≫ 

Film koji je nagrađen u Kanu otvorio Arenu: Počeo 68. festival u Puli

Na otvaranju su prikazani "foršpan" filmovi koji se do petka mogu videti u Puli

  • 0
Pula amfiteatar Pula amfiteatar / Foto: Pixabay/Gaby Stein

Bez tradicionalnog vatrometa s ograničenim brojem gledalaca i uz poštovanje svih epidemioloških mera u pulskoj Areni večeras polusatnim je svečanim programom i projekcijom hrvatskog filma „Murina“ rediteljke Antonete Alamat Kusijanović otvoren 68. Pulski filmski festival.

Izaslanik hrvatskog predsednika, specijalni savetnik za kulturu Zdravko Zima na otvaranju je rekao da je Pula prepoznata, a to će ostati i ubuduće - kao jedinstveno mesto hodočašća brojnih filmskih radnika.

Državni sekretar u Ministarstvu kulture Krešimir Partl, kao izaslanik predsednika Vlade i ministarke kulture i medija, za 68. izdanje Pulskog filmskog festivala je rekao da se odvija u drugačijim izazovnim okolnostima epidemije korona virusa, prenela je Hina.

- Iza nas je jedna teška i izazovna godina koja je posebno pogodila kulturu i audio-vizualni sektor. Verujem da je bolje vreme pred nama, a Vlada će učiniti sve što je u njenim mogucnostima da pomogne normalizaciju i ponovno pokretanje privrednih i kulturnih aktivnosti - rekao je on.

Pulski gradonacelnik Filip Zoričić rekao je kako je pandemija najviše traga ostavila upravo na kulturnom sektoru te da je povezanost filma i Pule duboko ukorenjena u tradiciji grada.

Na otvaranju su prikazani "foršpan" filmovi koji se do petka mogu videti u Puli.

U Areni je bilo 1.500 gledalaca koji su mogli da uđu bez COVID potvrda.

Pulski filmski festival održava se na 15 mesta, od kojih su četiri rezervisana za filmski program sa više od 90 projekcija, a od filmova u konkurenciji tu je šest hrvatskih i 10 koprodukcija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA