Počela trka za "evropskog Oskara": Srbija i BiH imaju predstavnike

U konkurenciji su 53 ostvarenja

  • 1
Najgora osoba na svetu ,,Najgora osoba na svetu" / Printskrin: YT/The Upcoming

Europska filmska akademija objavila je listu od 53 evropska filma koji su ove godine kandidati za nominacije za nagrade ovog najvišeg europskog filmskog tela. Među njima su i srpski predstavnik "Oaza" Ivana Ikića, kao i bosanskohercegovačko ostvarenje „Quo Vadis, Aida“.

Tokom sledećih nedelja više od 4.000 članova Europske filmske akademije moći će da pogleda filmove, nakon čega će glasati za svoje kandidate u kategorijama najbolji europski film, najbolji reditelj, najbolji glumac, najbolja glumica i najbolji scenario.

Nominacije će biti objavljene 9. novembra na Evropskom filmskom festivalu u Sevilji. Dobitnici nagrada evropskih filmskih nagrada, koje se ove godine dodeljuju po 34. put, biće objavljeni 11. decembra u Berlinu. Pored toga, osmočlani žiri odlučiće o osvajačima nagrada u kategorijama najbolji evropski snimatelj, najbolja montaža, scenografija, kostim, šminka i frizura, originalna glazba, zvuk i vizualni efekti.

Među filmovima koji su odabrani kao kandidati ističu se oni koji su osvajali nagrade na najvećim ovogodišnjim europskim festivalima pa su tu francuski filmovi „Titane“ koji je pobedio u Kanu i „Happening“, koji je trijumfovao na festivalu u Veneciji, zatim rumunski „Bad luck banging or Loony porn“ koji je pobedio na festivalu u Berlinu.

Od zapaženijih filmova tu su i francuski „Annette“ (nagrada za najbolju režiju na festivalu u Kanu), nemački „I’m Your Man“ (nagrada za najbolju glumicu na festivalu u Berlinu), te norveški „The Worst person in the world“ (nagrada za najbolju glumicu na festivalu u Kanu, ali i nagrada za najbolji film na ovdašenjem Festivalu evropskog filma na Paliću). Među kandidatima su i dva britanska filma koja su ove godine osvajali nagrade Oskar, „Devojka koja obećava“ koji je osvojio Oskara za najbolji scenario i „Otac“ za koji je Entoni Hopkins osvojio Oskara za najbolju mušku ulogu.

Happening

Bad luck banging or Loony porn

Annette

„The Worst person in the world“

,,Promising young woman"

,,Father"

,,Oaza"

„Quo Vadis, Aida“

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    22. septembar 2021 | 22:51

    Уз све притиске, ето и "Аиде"...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA