"Tito je spavao sa konkubinama, Jovanka je sve neprijatelje nadživela": Snežana Savić o ulozi prve dame

Pratite li seriju ,,Jovanka Broz i tajne službe"? Kakvi su vaši utisci? Javite nam u komentarima

  • 12
Serija Jovanka, Snežana Savić Jovanka Broz / Printskrin: YT/RTS prikazuje

Život prve dame Jugoslavije bio je nalik filmskom scenariju. Da bi ga pretočili u televizijsku formu, proučavala se arhivska građa, svedočili su neposredni učesnici i koristila istraživanja istoričara. Glamurozna diva bila je prisluškivana, ali i optužena za špijunažu, odlikovana u ratu, a dostojanstvena i kada je bila lišena osnovnih ljudskih prava. Jedni su je gledali sa divljenjem, drugi kao strogu, snažnu i tajanstvenu.

- Ona se kasnije potpuno podredila ulozi supruge, bila je njegova pratilja u pravom smislu te reči, čak i njegova poslednja odbrana. Govorilo se da je u svojoj maloj damskoj torbici nosila pištolj, u slučaju da to zatreba. Ja sam se trudila da je branim, ali da ne idem sa tom sentimentalnošću i slatkoćom da je ne sladim, da ne napravim od nje jednu heroinu nego da to bude stvarna žena - napominje Snežana Savić koja u novoj seriji ,,Jovanka Broz i tajne službe" tumači lik Titove supruge.

Ona se iscrpno spremala da verodostojno dočara Jovanku.

- To je priča o jednoj epohi i vremenu koje su te ličnosti obeležile sa Josipom Brozom Titom na čelu, kao i njegovom saputnicom Jovankom. Ona je narodni heroj, oficir i žena koja je bila odlikovana za hrabrost u ratu, jedna od najlepših žena na svetu koja je uvek plenila svojom pojavom. Mnogo je tu neispričanih priča. Šuškalo se da je ona bila stroga, perfekcionista, otpuštala sve one koji joj se nisu dopadali iz raznih razloga. Jovanka je bila izuzetno jaka žena - navela je Snežana.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by FILMITV.RS (@filmitv.rs)

- Pred kraj Titovog života kada nisu bili u sjajnim odnosima, dobila je poziv da proslavi sa njim Novu godinu. Ona na to nije pristala, jer je prethodno Tito bio umešan u aferu sa dve maserke koje je ona tada nazivala konkubinama. Više puta je isticala da je trpela mnogo toga samo iz inata i govorila je kako je sve svoje neprijatelje nadživela - rekla je Snežana, koja igra Jovanku nakon rastanka sa Titom i za "Blic" otkrila na koji način se pripremala za ulogu.

- Jovankina verzija priče je da su uspeli da ga odvoje od nje, jer je ona navodno volela vlast i želela da preuzme tron. I na kraju su Tita uspeli da odvoje od Jovanke, jer se ona previše mešala u sve, postavljala razne uslove. Mnogi tvrde da je to Titu na neki način zasmetalo. To je moja lična opservacija. A možda i vreme čini svoje, možda mu je samo dosadila. Žena koja ga stalno pritiska. Bili su ubeđeni da ona škodi njegovom zdravlju i da on treba da bude sam. Razdvojili su je od Tita jer se previše mešala u politiku - zaključila je bila Snežana.

Glumcima je poseban izazov vraćanje u istoriju. Nekima relativno bliska, ipak mnogo toga daleko i neotkriveno. Uloga Josipa Broza Tita pripala je Nebojši Dugaliću, dok Jovanku u mlađim godinama tumači Milica Tomašević. 

- Mislim da do sada niko se nije pozabavio takvom perspektivom gledanja i na epohu i na lik, zato što se obično mislilo da je reč o jednom apsolutnom vođi koji je držao sve konce u svojim rukama, a zapravo, ova serija svedoči o tome kako izgleda ta podvojenost vlasti iznutra - napominje Dugalić.

O tajnim službama koje su prožimale život prve dame i obeležile jednu epohu, svakog ponedeljka od 22 sata an RTS-u.

Pratite li seriju ,,Jovanka Broz i tajne službe"? Kakvi su vaši utisci? Javite nam u komentarima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirjana Jankovic

    22. septembar 2021 | 10:55

    Puno sam vise ocekivala, dosadna prva epizoda na momente zanimljivo

  • паун 54

    22. septembar 2021 | 16:42

    Спавао , ПА ШТА ? Њега нема , само му можете пљунути "под прозор". А ОСТАЛИ ПРЕДСЕДНИЦИ,И НАШИ И СТРАНИ, КАО СВЕ НЕВИНАШЦА. Ха , Ха , Ха . . . . . . .

  • brko

    22. septembar 2021 | 19:16

    Kad današnje supruge bile bar malo imale njezine karakteristike????????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA