≫ 

Još jedan domaći film na Kanskom festivalu: Ostvarenje sa Mirom Stupicom u prestižnoj selekciji

Pre tačno 60 godina, ova drama je bila u trci za Zlatnu palmu

  • 0
Dan 14. "Dan 14." / Foto: Crnogorska kinoteka

Ostvarenje jugoslovenskog reditelja Zdravka Velimirovića "Dan četrnaesti" (1960) ponovo se našlo u selekciji 74. Filmskog festivala u Kanu nakon procesa restauracije i digitalizacije u saradnji s Crnogorskom kinotekom, saopšteno je iz Jugoslovenske kinoteke.

Film govori o grupi zatvorenika koji zbog dobrog vladanja dobijaju dve nedelje odsustva, te o njihovom prilagođavanju životu na slobodi i dilemama koje nastaju kako se bliži dan povratka u zatvor.

Pre tačno 60 godina, ova drama je u produkciji "Lovćen filma" bila u trci za Zlatnu palmu i tim povodom su ove dve kinoteke predložile da se uvrsti u uglednu selekciju "Kan Klasik", što je Kanski festival prihvatio.

Ovo ostvarenje predstavlja treći film sa kojim Jugoslovenska kinoteka učestvuje u selekciji "Kan Klasik" - 2017. godine prikazani su "Skupljači perja" (1967) Aleksandra Saše Petrovića i 2020. godine "Ko to tamo peva" (1980) Slobodana Šijana.

Restauracija je obavljena u Centru za digitalizaciju i digitalnu restauraciju u Arhivu Jugoslovenske kinoteke sa originalnog crno-belog negativa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA