≫ 

Istinska lepotica i simbol italijanskog filma: Ko je glumica kojoj je Silvana Armenulić "ukrala" ime

Baš kao i "kraljica sevdalinki", sa 16 godina pojurila je svoje snove

  • 3
Silvana Mangano i Silvana Armenulić Dve Silvane / Printskrin: Youtube/srbabeg/alfregra/CG Entertainment

- Kakvo ti je to ime "Silvana"? - pita u filmu "Toma" mladić iz Pečenjevaca prelepu bosansku pevačicu, koja je u Jugoslaviji već izgradila ime.

Njen odgovor ih odvodi u duhovitu razmenu, a Toma tada prvi put čuje za Silvanu Mangano, italijansku glumicu koja je nekoliko godina ranije očarala mladu Zilhu Barjaktarević. Toliko da je i sama postala Silvana Barjaktarević, dok mnogo kasnije brak sa Radmilom Armenulićem nije joj doneo ime pod kojim ćemo je pamtiti večno.

Tominu zbunjenost u filmu verovatno će deliti brojna bioskopska publika. Barem od mlađih generacija malo ko je čuo za tu "žensku" koja je inspirisala Silvanu.

Silvana Mangano Silvana Mangano / Printskrin: YT/alfregra/CG Entertainment

Baš kao i Armenulićeva, Silvana Mangano je sa 16 godina počela da nastupa. Želeći da pobegne od siromaštva, nakon detinjstva koje je obeležio Drugi svetski rat, Silvana je radila kao plesačica i manekenka, da bi 1946. pobedila na takmičenju za Mis Rima.

Lepota ju je odvela pravo na filmsko platno. Već iduće godine takmičila se za nacionalnu titulu, a iako je Lučija Bose odnela titulu, brojne lepotice su se te godine baš sa te bine otisnule u sedmu umetnost - međunarodni seks simbol Đina Lolobriđida, Eleonora Rosi Drago, Đijana Marija Kanale i, naravno, Silvana Mangano.

Ogroman uspeh postigla je u ostvarenju "Gorki pirinač", filmu Đuzepea de Santisa. Radnja se odvija na pirinčanim poljima u dolini Poa, gde dvoje sitnih kriminalaca, Valter i Frančeska, pokušavaju da se sklone od policije, pa se priključuju tamošnjim beračima; među njima je zanosna Silvana (čiji lik tumači Silvana Mangano), u koju je zaljubljen demobilisani vojnik Marko, ali koju sve više zavodi novac koji je Valter zaradio kriminalom.

Kada su producent Dino di Lorentis i reditelj De Santis poverili Silvani ovu rolu, 18-godišnjakinja već se pojavila u nekoliko filmova. Ali uloga u kojoj je dobila priliku da igra na kartu svoje lepote i seksualnosti učinila ju je senzacijom preko noći.

Popularnost koju joj je doneo "Gorki pirinač" omogućila joj je da nastavi da se glumom bavi još skoro četiri decenije. Iako nikada nije stekla svetsku slavu kao njene koleginice i vršnjakinje Sofija Loren i Đina Lolobriđida, Mangano je ostala jedna od omiljenih filmskih zvezda u Italiji tokom 1950-ih, 1960-ih i 1970-ih, i jedan od prvih seks simbola italijanske kinematografije.

Ugled je stekla zahvaljući nizu zapaženih pojavljivanja u filmovima Pasolinija i Viscontija. Igrala je ostvarenjima u "Ana", "Zlato Napulja", "Mambo", "Teorem" "Smrt u Veneciji"... Jedan od njenih poslednjih filmova bila je "Dina" Dejvida Linča, čiji se rimejk trenutno prikazuje u bioskopima.

Iako se uveliko šuškalo da je bila u ljubavi sa poslednjim iranskim šahom Mohamedom Rezom, nikada to javno nisu priznali. Silvana je bila udata za producenta Dina de Lorentisa sa kojim je imala sina i tri ćerke. Jedna od njenih ćerki, Veronika, voditeljka je dve emisije na Food Chanel, dok je druga Rafaela, sa svojim ocem koproducirala film "Dina".

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by ✨Silvana Mangano ✨ (@silvana_mangano_official)

Silvana je doživela i tešku tragediju - njen sin Federiko poginuo je 1981. godine u padu aviona na Aljasci. Tuga je nije približila suprugu. Ona i De Lorentis su 1983. godine prestali da žive zajedno, a pet godina kasnije započeli su brakorazvodnu parnicu.

Silvana se u međuvremenu razbolela, a nakon operacije, pala je u komu i umrla od raka pluća u Madridu 1989. godine. Imala je svega 59 godina. Za 13 godina nadživela je bosansku "kraljicu sevdalinki" koju je nekada davno očarala svojom pojavom i lepotom.

Video: Tamara kao princeza, Anđelka nije primetila da joj je haljina nestašna

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • djole

    20. septembar 2021 | 17:50

    Divan, poetičan film, a Silva a Mangano žari i pali svojim seksepilom. Naša Silvana Armenulić je tragično izgubila život trinaest godina ranije(ne dvadesettri) u saobraćajnom nesreći. Bila je odličan vozač, nažalost ona tada nije bila vozač. Vozio je čuveni violinista Narod og orkestra RTS Miodrag Jašarević, a u nesreći osim njih dvoje poginula i rođena Silvanina sestra Mirjana Barjaktarević. Mirjana je bila trudna i bila je nova pevačka zvezda.

  • Перагеније

    4. januar 2022 | 14:05

    Није што је наша, али наша Силвана је била много лепша.

  • BB

    5. januar 2022 | 08:57

    U filmu Silvana objasnjava da je ime uzela od Silvane Manjano ital.glumice!!!Ne znam da li se Bjeli potkrala greška ili je to uradio namerno.Slvana Mangano i Ana Manjani su u to vreme bile najbolje i najpoznatije glumice,iznad Sofije i Djine…

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA