Hrvatski mediji hvale "Južni vetar 2": Ovako nešto hrvatska kinematografija nema

"Sve ovo savršeno ilustruje potražnju za kartama", piše "Slobodna Dalmacija"

  • 4
Juzni vetar ubrzanje Pulski festival "Juzni vetar 2: Ubrzanje", Pulski festival Foto: Nemanja Miščević

Svetska premijera filma "Južni vetar 2: Ubrzanje" održana je na 68. Filmskom festivalu u Puli pred rasprodatom Arenom, a hrvatski medije ne štede pohvale za dugo očekivani nastavak kultnog ostvarenja.

Autorska ekipa predvođena rediteljem Milošem Avramovićem, sa scenaristom Petrom Mihajlovićem i glumcima Milošem Bikovićem, Miodragom Radonjićem, Anastasijom Everal i Nenadom Herakovićem, nakon projekcije u Pulskoj Areni poklonila se oduševljenoj publici.

"Južni vetar 2: Ubrzanje" je jedini film iz Srbije koji je prikazan u okviru glavnog takmičarskog programa međunarodne selekcije Pulskog festivala.

Kako piše "Slobodna Dalmacija", Pulski filmski festival nije još ni počeo, a premijerna projekcija nastavka srpskog megahita "Južni vetar" bila je rasprodata - pet dana pre premijere i tri dana uoči početka festivala, planule su sve karte za "Južni vjetar 2: Ubrzanje".

Kako se navodi u tekstu "Slobodne dalmacije", "Južni vetar" je nadmašio velike hitove kao što su "Montevideo, bog te video!" i "Montevideo, vidimo se" , "Parada "Mali Budo", "Taxi blues", koji su, pak, ostvarili brojke veće od 500, 400, 300 ili 200 hiljada gledaoca u Srbiji, što u kontekstu hrvatskog filma zvuči kao teška naučna fantastika.

"Žanrovsko ostavrenje Miloša Avramovića je i u hrvatskim bioskopima imalo veću gledanost od najvećeg bioskopskog hita u Hrvatskoj te godine, iako je zakasnio u distribuciju i mnogi su ga pre toga pronašli i pogledali nelegalno na internetu, kad je ''procurio''", piše "Slobodna Dalmacija"

U tekstu se kaže da je senzacionalni uspeh "Južnog vetra" potvrdio glavnog glumca Miloša Bikovića u ulozi Petra Maraša kao najsjajniju srpsku i regionalnu zvezdu i inicirao snimanje serije koja je sagradila čvrst most između prvog filma i planiranog nastavka, a prikazivala se i kod nas.

"Sve ovo savršeno ilustruje potražnju za kartama. "Južni vjetar (2)" je žanrovski film rađen ponajprije za (široku) publiku, za razliku od većine hrvatskih filmova, drama sklonijih festivalskoj - art atmosferi i publici. Nastavak je žanrovski film kakav hrvatska kinematografija jednostavno nema, pa se možda i zato uključila u njegovu koprodukciju" piše "Slobodna Dalmacija".

Jutarnji list naglašava da "prva polovina filma uveliko nalikuje na prvi deo serijala: reč je o urbanom krimiću u stilu i duhu Tonija Skota ili Voltera Hila, s primesama gangsterskog filma i političkog trilera".

"Sve se bitno menja kad se radnja preseli u Bugarsku. Film najednom počne nalikovati špageti-vesternu. U odnosu na prvi film, ovaj ima jednu hvale vrednu novost. Dok su u prvom ženski likovi uglavnom služili da se vuku za kosu, u ovom jedna od ženskih junakinja (Jovana Stojiljković) ipak biva sporedni, ali aktivni faktor u zapletu", piše Jutarnji list.

Glas istre navodi da je "film dovoljno zabavan i vizuelno i muzički efektan, a i Biković dobro funkcioniše kao glavni lik koji se trudi da drži stvari pod kontrolom.

"Očito je da se na filmu nije štedelo i da ulice Beograda kao i neke prirodne vizure u Avramovićevom ostvarenju izgledaju dosta privlačno. Scene akcije su dobro složene i tempirane, a količina preokreta u priči dovoljna je da drži pažnju gledalaca", piše Glas Istre.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petko

    21. jul 2021 | 17:16

    Zato im se Dara iz Jasenovca ne svidja.. Phgggg

  • Pp

    21. jul 2021 | 17:08

    Pa nemaju takvo promovisanje kriminala i kriminalaca kao nekakvih šmekera... isto ovo radi i Zadruga, samo malo sirovije.

  • Hmm

    21. jul 2021 | 17:23

    Kako mislite “hrvtska kinematografija”? Pa šta oni imaju od filmova?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA