≫ 

Reditelj "Petrijinog venca" nakon 41 godinu otkrio tajnu sa snimanja filma

,,Zamišljao sam je drugačije, ali sam prelomio"

  • 8
Petrijin venac, Mirjana Karanović, Marko Nikolić ,,Petrijin venac" / Printskrin: Youtube

Reditelj Srđan Karanović je 41 godinu od snimanja filma ,,Petrijin venac” otkrio da je imao mnogo poteškoća u odabiru glavne glumice. On priča da su na kastingu bile mnoge tada slavne glumice, ali se nijedna nije dobro pokazala kao Mirjana Karanović, koja je u to vreme bila tek na drugoj godini Fakulteta dramskih umetnosti.

– Mnogo sam se pomučio da nađem glumicu koja će igrati Petriju. Probao sam mnoge glumice za taj lik, vrlo slavne u to vreme. Ne mogu ni da nabrojim koliko ih je prošlo kroz kasting, ali nije valjalo. Nije bilo kako treba i sve su mi u tom liku delovale nekako lažno – priča reditelj i dodaje da se sve promenilo kada mu je kolega Goran Marković predložio studentkinju FDU Mirjanu Karanović, koja danas važi za jednu od najboljih srpskih glumica:

– Rekao mi je: ,,Ima jedna na Akademiji, možda je mnogo mlada, al’ treba da je vidiš. Preziva se kao ti, zato sam je zapamtio”. Opisivao mi je njeno lice i ubeđivao da treba je pozovem. Bila je na jednom probnom snimanju, zatim na još jednom i prelomio sam. Iako sam drugačije zamišljao Petriju, izabrao sam Miru - rekao je on, piše Hit.

Karanović kaže da mu je tadašnja Televizija Beograd posle ogromnog uspeha serije „Grlom u jagode” tražila nov projekat koji će postići istu gledanost.

– Kada sam pročitao knjigu „Petrijin venac”, koju je napisao Dragoslav Mihailović, verovao sam da od tog štiva mogu da napravim sjajnu seriju. Moj predlog za seriju od 10 epizoda dopao se urednicima televizije. Međutim, rekli su mi da je to predugačko, pa sam skraćivao scenario na šest epizoda, pa na četiri, a onda sam odlučio da napravim film. Tako je nastao sada već kultni film.

Reditelj priča da je želeo da snimi film o seoskom životu, koji neće biti ni nalik filmovima koji su tada bili popularni u Jugoslaviji.

Petrijin venac, Mirjana Karanović, ,,Petrijin venac" / Printskrin: Youtube

– Imao sam ideju da to malo umijem, da osvetlim… Zvao sam legendarnog snimatelja Tomislava Pintera i rekao mu da bih voleo da sve izgleda kao kada bi italijanski reditelj Lukino Viskonti došao na srpsko selo i snimio film. Zajedno smo došli do nekih rešenja. Tako je taj seoski i rudarski film na kraju bio drugačiji od svega što je na tu temu snimano u Jugoslaviji – rekao je reditelj.

Pored Mirjane Karanović, ostale uloge u filmu igraju i Marko Nikolić, Pavle Vuisić, Dragan Maksimović, Mića Tomić, Olivera Marković, Miloš Žutić i Branko Cvejić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA