≫ 

Kako je grčki glumac dobio ulogu u filmu o Svetom Nektariju Eginskom: Savet Radeta Šerbedžije je pomogao

Glavne uloge u veoma emotivnom i snažnom filmu nose grčki glumac Aris Servetalis i ruski dramski umetnik Aleksandar Saša Petrov, domaćoj publici poznat iz filma "Led", gde je igrao i Miloš Biković

  • 0
Jelena Yelena Popović

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Grčko-američki film "Božiji čovek" srpske rediteljke Jelene Popović, posvećen Svetom Nektariju Eginskom, imao je specijalnu novinarsku projekciju u Kombank Dvorani, nakon čega je usledio susret sa autorkom novog ostvarenja.

Svečanu premijeru film će imati 14. oktobra u Velikoj sali Kombank Dvorane od 20 časova.

Biografska drama duhovne tematike, zabeležila je neverovatne uspehe u Grčkoj, gde već pet nedelja drži prvo mesto u bioskopima ove zemlje, sa više od 300.000 gledalaca.

Glavne uloge u veoma emotivnom i snažnom filmu nose grčki glumac Aris Servetalis i ruski dramski umetnik Aleksandar Saša Petrov, domaćoj publici poznat iz filma "Led", gde je igrao i Miloš Biković.

Težak život Svetog Nektarija Eginskog iz Grčke bio je praćen učestalim progonima, što ga je sve više osnaživalo, umesto da ga slomi, kako su se mnogi nadali i želeli.

Sveštenik običnog naroda uz svoju poniznost uznemirio je i iritirao određeni krug sveštenstva, a njegova predanost dodatno aktivirala njihove sumnje i klevete.

Rediteljka koja se potpisuje kao Yelena Popović, rođena je i odrasla u Beogradu, a onda se pre 20 godina odselila u Ameriku, gde je radila kao glumica, pisac - scenarista, reditelj, i kasnije ju je put naveo u Grčku.

"Moram otkriti da je za ovu ulogu prvo bio predviđen Rade Šerbedžija, koji je želeo da tumači ovako kompleksnu ličnost. Ipak, kako ja živim i radim u Grčkoj, a Rade dosta putuje i ne može dugo da boravi sve vreme tamo, onda mi je preporučio da angažujem nekog grčkog glumca, koji mi je tu na raspolaganju", rekla je Popović za Tanjug i dodaje da je tako došla do Arisa.

Kako je rekla, posebno je kod njega zanimljivo što je mogao da uđe u lik Nektarija samo ako je veoma umoran i ako se fizički iscrpljuje.

"Tada je izgledao savršeno za interpretaciju duhovnog čoveka, i kada je to shvatio, namerno se umarao, tako što je svake večeri igrao predstave u pozorištu, a onda ujutru dolazio da snima naš film", navela je režiserka.

Yelena Popović je naglasila da je želela da se publika vezuje za glavnog glumca, odnosno svetog oca Nektarija Eginskog, da bi proživljavala te jake emocije sa njim sve vreme.

Kako kaže, ovaj film nije snimala samo za ljude koji su posvećeni veri, već je realizovala za širu publiku, jer ostvarenje pripoveda snagu vere na globalnom nivou.

"Bila je sumnja od producenata u Grčkoj za ovaj film, da li će dobro proći u bioskopima, jer su bili ubeđeni da će ga gledati samo stariji ljudi sa decom, unucima. A onda je film za kratko vreme dostigao cifru od 300.000 gledalaca, što ne umem da objasnim, nisam očekivala toliki uspeh i rezultat", rekla je ona.

Ostvarenje je rađeno na engleskom jeziku zbog glumaca i jer je u pitanju jedna univerzalna priča, bez obzira na versku pripadnost, a opet i producenti su tražili zbog tržišta.

Film će imati distribuciju širom sveta - Francuska, Italija, Brazil, Južna Amerika, Južna Koreja, uskoro Egipat, Kairo, SAD, Kanada.

Video: Bjelogrlić i Joksimović otkrili kako se rodila ideja o filmu: Najavljena beogradska premijera Tome

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA