≫ 

Greh predaka, ljubav dve kaluđerice i bebe koje nestaju iz bolnice u Jugoslaviji: Sutra na Paliću

Šesti dan doneće naročita filmska uzbuđenja

  • 4
Nečista krv "Nečista krv- greh predaka" / Foto: This and That Production

Šestog dana Festivala evropskog filma Palić, u četvrtak 22. jula na Letnjoj pozornici, u Glavnom takmičarskom programu u 21h svetsku premijeru će imati film „Nečista krv – greh predaka” Milutina Petrovića, dok je u 23h na programu ostvarenje „Ja nikada ne plačem” Pjotra Domalevskog iz Poljske.

Film „Nečista krv – greh predaka” prati priču o Hadži Trifunu, uglednom srpskom trgovcu, koji pokušava da očuva mir sa turskim vlastima, ali i održi svoj ugled i uticaj u Vranju, važnoj turskoj varošici u blizini granice sa oslobođenom Srbijom. Nakon svetske premijere, publici će se pokloniti ekipa filma – reditelj Milutin Petrović, glumci Dragan Bjelogrlić, Nela Mihailović, Katarina Radivojević, Anđela Jovanović i drugi.

U ostvarenju „Ja nikada ne plačem” Ola, sedamnaestogodišnjakinja iz malog grada u Poljskoj, sama kreće u stranu zemlju. Ispostaviće se da je to putovanje njenog života, putovanje u nepoznato, na kojem će pokušati da se ponovo poveže sa svojim otuđenim ocem.

Ja nikad ne plačem, film "Ja nikad ne plačem" / Foto: Promo

U selekciji „Paralele i sudari”, u bioskopu Abazija na Paliću će biti prikazani filmovi „Branka” mađarskog reditelja K. Kovača Akoša (17h), „Nun of your business” hrvatske rediteljke Ivane Marinić Kragić (17:20) i „Tabija” Igora Drljače u kanadsko-bosanskoj koprodukciji (19h).

Radnja filma „Branka” smeštena je u Jugoslaviju 1991. gde se istoimena glavna junakinja daleko od ratnih područja zapošljava u porodilištu državne bolnice. Mlada žena je sasvim sama, ali ispostavilo se da usamljenost nije najteži teret koji mora da nosi - novorođenčad nestaju iz bolnice.

Film „Nun of your business” u središtu radnje ima dve časne sestre koje su se upoznale u samostanu i zaljubile. Pratimo njihovu priču od zaređenja u potrazi za duhovnijim i boljim životom pa do odluke o napuštanju samostana.

Glavni junak filma „Tabija” je Faruk, siroče koje živi sa bolesnom bakom u zapuštenom sarajevskom predgrađu, provodeći dane u potrazi za metalnim otpadom i ne prezajući od sitnog kriminala. Jednog dana upoznaje Monu, plahu tinejdžerku iz politički moćne i bogate porodice.

Selekcija Slovenija u fokusu će od 17 časova u bioskopu Eurocinema u Subotici predstaviti kratki dokumentarni film „Rešetari sa Crvenog krsta: vek trajanja u Beogradu” Dragomira Zupanca, a potom i dugometražni dokumentarac „Rastanak” u režiji Petre Seliškar – filozofsku meditaciju o životu slovenačkog poete, gitariste i lautiste Tomaža Pengova, čiji je album „Otpotovanja” iz 1973. bio prvi kantautorski album u nekadašnjoj SFRJ.

U okviru selekcije Novi mađarski film, u bioskopu Eurocinema u Subotici u 19h na programu je ostvarenje „Ovako si savršena” Petera Varšiča. Ova dramedija o lažima prati muškarca iz sveta oglašavanja, koji lažira romantičnu vezu sa autorkom bestselera o samopomoći, da bi lansirao svoju književnu karijeru.

U selekciji Novi evropski dokumentarni film, u 19 časova u Art bioskopu Lifka u Subotici biće prikazano ostvarenje „Interegnum” (režija: Fernando Gómez-Luna i César Souto Vilanova) koji tematizuje konverzaciju između dvoje ljudi na različitim kontinentima, u vreme aktuelne globalne pandemije. Na istoj lokaciji, u selekciji Eco Dox od 17h na repertoaru je film „Algoritamsko ostrvo” gruzijske rediteljke Tekle Aslanišvili, a u 18h „Ukradena riba” (režija: Gosia Juszczak).

U bioskopu Abazija na Paliću, publika će od 15 časova moći da pogleda pet filmova iz selekcije EFA shorts, a za 21h je zakazana specijalna projekcija dokumentarno-animiranog filma “Prizor iz života džukaca" Tanje Brzaković, koji prati sudbine sedam pasa lutalica sa margine našeg društva. U selekciji Mladi duh Evrope, na istom mestu će od 22h biti prikazana tri kratkometražna ostvarenja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Лела

    21. jul 2021 | 13:02

    Глумачка екипа савршена за овај филм. Бројимо ситно до гледања. Уживајте људи на Палићу.

  • Vera

    21. jul 2021 | 13:00

    Mislim da će biti odličan. Jedva čekam 👏👏👏

  • Dragan

    21. jul 2021 | 12:59

    Odlično, odlučno. Kada ga možemo očekivati u bioskopu? 👌👌👌

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA