≫ 

Šest ostvarenja u sklopu programa Divlji film boriće se za nagradu na Filmskom festivalu u Leskovcu

U ovom programu biće prikazani nemačko-francuski film "Undine", iranski "Jalda, noć za oproštaj", hrvatsko-italijanska "Zora" i srpski filmovi "Prozori iz života džukca", "Prolećna pesma" i "Lihvar"

  • 0
14. LIFFE festival Foto: ATA Images

Internacionalni festival filmske režije u Leskovcu, 14. LIFFE predstavlja program "Divlji film" sa šest ostvarenja koja svojim inovativnim idejama prkose vremenu.

Sastavni deo 14. Internacionalnog festivala filmske režije u Leskovcu - LIFFE, od 16. do 21. septembra, čini program "Divlji film" koji okuplja šest nezavisnih ostvarenja koja svojim izrazom hrabro iskaču iz ustaljenih tokova filmske produkcije Srbije i regiona.

Prema rečima reditelja Darka Bajića, umetničkog direktora LIFFE-a, uzbudljivu takmičarsku selekciju "Divlji film" čine filmovi koji svojim inovativnim idejama prkose vremenu, formalizmu klasičnog filma, ali i unifornosti novog filmu tako bliskom birokratskom načinu mišljenja.

U ovom programu biće prikazani nemačko-francuski film "Undine", iranski "Jalda, noć za oproštaj", hrvatsko-italijanska "Zora" i srpski filmovi "Prozori iz života džukca", "Prolećna pesma" i "Lihvar".

Nemačko-francuska koprodukcija "Undine" nemačkog reditelja Kristijana Pecolda, ovenčana berlinskim Zlatnim medvedom za najbolju glumicu (Paula Bir) i FIPRESCI priznanjem, je drama sa elemtima fantazije i misterije, priča o istoričarki koja drži predavanja o urbanom razvoju Berlina, a nakon što je partner ostavi, nju sustiže drevni mit: mora da ubije čoveka koji ju je izdao i vrati se u vodu.

Leskovac filmski festival Foto: Internacionalni festival filmske režije u Leksovcu

Iranski "Jalda, noć za oproštaj" Masuda Bakšija je priča o Marijam, dvadesetdvogodišnjakinji osuđenoj na smrt zbog ubistva znatno starijeg supruga Nasera, a s obzirom da je kazna već izrečena jedino ko može da joj pomogne je Mona, ćerka ubijenog sa kojom Marijam mora da učestvuje u rijaliti programu, u borbi za dovoljan broj glasova za oprost od publike.

Leskovac filmski festival Foto: Internacionalni festival filmske režije u Leksovcu

Hrvatsko-italijanska koprodukcija "Zora" Dalibora Matanića je potresna drama, sa elemntima trilera i hororda, o porodici koja je nepovratno oštećena tragedijom koja im se dogodila, i podeljena oko toga treba li ostati u dolini ili otići, pošto redom odlaze meštani zabrinuti nadirućim političkim ekstremizmom koji ih deli na odabrane i nepoželjne.

Leskovac filmski festival Foto: Internacionalni festival filmske režije u Leksovcu

Crno-beli igrani srpski film "Prolećna pesma" Natalije Avramović je drama o Petri, mladoj rediteljki, samohranoj majci, koja pokušava da normalizuje svoj život posle razvoda i nakon što je očeva smrt uzburkala u njoj osećanja kojih nije bila svesna.

Leskovac filmski festival Foto: Internacionalni festival filmske režije u Leksovcu

Triler "Lihvar" Nemanje Ćeranića slika jedan dan u životu zelenaša u malom gradu u Srbiji, kome se život okreće naglavačke, u trenutku kada je bio na korak do sna, jer ga jedna nesmotrenost, usled stresa koji je poremetio njegov dijabetes, mnogo košta.

Dokumentarno-animirani "Prizori iz života džukca" Tanje Brzaković kroz sedam prizora prati život i sudbine pasa lutalica sa margine našeg društva, navodeći nas da preispitamo odnos prema njima.

Leskovac filmski festival Foto: Internacionalni festival filmske režije u Leksovcu

Program "Divlji film" jedan je od takmičarskih programa 14. LIFFE. Uz selekciju studentskih filmova sa filmskih akademije, u glavnom takmičarskom programu biće prikazano 11 filmova: hrvatski "Murina" Antonete Almat Kusijanović, makedonski "Čisto ljudski" Igora Ivanova, hrvatski "Plavi cvijet" Zrinka Ogreste, bosansko-hercegovači "Tabija" Igora Drljače, hrvatska "Tereza 37" Danila Šerbedžije, dva slovenačka filma - "Zastoj" Vinka Moderndorfera i "Sanremo" Miroslava Mandića, i srpski filmovi: "Nebesa" Srđana Dragojevića, "Oaza" Ivana Ikića, "Živ čovek" Olega Novkovića i "Nečista krv - greh predaka" Milutina Petrovića.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA