Ćuti i trpi, to je ženski posao. Rodi, pa umri: "Nečista krv – Greh predaka" i istina o životu žena

Film je, podsetimo, osvojio nagradu publike na Paliću

  • 0

Film "Nečista krv - Greh predaka" koju festivalska publika širom Srbije ovih dana ima priliku da gleda, obeležili su jaki ženski likovi. Prava je retkost u našoj kinematografiji da jedan film, naročito sa tematikom iz prošlosti, predstavlja ovoliko složenih žeskih karaktera na jednom mestu. Ipak, njih jedno veže - sve sem jedne su žene koje nad svojom, niti sudbinom svoje dece nemaju nikakvu moć.

One se udaju van svoje volje i izbora, i isto tako bivaju izbačene iz braka. Kada njima ne gospodari muž, to čini njegova porodica, a deca koju u braku rode ne pripadaju njima. Kada žude za životom, za slobodom, za ljubavlju, svet na to gleda kao na prekršaj.

Necista krv greh predaka Nela Mihailović i Milica Gojković / Foto: This and That production

- Ćuti i trpi, to je ženski posao. Rodi, pa umri - kaže i u samom trejleru Kata, koju tumači Nela Mihailović.

I ona, i druge glumice, ističu da je ovaj film baš vrlo važan danas jer nas istovremeno podučava o teškom položaju žene, ali i podseća na put koji tek treba preći.

Šta su Nela, Katarina Radivojević, Anđela Jovanović i Milica Gojković rekle o svojim heroinama, pogledajte u videu na početku teksta.

Film „Nečista krv – Greh predaka” nakon nagrade na Paliću i pred publikom na festivalima u Vrnjačkoj Banji, Smederevu i Nišu

Nakon uspešne festivalske premijere na Festivalu evropskog filma Palić, publika u Srbiji imaće priliku da film „Nečista krv – Greh predaka” reditelja Milutina Petrovića pogleda u Vrnjačkoj banji, 13. avgusta, na otvaranju 45. Festivala filmskog scenarija, u Smederevu, 20. avgusta na svečanom otvaranju četvrtog Dunav Film Festa i 22. avgusta u Nišu, na 56. Festivalu glumačkih ostvarenja - Filmski susreti. Film će se naći u glavnom takmičarskom programu ova tri festivala. Glumci i ekipa filma pokloniće se publici nakon sve tri festivalske projekcije.

Beogradska bioskopska premijera zakazana je za 24. avgust u Kombank dvorani i dvorani Cineplexx Galerija Belgrade, a bioskopska distribucija u Srbiji i celoj Evropi počinje istovremeno, 26. avgusta, i sa velikim iščekivanjem bioskopske publike otvara jesenju sezonu bioskopa.

Radnja filma „Nečista krv - Greh predaka” se dešava pre Sofkinog rođenja i prati priču o njenom dedi Hadži Trifunu, uglednom srpskom trgovcu, koji pokušava da očuva mir sa turskim vlastima, ali i održi svoj ugled i uticaj u Vranju, važnoj turskoj varošici u blizini granice sa oslobođenom Srbijom. Dok Trifun priprema dva sina da ga naslede na poziciji vođe među srpskim narodom, muke mu stvaraju ne samo moćni turski begovi nego i sama njegova porodica. Trifun donosi niz teških odluka koje će kasnije uticati na njegove potomke, junake iz romana „Nečista krv”.

Nečista krv Dragan Bjelogrlić / Foto: This and That Production

Uloge tumače Dragan Bjelogrlić, Anđela Jovanović, Katarina Radivojević, Feđa Štukan, Tim Sejfi, Nela Mihailović, Marko Grabež, Aleksandar Ristoski, Nedim Nezirović, Dejan Bućin, Teodora Dragićević, MIlica Gojković i Vaja Dujović. Film je rađen po scenariju Vojislava Nanovića, koji je adaptirala Milena Marković. Za scenografiju je bio zadužen Milenko Jeremić, koji je sa svojim timom za potrebe filma izgradio rekonstrukciju Vranja iz 19. veka, dok je veličanstvene kostime epohe kreirala kostimografkinja Marina Medenica. Producent filma je Snežana van Hauvelingen, a film je nastao u produkciji This and That Productions.

Ovaj film od nacionalnog značala podržali su Filmski centar Srbije, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, MEDIA fond Kreativne Evrope i Delegacija EU u Srbiji.

Video: Anđela Jovanović o Nečistoj krvi: Ako ne znamo svoju istoriju i ko su nam preci, samo lelujamo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA