≫ 

Jedna otkazana, još tri u najavi: Opet promenjen plan za spinofe "Igre prestola"

Zbog Kraljeva luko, selimo se u Esos

  • 3
Igra prestola "Igra prestola" / Foto: HBO/Helen Sloan

HBO kao da i dalje nije siguran šta da radi sa nasleđem svoje hit serije "Igra prestola". Da, "Kuća zmaja" (House of the Dragon) se uveliko snima, ali sudbina ostalih spinofa i dalje je neizvesna.

Najpre nam je najavljeno da je u planu još najmanje šest serija smeštenih u Vesteros (pet igranih, jedna animirana), da bi sada taj odnos promenio. Priča pod radnim naizvom "Buvlja rupa" (Flea Bottom) ipak neće odmaći dalje od scenarija, jer je interesovanje za najniže slojeve Kraljeve luke, prestonice Sedam kraljevstava, izgleda i najmanje.

Najverniji fanovi priča Džordža R.R. Martina se sa tim ne bi saglasili, znajući da u Buvljoj rupi često vrebaju najzanimljiviji likovi ovog univerzuma, te da dogovori koji se tamo sklope, u mraku neke smrdljive krčme, mogu da promene istoriju naroda. Ipak, kako je više ljudi gledalo seriju, a manje čitalo knjige, a jedine osobe koje se u HBO verziji povezuju sa Buvljom rupom su Džendri i Davos, ovo je donekle razumljivo.

Nova serija o Esosu i drevnom carstvu bogova

S druge strane, naručene su još tri animirane serije, javlja THR, od kojih će najmanje jedna biti smeštena u zlatno doba Ji Ti carstva, koje se nalazilo u Vesterosu, i čiji ostaci postoje i u vreme događaja iz "Igre prestola", mada ni izbliza onako moćni i veliki kao što je bila nekadašnja zemlja. I što je najvažnije, Azor Ahai i njegov mač Svetlonosac deo su ove priče.

Ovo je opis Ji Tija dat u knjizi "Svet leda i vatre".

- U početku sve zemlje između Kostiju i ledene pustinje zvane Siva pustoš, od Drhtavog do Žadnog mora, bile su jedno kraljevstvo kojim je vladao bog na zemlji, jedini istinski sin Lava noći i Device sazdane od svetlosti, koji je putovao po svojim posedima u nosiljsci izrezbarenog od jednog jedinog bisera, na leđima stotinu kraljica, njegovih žena. Deset hijlada godina je Veliko cartstvo zore cvetalo u miru i izobilju pod bogom na zemlji, sve dok se on napokon nije uspeo među zvezde da se pridruži precima.

Vlast je onda prelazila sa jednog na drugog sina, ali svaka je "vladavina bila kraća i nemirnija, pošto su divlji narodi i zlokobne zveri pritisklai granice Velikog carstva, manji kraljevi postajali gordi i buntovni, a prost svet se predao pohlepi, zavisti, požudi, nasilju, rodoskrvništvu, proždrljivosti i lenjosti".

Kada mladu kraljicu ubije i na prestolu zameni njen mlađi brat, odan nekoj verziji satanističke sekte, to "Krvno izdajstvo, kako je prevrat nazvan, dovelo je do mračnog doba zvanog Dugačka noć", tokom kog su bogovi okrenuli leđa svetu i kaznili ljude zbog njihove poganosti.

- Koliko je duga tama trajala niko ne može reći, ali su svi saglasni da tek kada se veliki ratnik - poznat kao Hirkun Heroj, Azor Ahai, Jin Tar, Neferion i Eldrig Senolovac - pojavio sa svojim vatrenim mačem Svetlonoscem da obodri ljudski rod i povede pravednike u boj   tama je konačno poražena i svetlost i ljubav ponovo su se vratili na svet.

Priča, očito, ima jake hrišćanske konotacije, a poznato je da se postulatima svih velikih religija, ali naročito hrišćanstva Džordž R. R. Martin voli da se igra.

Kako i dalje nema vesti o preostalim najavljenim spinofima, pretpostavlja se da su oni i dalje u planu. To su pomenuta "Kuća zmaja" o događaju poznatom kao Ples zmajeva, potom "Vitez sedam kraljevstava", baziran na pričama o Danku i Jajetu, "1.000 brodova" o dolasku Nimerije u Dornu i precima porodice Martel, avanture Morske zmije, pod radnim nazivom "Devet putovanja", kao i animirana verzija "Igre prestola".

Šta će od svega toga biti snimljeno (i najvažnije - kada), ostaje da se vidi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lala

    18. jul 2021 | 14:23

    Serija je uzasno lose zavrsena i mnogo vreme prolazi do spinoff-a cak i do zadjeg dela knjige tako da i veliki fanovi serije kao na primer ja su izgubili veliko interesovanje za istu.

  • ma

    18. jul 2021 | 17:45

    Boze al sam uzivao u ovoj seriji #1. Naj bolja ikad!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA