvi sultana Mehmeda Osvajača. Кao Lazarovi glavni saradnici prikazuju se vitezovi Milošević i Кaradžić, što otkriva i propagandnu nameru autora da sa poznatim prezimenima iz savremene istorije Srbije i uvreženim paradigmama — prikaže "krvoločnu prirodu naroda".

Na istu kartu se igralo i u ovoj seriji, sudeći po sceni koja je postala viralna na društvenim mrežama.

Pored zemalja Balkana i zemalja turskog govornog područja, turske serije prikazivane su na televizijama od Austrije, Bugarske, preko Argentine, Brazila, Meksika, Iraka, Irana, Indonezije, Malezije, sve do Kine, Tajvana, Tajlanda i mnogih drugih.

Prema analizama rađenim pre nekoliko godina, turske serije i filmove širom sveta prati čak 450 miliona ljudi. Iste godine, prema zvaničnoj statistici, 9 od 10 najgledanijih filmova u bioskopima širom Turske bilo je domaće produkcije, a prema procenama stručnjaka, prihodi će se samo uvećavati iz godine u godinu. Takođe, i Netfliks je počeo da emituje turske serije i filmove.

Video: Aja Sofija: Zločin Turske prema svetskoj kulturnoj baštini

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Novi

    23. jun 2021 | 14:49

    Kada će Srbi snimiti dokumentarni film o Ćele kuli i druge filmove, da ih podsetimo šta su nam radili.

  • Samo Zemun

    23. jun 2021 | 14:32

    Pa vi gledajte njihove serije...i putujte u Tursku

  • Pp

    23. jun 2021 | 14:56

    Nije strašno što Turci nas tako opisuju, pravdaju sebe i svoju izopačenu istoriju, strašno je što naše žene svakodnovno gledaju serije tih idlamističkih psihopata i lože se na njihove muškarce i primitivne običaje i ponašanje. A posle mnoge traže od Srbije da ih zaštiti i kukaju kad im deca postanu džihadisti i zabradjene muke sa burkom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA