≫ 

Suđenje ubicama kralja Aleksandra na filmu: „Pucnji u Marseju” premijerno na dan atentata

Tema filma je ono što se desilo nakon atentata – hapšenje i suđenje trojici terorista, pripadnicima ustaškog pokreta, saučesnicima Vlade Georgijeva Černozemskog, pripadnika bugarske VMRO i glavnog atentatora na kralja Aleksandra od Jugoslavije i ministra spoljnih poslova Francuske Luja Bartua

  • 0
Pucnji u Marseju

,,Pucnji u Marseju"/ Foto: Promo

Svečana, beogradska premijera sudske drame o ubistvu kralja Aleksandra 1934. godine u Marseju, reditelja Gordana Matića "Pucnji u Marseju", biće održana 09. oktobra od 20h u Velikoj sali Kombank Dvorane. Film koji je svetlost dana ugledao 05. avgusta na Filmskom Festivalu u Herceg Novom (Montenegro Film festival) sa izuzetnim prijemom kod publike, počinje svoj bioskopski život u Beogradu i širom Srbije. Datum premijere zakazan je simbolično za 09. oktobar, na godišnjicu atentata.

Film „Pucnji u Marseju” je igrani film u formi mokumentarija koja baca novo svetlo na tragičan i jedan od najznačajnijih događaja u srpskoj i jugoslovenskoj istoriji koji se odigrao 9. oktobra 1934. godine – ubistvo kralja Aleksandra u Marseju, na prijateljskom francuskom tlu.

Pucnji u Marseju

Svetozar Cvetković / Foto: Promo

Tema filma je ono što se desilo nakon atentata – hapšenje i suđenje trojici terorista, pripadnicima ustaškog pokreta, saučesnicima Vlade Georgijeva Černozemskog, pripadnika bugarske VMRO i glavnog atentatora na kralja Aleksandra od Jugoslavije i ministra spoljnih poslova Francuske Luja Bartua.

Scenario je zasnovan je na transkriptima sa suđenja u Eks an Provansu, koje je započeto 1935. godine, zatim izveštajima sudskog izveštača Stanislava Vinavera i arhivskim materijalima o ovom događaju. Kombinacija različitih izvora, potreba da se materijali dramaturški uklope u slagalicu igranog filma, donela je neuobičajenu filmsku strukturu, ali i nesvakidašnje stilsko opredeljenje.

- „Pucnji u Marseju” pored igrane rekonstrukcije onoga što se zaista odigralo na suđenju i odabrane arhivske građe, donosi, kao dramaturški važan element, pseudo-dokumantarne delove u kojima akteri događaja iz 1934. godine, govoreći direktno u kameru, objašnjavaju atmosferu tog vremena, kontekst i saznanja do kojih su naknadno došli. Ova nesvakidašnja struktura filma otvorila je brojne mogućnosti da što detaljnije prikažemo šta se zaista dogodilo tog sudbnosnog dana i kasnije tokom istrage - kaže reditelj Gordan Matić.

Film je snimljen u rekordnom roku, a snimanju filma prethodilo je skoro 5 godina istraživačkog rada po arhivama Francuske, Austrije, Rusije i Srbije.

Reditelj Gordan Matić uoči premijere u Beogradu kaže da ovim filmom pokušava da ode korak dalje od reminiscencija istorijskih događaja ali i od direktnog dokumentarističkog pristupa.

Pucnji u Marseju

Gordan Matić / Foto: Promo

- Ima događaja koje kao društvo želimo da potisnemo i da zaboravimo. Čini mi se da je istorija bila takva i prema ovom važnom događaju za kojeg danas mnogi smatraju da predstavlja početak II svetskog rata. Narativno film ima dva sloja. Prvi, osnovni, nastao je na osnovu originalnog stenograma sa suđenja, do kojih sam došao tokom četvorogodišnjeg istraživanja. Rediteljski izazov je bio da ovaj, kamerni deo filma, uobličim u ritmički pitku priču čiji se sukob bazira samo na dijalogu. Drugi, onirički, nastao je na osnovu svedočanstava prisutnih na suđenju. Želeo sam da oni imaju izgled lažnog ‘tv intervjua’. Praveći ravnotežu između ove dve stilizacije želeo sam da dođem do gledaoca naviknutog već sada na hibridne žanrove koje mu nude razni oblici vizuelne komunikacije i pružim mu istorijski vredan i verodostojan film kao dokument vremena - ističe Matić.

Uloge u filmu tumače velikani srpskog glumišta, ali i mlade snage: Svetozar Cvetković, Vladimir Aleksić, Tihomir Stanić, Strahinja Blažić, Đorđe Đoković, Nikola Šurbanović, Gordan Kičić, David Tasić Daf, Nikola Milojević, Ivan Tomić, Tamara Aleksić, Tamara Krcunović, Jovo Maksić i drugi.

Nakon Herceg Novog film je prikazan na Sarajevo film festivalu i Filmskim susretima u Nišu.

Karte u prodaji na blagajni Kombank dvorane i svim prodajnim mestima Tickets-a.

Video: Mesto pogibije kneza Mihaila Obrenovića

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA