≫ 

Bilo je suđeno: Ekipa "Nečiste krvi – greh predaka" najavila premijeru filma na Palić Film festivalu

- Mentalitet i usud koji nosimo je toliko jak, toliko nas prati, toliko je ukorenjen... - rekao je Dragan Bjelogrlić, koji igra lik Hadži Trifuna

  • 0

Film "Nečista krv - greh predaka”, nakon večerašnje svetske premijere u Glavnom takmičarskom programu Festivala evropskog filma na Paliću, očekuje beogradska premijera 24. avgusta, i početak bioskopskog prikazivanja 26. avgusta.

Reditelj Milutin Petrović rekao je danas na konferenciji za novinare da je za potrebe promovisanja filma "Nečista krv - greh predaka" izmišljen "novi žanr koji se zove istern (eastern)", što je igra reči istok (east) sa "najvažnijim žanrom filmske industrije vesternom".

"Film kao da se dešava na Divljem Zapadu, a na ovim je prostorima, koji nisu Teksas ili Arizona. To je neiskorišćen način prikazivanja filmova. Istok divljiji nego što je zapad ikada bio", naglasio je Petrović.

"Nečista krv - greh predaka" prati priču o Hadži Trifunu uglednom srpskom trgovcu, koji polovinom 19. veka pokušava da očuva mir sa turskim vlastima, ali i održi svoj ugled i uticaj u Vranju. Muke mu stvaraju ne samo turski begovi već i članovi porodice, dok donosi niz teških odluka koje će kasnije uticati na njegove potomke.

Scenario za film napisao je po motivima dela Bore Stankovića (1876-1927) svojevremeno reditelj Vojslava Nanovića (1922-1983), a pošto je njegov zatureni rad nedavno ponovo pronađen, adaptirala ga je Milena Marković.

"Već se izlizalo to da je ''scenario pronašao mene, a ne ja njega''. Od kad smo počeli da radimo, do ovog trenutka, imam stalni osećaj da su tu Voja i Bora, tako da sam ja ovde kao izvođač", rekao je Petrović.

Palić Film Festival Reditelj Milutin Petrović Foto: Igor Irge

U filmu igraju, pored Bjelogrlića, i Katarina Radivojević, Anđela Jovanović, Feđa Štukan, Tim Sejfi, Nela Mihailović, Marko Grabež, Aleksandar Ristovski, Nedim Nezirović, Dejan Bućin, Teodora Dragićević i drugi.

Bjelogrlić je svoj lik Hadži Trifuna opisao kao "čoveka koji pokušava da vuče poteze koji će učiniti dobro njemu i ljudima oko njega, a sve radi pogrešno", što ga je "jako podsetilo na naš mentalitet".

"Naši pisci su pisali priče o nama jako davno. Živimo živote koje su živeli pre nas. Mentalitet i usud koji nosimo je toliko jak, toliko nas prati, toliko je ukorenjen... Razne Hadži Trifunove sam imao prilike da upoznam lično, a nažalost pamtimo ih iz bliže i dalje istorije", ocenio je glumac.

Pošto u književnosti, umetnosti i filmu poslednjih decenija ne postoje klasični pozitivci i negativci, "već su stvari mnogo kompleksnije", Bjelogrlić je rekao da je pokušao da iz vizure Trifuna opravda "svaki njegov korak i razlog za svaku njegovu grešku".

Bjelogrlić je primetio da film dolazi u pravo vreme, kada se društvo suočava sa rodnom ravnopravnošću i polozajem žena, o čemu je Stanković pre mnogo godina pisao u svojim delima.

"''Nečista krv'' i usud koji nosi, moja generacija je mislila da je prethodna sa time završila. Očigledno nije, i to će nas pratiti još dugo. Ostaje da se nadamo da će se desiti neko čudo, pošto nismo spremni sami da se suočimo sa gresima prošlosti", ocenio je Bjelogrlić.

Palić Film Festival Dragan Bjelogrlić Foto: Igor Irge

Jovanović, koja igra Tašanu, devojku "neobuzdanog i neiskvarenog temperamenta", istakla je da su u filmu "ženski likovi ispred svog vremena, ne pristaju da budu samo žrtve već se trude da se izbore za sopstvenu egzistenciju".

"Film je jako važan i svi likovi imaju velike uloge. Sve je pitanje života ili smrti. Mi ćemo kao nacija jako dobro razumeti ovaj film. Govori o važnom istorijskom periodu koji se duboko utkao u naš mentalitet", istakla je Jovanović.

Palić Film Festival Anđela Jovanović Foto: Igor Irge

Radivojević je Hadži Trifunovu sestru opisala kao "preteču moderne žene" i ulogu drugačiju od onih koje je igrala do sada.

"Vrednost moje Cone je definitivno sloboda odluke, to je ono što je čini posebnom. Za mene je sloboda jednako ljubav, tako da mi nije bilo teško to da odigram", rekla je Radivojević.

Palić Film Festival Katarina Radivojević Foto: Igor Irge

Producentkinja filma Snežana Van Huvelingen je rekla da će se film od 26. avgusta prikazivati pored Srbije i u Bosni i Hercegovini i širom Evrope, a za engleski naziv "Bed blad" (Loša krv) je rekla da "nije potpuno tačan, ali ima neku simboliku i metaforu".

Palić Film Festival Snežana Van Huvelingen Foto: Igor Irge

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA