"Čuvao je energije svih nas": Održana komemoracija povodom smrti reditelja Božidara Bote Nikolića

Od jednog od najznamenitijih režisera sa ovih prostora govorom su se oprostili Lordan Zafranović, Nataša Ninković, Rade Šerbedžija i drugi

  • 1
Božidar Nikolić Božidar Nikolić Printskrin: RTS

Komemoracija povodom nedavne smrti čuvenog direktora fotografije i filmskog reditelja Božidara Bote Nikolića (1942-2021) održana je danas u Jugoslovenskoj kinoteci pred mnogobrojnim prijateljima i kolegama preminulog umetnika.

Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić istakao je da je Nikolić svojim rediteljskim i snimateljskim projektima ostavio dubok trag u kulturi zemlje i ispisao je važne stranice srpskog filma.

Naglasio je da je kroz veoma bogatu karijeru ostvario filmove sa velikim rediteljima, i sav svoj dar je uneo u ta ostvarenja i učinio ih besmrtnim.

- Privatno i profesionalno, Božidar Nikolić je bio zaista - veliki. Naravno, značajan trag i doprinos je ostavio Jugoslovenskoj kinoteci - izjavio je Pantelić.

Filmski režiser i snimatelj Božidar Bota Nikolić preminuo je 13. maja u 80. godini, a u dugoj i plodnoj karijeri snimio je više od 50 filmova.

Proslavljeni reditelj Lordan Zafranović stigao je iz Hrvatske na ovu komemoraciju, a i sam je nedavno izgubio brata, montažera Andriju Zafranovića, koji je preminuo od korona virusa.

Prisetio se Zafranović upoznavanja sa Nikolićem, kada je dobio preporuku za budućeg kolegu snimatelja, koji je predstavljen kao izuzetno vredan i talentovan srpsko-crnogorski umetnik, u šta se Lordan ubrzo uverio.

- Bota Nikolić nije nikada bio samo snimatelj na projektima, već je on štitio integritet autora, nas reditelja koji su postavili neke svoje standarde -  otkrio je Zafranović.

Video snimcima od Nikolića su se oprostili Rade Šerbedžija i Nataša Ninković.

Šerbedžija je odabrao neobičan način da pošalje poslednu poruku kolegi, za vreme kuvanja ručka, a na meniju su bile škampe, a razlog za to, kako je naveo glumac i muzičar, jeste što je Nikolić voleo da uživa u Jadranskom moru, da bude konzument plodova mora, i trudio se da vodi komotan i opušten život.

Prisetio se snimanja zajedničkog filma "Život je lep" (1985), gde je naglasio kako je njegova kamera uvek bila veličanstvena, a Nikolić mu je bio jedan od najtalentovanijih umetnika koje je upoznao.

Nataša Ninković podvukla je da je dobila veliku ljubav, razumevanje i širok osmeh kada joj je Nikolić dao njenu prvu ulogu na filmu "Tri karte za Holivud" (1993), što joj je veoma značilo.

- Ta prva ljubav ostala je neukaljana. Bota je veoma voleo film, bio je istinski filmski čovek. Kod njega je sve delovalo da je lako i bezbrižno sa tim osmehom, iako nije bilo tako. Imao je tu boemsku razbarušenost. Hvala ti za sve što si mi pružio - istakla je Ninković.

Iako najavljena kao govornik, glumica Mira Banjac se nije pojavila, a njena koleginica Branka Petrić je poslala kratko pismo, u kome navodi da će živeti filmovi koje je Nikolić stvarao, i da joj je u lepoj uspomeni ostao zajednički film “Balkanski špijun” (1984), koji je on režirao.

Nakon komemoracije bio je prikazan film "Tri karte za Holivud", koji je digitalno restauriran u okviru projekta "Vip Kinoteka".

Za snimateljski rad Nikolić je dobio dve Zlatne arene na festivalu u Puli - za “Beštije” (1978) Živka Nikolića i “Život je lep” (1985) Bore Draškovića.

Zlatnu arenu osvojio je, zajedno sa Dušanom Kovačevićem, i za režiju “Balkanskog špijuna”.

Kao direktor fotografije zaslužan je i za uspeh filmova "Dečko koji obećava" Miše Radivojevića, "Ko to tamo peva" i "Maratonci trče počasni krug" Slobodana Šijana, "Petrijin venac" Srđana Karanovića, "Profesionalac" (2003) Dušana Kovačevića...

Režirao je filmove "Tamna strana sunca" (1988) gde je Bred Pit imao prvu filmsku ulogu u životu, “Balkanska braća”, “U ime oca i sina”, “Jednog lepog dana”.

Poslednji projekat koji je radio kao režiser jeste humoristična TV serija "Dođi juče" od 26 epizoda, koja je premijerno prikazana tokom ove godine na TV Prva.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA