≫ 

Iz "Zvezdanih staza" u zvezde: Kapetan Kirk putuje u kosmos, kao najstariji svemirski putnik

Putovanje bi trebalo da se realizuje vrlo, vrlo brzo

  • 0
Jeff Džef Bezos Kapetan Kirk Vilijam Šatner William Shatner

Foto: Profimedia/Andrej Sokolow/Newscom, Profimedia/PictureLux/The Legacy Collection, Shutterstock

Bio je najmlađi kapetan Zvezdane flote, godinama je sigurno vodio "USS Enterprise" svemirskim bespućima. To je Vilijam Šatner (90) kao kapetan Džejms Kirk iz “Zvezdanih staza”, a upravo je njega Džef Bezos izabrao za putnika u svemir.

Glumac Šatner  hrabro će otići tamo gde još niko njegovih godina nije otišao – u svemir.

Vilijam Šatner William Shatner

Vilijam Šatner / Foto: Profimedia/Alamy/SOPA Images Limited

Naime, 90-godišnji glumac otisnuće se u svemir u sledećem poletanju rakete Blu oridžin osnivača Amazona Džefa Bezosa. Putovanje je zakazano za oktobar ove godine.

Šatner će tako postati najstariji putnik u svemiru, te tako nadmašiti avijatičarku Voli Fank, koja je sa svoje 82 godine dosad bila najstarija svemirska putnica – i to 60 godina nakon što joj NASA nije odobrila let u svemir jer je žena.

Šatner doduše neće tehnički biti astronaut. Federalna vazdušna uprava izdala je nove smernice odmah nakon Bezosovog prvog leta, promenila pravila, tako da sada samo oni koji su ‘tokom leta imali neke aktivnosti koje bi bile važne za javnu sigurnost ili su doprinele bezbednosti svemirskih letova’ dobile svoj službeni bedž, odnosno ‘krila astronauta ‘.

 

Ostale tri osobe koje će se pridružiti Šatneru nisu navedene. Kako piše TMZ, Šatner će provesti 15 minuta u kapsuli "New Shepard", odnosno da će to biti tzv. civilni let. Takođe TMZ je rečeno i da je u planu snimanje dokumentarca o celom događaju, ali to je za sada na nivou priča.

 

Medij dodaje da se još uvek nisu oglasili ni glumac, ni ekipa oko Bezosa. Simpatično je kako je vest o Šatnerovom letu u svemir objavljena na dan kad je tvitovao o svom novom albumu, koji opisuje kao autobigrafsko putovanje u poeziji i prozi, muzici, recitovanju. Sigurno velika avantura za vremešnog gospodina koji je dosad u svemiru bio samo u snovima, seriji ili filmu.

Ostalo je nejasno hoće li glumac sam platiti za ovo putovanje koje je na aukciji išlo i do 20.000.000 dolara.

Video: Bezos leteo u svemir: Jedan od najbogatijih ljudi otvorio vrata za komercijalne letove u kosmos

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA