Zaboravljeni intervju Bate Stojkovića: O najtežoj ulozi, muzici, piću, omiljenom fudbaleru...

Slavni glumac, koji se rodio na današnji dan, pričao je svojvremeno sa ekipom "The Books of Knjige"

  • 4
Danilo Bata Stojković Luka Laban Profesionalac Danilo Bata Stojković kao Luka Laban u predstavi "Profesionalac" Printskrin: RTS

Na današnji dan, 11. avgusta 1934. godine, rodio se jedan od najvećih sprskih i jugoslovenskih glumaca Danilo Bata Stojković (1934-2002). Legenda domaće kinematografije svojevremeno je dao intervju ekipi "The Books Of Knjige" za radio "Antena M" u kojem je pričao o svom poslu glumca, anegdotama, kao i drugim stvarima.

- Koji vam je film najteže pao? Snimanje filma. Da li je to kupanje u "Balkanskom špijunu"? - bilo je jedno od pitanja za Batu.

- Znate kako, ja nisam od ljudi... a nisu ni naši filmovi u tehničkom (smislu) najsrećnije rešavani zbog para, zbog okolnosti, pa smo morali često da budemo mi sami u kadru. Svašta mi je teško palo. Mislim da mi je najteže bilo... Evo, u "Maratoncima", ako govorite o "Maratoncima", 150 puta na papučicu, kada se kreće auto... To se u filmu mnogo ne vidi, ali "padati" na beogradsku kaldrmu u Starom gradu nije baš lako - rekao je svojevremeno Bata u ovom zaboravljenom intervjuu.

- Da li u privatnom životu volite da pevate? I koju muziku preferirate?

- Kako da ne, Pa ja sam stari, tradicionalan čovek. Ja volim stare stvari, a to nisu sigurno ove vaše nove muzike. Ja sam obožavao da slušam od svih pevača Kseniju Cicvarić - rekao je Bata, a onda se u pozadini čula čuvena pesma "Strangers In The Night" koji je izvodio Frenk Sinatra:

- A volim i ovo što sada puštate - nadovezao se Bata.

- Bato, da li Vi volite da popijete? - bilo je pitanje za legedarnog glumca.

- Što ne bih voleo, Bože moj... Samo zavisi kad. Koliko, to ne postoji. Ali, verovatno, to je da odradi svoj posao, samo takve glumce cenim, kada popije zasluženo piće, a ne kada popiju piće kao svi - rekao je Bata i otkrio je tada da je njegovo omiljeno piće vino. 

- Za koga navijate, ako nije neki problem? - pitali su Batu.

- Kako može da bude problem? Čovek koji je rođen u Beogradu, onda je imao dva kluba za vreme pre rata, za vreme okupacije... Posle rata je vrbovan tim... Meni i mojim vršnjacima je bilo neprijatno kako je Partizan bio osnovan. On je pojurio one koje idu u vojsku i stavljao u tim. Prema tome, Partizan je mojoj generaciji bio omrznut klub. Međutim, dok čovek stari, onda gleda kvalitet i nema navijanja, ima želje za dobrim fudbalom, dobrim potezom, dobrom igrom... - rekao je Bata.

- Kog fudbalera najviše cenite?

- Pa najbolje. Dejana Savićevića od ovdašnje generacije obožavam da gledam. To su nepredvidivi potezi i on se igra. A kada se igra, pravi i meni zadovoljstvo - rekao je Bata.

Poslušajte kompletan intervju ekipe "The Books Of Knjige" i Bate Stojkovića:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA