≫ 

Čekali smo 54 godine na novu filmsku verziju Cerske bitke: Šta kažete, koja je bolja?

Pogledajte i procenite

  • 10
Cerska bitka Cerska bitka / Printskrin: Youtube Ово је Србија 1914/Zillion Film

Prva velika bitka u Prvom svetskom ratu vodila se na teritoriji Srbije - Cerska bitka. Povlačenjem austrougarske V armije preko Drine 20. i 21. avgusta bila je neosporno potvrđena pobeda srpskog oružja na Ceru, u prvoj velikoj bici Prvog svetskot rata.

Ovaj poraz padao je utoliko teže dvojnoj monarhiji što se dogodio pred veliki sudar sa Rusima u Galiciji, te je negativno delovao na moral starešina i trupa.  Na srpskoj strani Cerska bitka je bila prva velika pobeda nad Austro-Ugarskom, čime se u srpskom narodu još više uzdiglo poverenje u vlastite snage i vera u uspešan ishod celog rata.

Pored toga, Cerska bitka učinila je vrlo dobar utisak na srpske saveznike i odjeknula je širom celog sveta, popularišući još više Srbiju, koja se već bila pročula svojim pobedama u nedavnom Balkanskom ratu progiv Turske i Bugarske.

Međutim, u našoj kinematografiji, Cerska bitka ekranizovana je samo dva puta u igranim ostvarenjima. I ta dva puta dele pune 54 godine.

Prvi put se to desilo u filmu Živorada Žike Mitrovića. "Marš na Drinu" (1964) je jedan od najpoznatijih i najboljih jugoslovenskih ratnih filmova. Film prikazuje Cersku bitku, koja se odigrala na samom početku rata. Protagonisti su pripadnici artiljerijske baterije Kombinovane divizije srpske vojske, koje čine različiti slojevi srpskog društva na početku 20.veka.

"Marš na Drinu", koji je velikim delom snimljen na 50. godišnjicu bitke, napravljen je uglavnom uz pomoć preživelih učesnika.

Kralj Petar I Karađorđević , Cerska bitka Foto: Rista Marjanović

Radnja počinje objavljivanjem opšte mobilizacije u Srbiji. Artiljeriski stariji vodnik Veca, koji potiče iz bogate bankarske porodice, raspoređen je u artiljerijskoj bateriji. Baterija se spremila za pokret i nalaze se u Aranđelovcu, dok njihovi komandanti imaju sastanak. Na sastanku, pešadijski major Kursula, iznosi svoje mišljenje o tome da će glavni napad Austrougarska na Srbiju izvršiti preko reke Drine, a ne preko reke Save, kako je bilo očekivano. Vodi se žestoka bitka u kojoj srpska vojska trijumfuje.

Ipak, pune 54 godine čekalo se na novu ekranizaciju ovog znamenitog događaja.

Bitka je ponovo prikazana u filmu "Kralj Petar Prvi" (2018) Lazara Ristovskog, a nedavno je baš taj isečak objavljen i na Jutjubu.

Samim tim dat je povod za razmišljanje, ali i poređenje - da li je moderniji prikaz u "Kralju Petru I" bolji od legendarnog "Marša na Drinu"?

Pogledajte, pa nam javite sami.

Video: Ovako izgleda uklonjena bomba zbog koje je evakuisan deo Beograda

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DukaTenja

    26. septembar 2021 | 09:44

    Uvek je bolja prva verzija, bilo cega, pogledajte serije pozoriste u kuci, kamiondzije I sve drugo. Malo ko voli imitaciju necega.

  • Zoki

    26. septembar 2021 | 09:58

    Publika je 1964 u Puli proglasila Mars na Drinu za najbolji film festivala.

  • Дејан

    26. septembar 2021 | 11:47

    Марш на Дрину је један од најбољих наших филмова,један од оних филмова који може увек да се гледа!Ово ке смејурија,као и све што је снимљено у задње време на тему српске историје!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA