≫ 

"Ostavili smo cipele i vratili se bosi do pozorišta": Vlastina anegdota sa Zoranom Radmilovićem

Legendarni Vlasta Velisavljević rodio se na današnji dan

  • 1
Vlasta Velisavljević Vlasta Velisavljević Foto: ATA Images

Na današnji dan, 28. jula, rodio se jedan od najomiljenijih srpskih i jugoslovenskih glumaca Vlasta Velisavljević. Da je živ, danas bi proslavio 95. rođendan. Kako su mnogi pričali, život Vlaste Velisavljevića bio pun anegdota, a legenda domaće kinematografije uvek je bio voljan da priče iz svog života podeli i sa novinarima.

Jedna od upečatljivijih bila je ona sa Zoranom Radmilovićem. Njih dvojica vodili su boemski život i posećivali su kafanu.

Vlasta i Zoran su jednom prilikom ostali bez cipela, pa su završili u nekoj birtiji preko Pančevačkog mosta. Kod sebe nisu imali novac.

- Ostavili smo cipele i vratili se bosi do pozorišta, i sećam se da su nas supruge čekale pošto nas nije bilo dva dana, i otišli smo da ih otkupimo, naravno - rekao je Vlasta Velisavljević svojevremeno za "Nedeljnik".

Vlasta se rodio 1926. godine u Beogradu, a glumom je počeo da se bavi 1938.  u Narodnom pozorištu na sceni Manježa, u kojem je bilo Roda pozorište, koja je vodila Margita Gita Predić, kćerka komediografa Branislava Nušića.

Tokom Drugog svetskog rata, 1943. godine, Vlasta je uhapšen  i odveden je u nacistički logor Dortmund Herde, iz kojeg je kasnije uspeo da pobegne i da se vrati u Beograd.

Studirao je na Pozorišnoj akademiji u glavnom gradu tadašnje Jugoslavije, zajedno sa Oliverom Marković, Đuzom Stojiljkovićem, Predragom Lakovićem, Mihailom Viktorovićem.

Vlasta Velisavljevic Vlasta Velisavljevic / Foto: ATA Images

Imao je uspešnu karijeru, a zapažene uloge je ostvario i u filmovima, serijama i pozorištu. Gledali smo ga u ostvarenjima "Mala noćna muzika", "Bolji život", "Više od igre", "Nema problema" i drugim.

Što se tiče pozorišta, briljirao je predstavi "Buba u uhu". Postao je počasni član Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu.

Preminuo je  24.marta 2021. godine u Beogradu od posledica korona virusa.

Video: Ovako je veliki Vlasta Velisavljević govorio

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA