"Squid game" je sve vreme otkrivao ko stoji iza igara, a mi smo bili slepi za tragove

Bilo je to zaista veliko otkriće za većinu gledalaca, ali ne i onih koji imaju "oko sokolovo"

  • 3
squid game Foto: Netflix/IMDB

Prošlo je više od tri meseca otkako je "Squid game" stigla na Netflix i u naše živote, a popularnost korejskog horor-trilera ne jenjava.

Serija je prepuna skrivenih detalja, tragova i jasnih znakova i koja će sledeća igra biti, a i ko stoji iza smrtonosnog takmičenja, a koji su većem delu publike promakli pri prvom gledanju. Oni koji su joj se vratili više puta, kažu da je na drugi pogled čak i bolja, a najviše zbog toga što se tada shvati da su igrači mogli da pogode svoj naredni izazov pre nego što bi on došao na red. Da su samo znali gde da pogledaju na zidu iza kreveta na kojem si bile iscrtane sve igre.

squid game Foto: Netflix/IMDB

Na kraju seriju saznajemo da je iza svega, kao glavni VIP, stajao Il-Nam, Đi-Hanov ostareli prijatelj i igrač pod brojem 1. On je izmislio takmičnje kao vid zabave za svoje bogate drugove i sebe, kojima je život ispunila dosada jer su sebi mogli da priušte apsolutno sve.

Kao što se Đi-Han na početku kladi na konje, tako se oni klade na ljude... Bilo je to zaista veliko otkriće za većinu gledalaca, ali ne i onih koji imaju "oko sokolovo" i koji su verovatno zapazili detalje koji su sve vreme otkrivali njegov pravi identitet.

Broj

Prva je svakako njegov broj 001. On je prvi igrač i onaj koji stoji nasuprot dobrodušnom i naivnom Dži-Hanu, koji nosi najviši broj 456. Il-Nam je i doslovno Broj jedan, onaj koji kontroliše sve.

U petoj epizodi kada policajac pretražuje fajlove i naiđe na onaj iz 2020. godine, vidimo da je prvi igrač onaj pod rednim brojem 2, a Il-Namovi podaci nedostaju.

Nagoveštaji

Svi igrači u nekom trenutku primećuju da nešto nije u redu sa Il-Namom. Svi drugi su približno istih godina, tj. u 20-im, 30-im i 40-im godinama, dok je on veoma star.

On takođe umire od tumora mozga, te čak i ako pobedi u ovoj igri, teško da bi mu novac doneo veliku životnu promenu.

Igre

Il-Nam kroz seriju sve vreme napominje da su u pitanju igre koje je voleo i igrao kao dete, a na kraju postaje sasvim jasno da ih je baš on odabrao, jer je dobar u njima.

U prvoj igri "crveno svetlo-zeleno svetlo" već je dat veliki trag. Dok su ostali igrači prestravljeni kada pucnjava počne i ne smeju da se pomere, Il-Nam presrećan nastavlja dalje. Zna sve reči pesme koja dolazi iz mašine, pa tako i da stane unapred, pre nego što lutka okrene glavu i počne da skenira.

Putem skenera vidimo i da kpmjuter njega drugačije "čita". Svi ostali igrači imaju bledi zeleni sjaj preko sebe, ali ne i starac i ljudi koji su njemu u datom trenu najbliži, što znači da ga za svaki slučaj mašina štiti čak i ako napravi pogrešan korak.

Slično se otkriva i nakon druge igre kada tuča počne. Il-Nam je skriven na najvišim krevetima i siguran. U jednom trenu on se oglašava i moli sve da prekinu, da krvoločno ubijanje prestane. I upravo u tom trenu, ne pre, ne kasnije, stražari ulaze i prekidaju sukob.

Naravno, njegova stragegija pomaže im da pobede u nadvlačenju konopca kada su očito oni bili slabiji tim.

Poslednja igra u kojoj se pojavljuje je ona sa klikerima. Il-Nam šeta kroz set oduševljen sličnostima između ovog prostora i njegovog rodnog kraja. Naizgled potpuno obuzet demencijom, on šeta okoli tražeći svoju kuću, a kako bi organizatori znali to mogli da znaju, osim ako svesno nisu napravili kućice i ulice da odgovaraju njegovim uspomenama.

Kada konačno nalazi onu koja liči na njegov rodni dom, tada i pušta Dži-Hana da pobedi. Naizgled on biva ubijen, a da ni publika, ni Dži-Han to ne vide. Međutim već u sledećem kadru "iz ptičje perspektive", među telima ubijenih nema njegovog.

Mnogi su se ovde zapitali zašto bi Il-Nam napustio igru u ovom momentu, kad je toliko uživao u njoj. Ideja je verovatno bila da se to ne desi, da Il-Nama niko ne odabere i da ga stoga vrate u zajedničku prostoriju, baš kao što su to učinili sa Mi-Njao kada je niko nije odabrao.

Podsetimo, poslednja scena koju je snimio sa Dži-Hanom, kada mu na samrti otkriva šta se zapravo krilo iza smrtonosnog izazova, fino korespondira sa prvom scenom i njihovim poznanstvom, kada je Il-Nam takođe ležao u krevetu, a Dži-Han stajao pored njega, pun sažaljenja.

squid game Foto: Netflix/IMDB

Kreatori serije najavili su da pripremaju novu sezonu, mada se ona još uvek rađa u glavi scenariste.

Jeste li skoro našli na bolju seriju od "Squid game"? Javite nam u komentarima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA