≫ 

Svetska premijera "Nečiste krvi", filmovi sa Kana, nagrada Berčeku: Bogat program Palićkog festivala

Festival evropskog filma Palić biće održan od 17. do 23. jula na Paliću i Suboticu

  • 1
Nečista krv "Nečista krv- greh predaka" Foto: This and That Production

Ljubitelji sedme umetnosti imaće prilike da uživaju u ovogodišnjem, 28. izdanju Festivala evropskog filma Palić, koji će biti održan od 17. do 23. jula na Paliću i Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica. Festival će biti organizovan na više lokacija, pri čemu se izdvavajaju Letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka.

U Kombank dvorani u Beogradu održana je konferencija za medije, na kojoj je otkriveno da nas na manifestaciji očekuje bogat program. Gledaoci će čak moći da pogledaju i filmove koji će biti prikazani na renomiranom Kanskom filmskom festivalu, a tu je i svetska premijera filma "Nečista krv - greh predaka" reditelja Milutina Petrovića.

Ono što je značajno jeste da su ovogodišnji dobitnici nagrada "Aleksandar Lifka" za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji, koji dodeljuje Festival evropskog film Palić, glumac Aleksandar Berček i nemački reditelj Kristijan Pecold.

Specijalna počasna nagrada "Aleksandar Lifka" za doprinos regionalnoj kinematografiji biće uručena slovenačkoj glumici Mileni Zupančič.

Aleksandar Berček Aleksandar Berček Foto: ATA Images

Kada je reč o glavnoj takmičarskoj selekciji festivala, činiće je 12 evropskih filmova. Publika će imati priliku da pogleda ostvarenje "Dnevnik iz Gvantanama" britanskog reditelja Kevina Mekdonalda, u kojem glumi dvostruka oskarovka Džodi Foster. Takođe, na repertoaru će biti "Plavi cvijet" hrvatsko režisera Trinka Ogreste.

Naravno, tu su i filmovi koji će biti prikazani na ovogodišnjem Kanskom festivalu: "Frans" francuskog reditelja Bruna Dumona, "Gripa Petrovljevih" ruskog režisera Kirila Serbrenikova, kao i "Najgora osoba na svetu" norveškog reditelja Joakima Trira.

Na programu su još film "Čisto ljudski" makedonskog reditelja Igora Ivanova, "Prirodna svetlost" Deneša Nađa, koji je ove nedelje dobio Srebrnog medveda na ovogodišnjem Berlinalu. Publika će moći da gleda film "Čuvar brata svojega" turskog reditelja  Ferita Karahana, kao i "Kopilot" nemačke rediteljke Ane Zohre.

- Ovo je jedan po broju filmova najbrojniji festival, jer ih ima 139. Ideja nam je bila da vidimo kako izgleda ta filmska Evropa, autorski, s jedne strane, i kako izgleda ta Evropa sa svim tim svojim problemima sa kojim se muči ceo svet. Mi smo uvek hteli i uspeli da budemo to mesto, to susretište filmova, autora, publike, kritičara, izveštača, gledalaca na kojima se prikazuju filmovi koji otvoreno i kritički govore o ovom vremenu. Festival se u potpunosti vratio svojim korenima - rekao je programski direktor festivala Radoslav Zelenović.

Festival evropskog filma Palić konferencija Festival evropskog filma Palić konferencija Foto: Telegraf

Tokom predfestivalskog programa i centralnog dela manifestaciji publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz različitih krajeva Evrope. Osim filmskog programa, posetioci festivala će moći da uživaju u brojnim pratećim sadržajima - koncertima, izložbama, promocijama, radionicama, kao i stručnim predavanjima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA